Siirry suoraan sisältöön

Myös Oulu sai oman omenapuun Ahvenanmaalta - saari juhlii 100-vuotistaivaltaan

9.6.2021

Tänä vuonna käynnistyvän Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset antavat oman nimikkopuun jokaiselle Suomen kaupungille. Oulun nimikkopuu on istutettu Öfvergårdsin tilalle, noin puolen tunnin ajomatkan päähän Maarianhaminasta.

Ahvenanmaa aloittaa sata vuotta täyttävän itsehallintonsa juhlimisen tänään keskiviikkona eli 9. kesäkuuta 2021. Vuoden ajan kestävän juhlan teemoina toimivat rauha, demokratia ja kestävä kehitys.

Ahvenanmaalaiset haluavat kutsua kaikki suomalaiset mukaan juhlaan tarjoamalla juhlavuoden ajaksi palan ahvenanmaalaista ruokakulttuuria eli oman omenapuun. Saaressa mietittiin pitkään, miten saada koko Suomi mukaan itsehallinnon satavuotisjuhlaan. He harkitsivat jopa oman omenapuun taimen lähettämistä kaikkiin kaupunkeihin, sillä Ahvenanmaa on Suomen suurin omenatarha ja maakunnassa viljellään 70 prosenttia kotimaisista omenoista.

Puiden lähettämisen sijaan ahvenanmaalaiset päätyivät kuitenkin antamaan saarellaan oman nimikkopuun jokaiselle Suomen kaupungille.

Symboloi yhteistyön kasvua

Oulun omenapuu on istutettu Öfvergårdsin tilalle, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Maatila tunnetaan omenamehuistaan, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

“Tilallamme viljellään yhteensä 17 erilaista omenalajiketta. Oulun puu on lajikkeeltaan Zonga. Päädyimme siihen, koska se on hyvin maukas ja monikäyttöinen omena. Zonga on kypsä poimittavaksi syyskuussa ja lajike on allergiaystävällinen”, Anna ja Jan Alm kertovat.

“Nimikkopuuta voi tulla ihailemaan paikan päälle. Syyskuussa Ahvenanmaalla vietetään suurta sadonkorjuujuhlaa ja tuolloin ovat kaikkien kaupunkien asukkaat tervetulleita poimimaan oman kaupunkinsa omenoita”, he lisäävät.

”Omenapuunne kukinta on nyt alkanut ja lähetämme ohessa kuvan siitä käyttöönne. Oulun oma omenapuu Ahvenanmaalla toivottavasti lähentää meitä entisestään ja avaa uusia kasvun mahdollisuuksia yhteistyöllemme”, tervehtii myös oululaisia kaikkien ahvenanmaalaisten puolesta Maarianhaminan kaupunginjohtaja Barbara Heinonen.

Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlallisuuksia vietetään virallisesti 9. kesäkuuta vuonna 2022, mutta koko juhlavuoden ajan saaressa on paljon erityisohjelmaa aina uuden oopperan ensi-illoista urheilutapahtumiin.

 

 

Oulun nimikkopuu sijaitsee Tjudössä, noin puolen tunnin ajomatkan päästä Maarianhaminasta.

Lue myös