Siirry suoraan sisältöön

Nuorten oivaltavaa runoutta kuultavissa Runokaupunki-reitillä ympäri kaupungin

19.1.2022

Runokaupunki-reitti tuo nuorten kirjoittamaa runoutta kaikkien kuultaville ympäri kaupunkia. Oululaisen Kulttuuriosuuskunta Ilmeen ja Turvallinen Oulu -hankkeen yhteistyössä toteuttamaa Runokaupunki-projektia on työstetty viime keväästä saakka ja valmis kokonaisuus julkaistiin viime vuoden marraskuussa.

Projektin aikana oululaiset nuoret ovat seikkailleet kaupunkitilassa yhdessä projektin vetäjien ja runoilijoiden Katariina Sarjan ja Timo Harjun kanssa. Runoissa ilmenee erilaiset Oulun paikat, joista nuoret ovat inspiroituneet kirjoittamaan. Ne on nauhoitettu ja asetettu Oulun kartalle kaikkien kaupunkilaisten kuultaviksi Citynomadi-puhelinsovellukseen ja -verkkosivulle.

”Runokaupunki-reitin tekemisvaihe on ollut erityisesti suunnattu nuorille ja mukana on ollut osallistujia yläasteikäisestä parikymppiseen. Reittiä voi kuitenkin lähteä kiertämään kuka tahansa. Lopputuloksesta tuli monipuolinen kokonaisuus, jossa on mukana niin luonnosta kun Oulun historiastakin kertovia runoja”, Sarja kertoo.

Kaupunki avautuu runojen kautta

Nuorten kirjoittamat runot ovat levittäytyneet Oulun ydinkeskustan, Pikisaaren, Tuiran ja Puolivälikankaan alueelle. Kuulijat voivat suunnistaa runojen luokse Nomadi-sovelluksen kartan avulla ja kuunnella teokset omasta puhelimestaan. Runokaupunki-reitti on Sarjan mukaan abstrakti kokemus, jossa kannattaa pitää aistit mahdollisimman avoinna.

Reittiä kiertäessä voi aistia selkeitä yhteneväisyyksiä runojen tekstien kanssa, sillä nuoret ovat inspiroituneet teksteissään Runokaupunki-reitin varrella olevista paikoista. Sanataide tuo Sarjan mukaan mukavan lisän esimerkiksi talviselle päiväkävelylle, sillä mikä olisikaan sen tunnelmallisempaa, kun kuunnella oivaltavaa runoutta esimerkiksi Pikisaaren rannassa tai kauppatorin laitamilla.

”Tämä on täysin uudenlainen ja uniikki tapa kokea runoutta. Nuoret on kirjoittaneet todella oivaltavia ja kauniita tekstejä, joissa on hienoa havainnointia. Nämä runot ovat avanneet ainakin minulle Oulun keskustaa ihan uudella tavalla, kun saa katsoa sitä jonkun toisen silmin”, Sarja kuvailee.

Tilaa nuorten kirjoittamiselle

Projektin vetäjä ja runoilija Timo Harju vertaa projektia sanataideparkouriin, sillä kaupunkitilan havainnointi runoja kirjoittaen on inspiroiva seikkailu, jonka avulla kirjoittaja voi tehdä kaupungista itselleen merkityksellisen. Reitin varrella olevat runot ovat nuorten mielikuvitusseikkailuita, joihin kaikilla on nyt mahdollisuus sukeltaa mukaan.

Runokaupunki-reitin työpajoissa oli Sarjan mukaan nuoria, joille harjoitteiden kautta kirjoittaminen oli uutta ja erilaista. Tilan antaminen nuorten kirjoittamiselle oli tärkeää ja vetäjät toivovat tämän kaltaisten sanataideprojektien olevan mahdollisia myös tulevaisuudessa.

”Meidän mielestämme Runokaupunki-reitin konsepti on todella kiinnostava ja näemme tällaisessa toiminnassa paljon potentiaalia. Olemme maalailleet haaveita saman tyylisten projektien tekemiseen myös tulevaisuudessa, mutta konkreettisia jatkosuunnitelmia ei vielä ole. Kokonaisuudessaan Runokaupunki-reitti on saanut osakseen paljon innostusta ja kiitosta mikä on meille tietysti kaikkein tärkeintä.”

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 30.11.2021

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kuulijat voivat suunnistaa runojen luokse Nomadi-sovelluksen kartan avulla ja kuunnella teokset omasta puhelimestaan. Kuva: Iina Tauriainen

Lue myös

Lue lisää aiheesta