Siirry suoraan sisältöön

Nuorten kannattaa ottaa rokote – koronarokotuksia ammattiopistoissa ja korkeakouluissa tästä viikosta alkaen

8.9.2021

Koronatartuntojen määrät Pohjois-Pohjanmaalla ovat kääntyneet edellisviikkoon verrattuna hienoiseen laskuun ja tartuntojen jäljitys toimii alueella hyvin. Nyt on tavoitteena kohdistaa rokotukset nuorempiin ikäryhmiin.

Terveysviranomaiset painottavat, että koronarokotteet ovat käyneet läpi kaikki vaadittavat tutkimusvaiheet ja niiden turvallisuutta seurataan tiiviisti. Rokotteisiin kuten kaikkeen lääkehoitoon liittyy haittavaikutuksia, joista suurin osa on kuitenkin lieviä. Vakavien haittavaikutusten riski on hyvin pieni.

Verkossa leviää vääristeltyä informaatiota rokotteiden haittavaikutuksista, mutta johtavien suomalaisten asiantuntijoiden mukaan koronarokotteet ovat yhtä turvallisia kuin muutkin rokotteet.

Rokotteesta monta hyötyä

Nuorten kannattaa ottaa koronarokote ainakin kolmesta syystä: rokote suojaa nuoria ja heidän omaisiaan vakavalta koronataudilta, lisäksi rokote auttaa, että yhteiskunta pystyy palaamaan normaaliin sekä rokotuksen ottamalla myös nuoret pääsevät syksyn ja talven tilaisuuksiin, joihin mahdollisesti vaaditaan koronapassi. Myös ulkomaan matkailussa rokotuksista on hyötyä.

Suositukset ennallaan

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen koronatilannekuvaa tiistaina 7. syyskuuta. Ryhmä ei linjannut muutoksia alueella voimassa oleviin suosituksiin, vaan totesi, että tilanne on säilynyt kuluvalle viikolle tultaessa tasaisena.

Koronatartuntojen määrät ovat kääntyneet edellisviikkoon verrattuna jopa hienoiseen laskuun ja tartuntojen jäljitys toimii alueella hyvin. Tartuntoja todetaan nyt pääasiassa perhepiirissä sekä jonkin verran kouluissa ja työpaikoilla. Sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrä on edelleen matalalla tasolla.

Yli 12-vuotiaista puolet täydessä rokotuksessa

Keskeinen tavoite epidemian selättämiseksi niin Pohjois-Pohjanmaalla kuin muuallakin Suomessa on mahdollisimman korkea rokotekattavuus. Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaista 80,4 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Kaksi annosta saaneita yli 12-vuotiaista on nyt 56,2 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin viime viikon lopulla kunnille lähettämän ohjeistuksen mukaan ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen suositeltu väli alueella on nyt kuusi viikkoa, minkä odotetaan jonkin verran jouduttavan rokotusten etenemistä.

Saaminen tehty helpoksi

Monissa kunnissa rokotteen ottaminen on tehty kuntalaisille mahdollisimman helpoksi esimerkiksi ilman ajanvarausta toimivien walk in -palveluiden muodossa. Muun muassa Oulun kaupungilla on hyviä kokemuksia myös oppilaitoksissa ja kauppakeskusten yhteydessä järjestetyistä rokotustapahtumista.

”Kannattaakin siis tarkistaa esimerkiksi oman kunnan verkkosivuilta oman rokotuspaikan tiedot ja hakeutua rokotukseen, jos niin ei ole vielä tehnyt”, alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala muistuttaa.

Lisätietoja tästä linkistä

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Rokotuksia annetaan tällä viikolla ammattiopistoissa ja tulevalla viikolla korkeakouluissa. Rokote on maksuton ja vapaaehtoinen, mutta nopein tie normaaliin.

Lue myös

Lue lisää aiheesta