Siirry suoraan sisältöön

Myös Club Teatria ottaa koronapassin käyttöön – tulevana perjantaina sitä voi kokeilla vaikka haukiputaalaisen Aknestikin keikalla

17.11.2021

Passia vilauttamalla sisään ja ilta sujuu turvallisesti. Tässä nyrkkisääntö, jota ravintolat Pohjois-Pohjanmaalla joutuvat kiristyneiden rajoitusten takia noudattamaan. Asiakkaalle tämä tarkoittaa rokotteita, testiä tai sairastettua koronaa, joiden todistuksen voi ladata omakanta.fi-sovelluksesta.

Pohjois-Pohjanmaan koronatilanne on tällä hetkellä heikentynyt huomattavasti ja rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan keskiviikkona 17. marraskuuta. Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia.

Ensimmäisten suurten keikkapaikkojen joukossa Oulussa on Club Teatria, joka ottaa passin käyttöön tulevana perjantaina 19. marraskuuta. Clubille mahtuu maksimissaan 4000 henkeä, mutta nyt paikalle otetaan sisään 2000 juhlijaa.

”Koronapassi on meille työkalu, jonka avulla meidän ei tarvitse laittaa lappua luukulle, eli lopettaa koko toimintaa”, sanoo Club Teatrian promoottori Marco Järvenpää.

Peruutusten ennätys

Korona on viimeisen puolentoista vuoden aikana heikentänyt etenkin tapahtumateollisuuden ja ravintoloiden toimintaedellytyksiä. Sääntöjen ja suositusten sekamelska on ollut melkoinen.

”Nyt jälleen teemme tietysti heti suunnitelmat koronapassin käyttöönotosta oman henkilökunnan ja turvallisuuspuolen ihmisten kanssa. Tietysti haluan korostaa, että jos jollakulla on kritiikkiä näitä säädöksiä tai rokotteita vastaan, niin me ravintolanpitäjät olemme väärä osoite sille. Me vain noudatamme ohjeita ja haluamme siten pitää ovet auki”, Järvenpää lisää.

”Jos lataa kännykkään passin, on sisääntulo helppoa ja se mahdollistaa kaikille että keikoille ja tapahtumiin osallistuminen on turvallista. Saa juhlia pelkäämättä.”

Haukiputaalaisen Aknestikin perjantainen keikka on Teatrialla siirretty koronan takia jo neljä kertaa.

”Täytyy olla meidän keikkakalenterimme ennätys”, naurahtaa Järvenpää.

”Aknestikilla ei ole kiire enää mihinkään. Hankkikaa passit ja tulkaa keikoille”, sanoo Aknestikin nokkamies Jukka Takalo.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille

  • Koronapassia koskeva laki tuli voimaan Suomessa 16. lokakuuta 2021. Se on vaihtoehto koronarajoituksille. Yksityiset ja julkiset toimijat voivat edellyttää koronapassin käyttöä.
  • Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jota voi käyttää sisäänpääsyn yhteydessä esimerkiksi eri tilaisuuksissa tai tapahtumissa. Jos tila on kuitenkin vakavan tautitilanteen vuoksi kokonaan suljettu tai tilaisuus kokonaan kielletty, koronapassia ei voi käyttää silloin.
  • Koronapassina toimivan EU:n koronatodistuksen saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Todistuksen voi myös itse tulostaa Omakannasta. Kyseinen koronatodistus sisältää kolme eri todistusta. Ne ovat todistus koronarokotuksista, todistus koronatestituloksesta ja todistus sairastetusta koronasta. Nämä kolme todistusta toimivat myös koronapassina.
  • Ravintoloihin sisäänpääsy edellyttää joko kaksi rokoteannosta tai yhden rokotteen ja sairastetun covid-19-taudin, STM:n tietojen mukaan sellaisen todistuksen saa myös Omakanta-palvelusta.
  • Ne jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen, heidän rokotustodistukseensa tulee merkintä 1/1 kohtaan "saadut rokoteannokset".
  • Koronatesti toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on saanut testistä negatiivisen testituloksen enintään 72 tuntia aikaisemmin. Sairastamistodistus toimii koronapassina Suomessa, jos henkilö on sairastanut koronan enintään 180 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen testituloksen.
  • Jos henkilö on saanut koronarokotuksen EU:n ulkopuolisessa maassa, hänellä tulee olla siitä todistus. Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksesta kunnat voivat myöntää EU:n koronarokotustodistuksia henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksen EU:n ulkopuolisissa maissa. EU:n koronarokotustodistus voidaan myöntää ainoastaan rokotevalmisteille, joille Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan ja jotka ovat WHO:n hätäkäyttölistalla.

Lisätietoja koronapassista

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Aknestik nähtiin edellisen kerran Teatrian lavalla loppuvuodesta 2019. Silloin ei ollut koronasta tietoakaan. Kuva: Teatria

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta