Siirry suoraan sisältöön

Nuorisotyön yksi tärkeimmistä tehtävistä on kohdata nuoret, jotka kipeimmin tarvitsevat apua

7.9.2020

Näkökulman kirjoittajat pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin. Kuluva viikko on nuorisotyön viikko.

Olen kohdannut nuoria kaduilla, kauppakeskuksissa, nuorisotiloilla ja sijaishuollon asumisyksiköissä nyt 10 peräkkäistä vuotta. Sen vuoksi olen saanut palautetta jo aikuisiksi varttuneilta entisiltä nuorilta nuorisotyön vaikutuksista heidän elämäänsä.

Palautteista huokuu kiitollisuus siitä, kuinka nuorisotyöntekijät ovat aidosti kohdanneet, kuunnelleet ja monin tavoin tukeneet heidän kasvuaan nuoruusiän haasteissa ja risteyksissä. Kohdalleni on sattunut monia sellaisiakin nuoria, joilla ei ole ollut syystä tai toisesta juurikaan muita turvallisia aikuisia elämässään. Erityisesti näiden, mutta ylipäätään kaikkien nuorten itsensä antama palaute on juuri se tärkein syy, miksi koen oman työni merkittäväksi ja arvokkaaksi.

Keskiössä on kaikkina vuosina ollut juuri se, että nuori on saanut halutessaan kertoa omista elämänsä käänteistä, iloista, suruista, huolista tai riemuista luottamuksellisesti turvalliselle aikuiselle, joka ei lavertele asioista muille. Monet ovat kertoneet, että heille on myös tärkeää se, ettei häntä tukeva henkilö vaihdu jatkuvasti. Etenkin lastensuojelun avun piirissä ja sijaishuollossa olleet nuoret ovat kärsineet siitä, että heidän asioistaan päättävät henkilöt ovat tulleet ja menneet. Koko elämän tarina on pahimmillaan pitänyt avata kymmenille eri ihmisille. Joskus ainoastaan nuorisotyöntekijä on ollut se sama, joka on pysynyt nuoren elämässä mukana koko nuoruuden ajan.

Jään murtamiseen saattaa huonoa kohtelua kokeneen nuoren kanssa kestää jopa vuosia, ennen kuin tämä viimein uskaltautuu avautumaan vaikkapa kotona olevista ongelmista, kiusaamisesta, päihdeongelmista tai seksuaalisista hyväksikäytöistä. Sen vuoksi olisi tärkeää, että nuorisotyöläisiä ei pompoteltaisi työpisteistä ja tehtävistä toisiin. Nuoret ovat luottamukseen liittyvissä asioissa usein herkempiä kuin me aikuiset.

Nuorisotyön yksi tärkeimmistä tehtävistä on löytää ja kohdata ne nuoret, jotka kipeimmin tarvitsevat apua ja tukea elämäänsä. Nuorisotyön kautta nuorille löytyy sitten tarvittaessa polut tukevamman avun piiriin.

Kirjoittaja on ODL-Säätiön Walkers-nuorisotyöntekijä Perttu Kemppainen.

Lue myös