Siirry suoraan sisältöön

Muuttuvat kirkkohautaustavat -näyttely avautuu huomenna Pohjois-Pohjanmaan museossa

15.6.2020

Pohjois-Pohjanmaan museossa avautuu keskiviikkona 17. kesäkuuta pienoisnäyttely Muuttuvat kirkkohautaustavat.

Näyttely esittelee kirkkohautaustapojen muutoksia myöhäiskeskiajalta 1800-luvulle. Esimerkkinä toimii Keminmaan vanha, Pyhälle Mikaelille omistettu kirkko. Keskiaikainen kivikirkko tunnetaan erityisesti kirkkoherra Rungiuksen muumioituneesta ruumiista.

Näyttely pohjautuu Oulun yliopistossa tehtyyn Emil Aaltosen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamaan monitieteiseen kirkkohautauksia ja pohjoissuomalaisia hautaustapoja käsittelevään tutkimukseen. Se on tuotettu yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologian tutkijoiden, Pohjois-Pohjanmaan museon, Tornionlaakson museon ja Kemin historiallisen museon kanssa.

Näyttelyn nettisivuihin pääset tutustumaan tästä linkistä:
https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/muuttuvat-kirkkohautaustavat

Muuttuvat kirkkohautaustavat esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 17.6.–30.8.2020, avoinna ke–su klo 10–17.

Museon pohjakerros on edelleen toistaiseksi suljettu eli Kakaravaara ja Koiramäki eivät ole avoinna yleisölle.

Pääsymaksut:
Aikuinen 6e, opiskelija, työtön, eläkeläinen, varus- ja siviilipalvelusmies 4e, Museokortilla ja alle 18v ilmaiseksi.
Poikkeustilanteesta johtuvan kiinniolon vuoksi jatkamme kaikkien keväällä umpeutuvien lahjakorttien ja Luuppilippujen voimassaoloaikaa 31.12.2020 saakka.

Hygienia-suosituksia:

- Pudistamme tiloja ja pintoja entistä useammin.

- Asiakkaiden ei tule vierailla kohteissamme sairaana tai jos on vähänkin flunssan oireita. Myös työntekijämme tulevat töihin vain täysin terveinä.

- Korostamme hyvää käsi-, aivastus- ja yskimishygieniaa. Jos yskittää tai aivastuttaa, yski hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan.

- Pidä riittävä turvaväli muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Lattioissa on lattiatarroja muistuttamassa 2 metrin turvaväleistä.

- Olemme asentaneet kohteisiimme kassoille suojapleksit, jotka suojaavat pisaratartunnoilta.

- Pyrimme tekemään parhaamme, ettei kassoille synny jonoja.

- Maksa pääsylippusi ja ostoksesi kortti- tai lähimaksulla, jos mahdollista.

- Kokoontumista ryhmiin tulee välttää.

- Kohteissa noudatetaan annettuja väkimääräohjeita, eli samassa tilassa ei saa olla yli 50 henkilöä. Yhdessä käyntikohteessa/talossa saa olla alle 500 henkilöä.

- Seuraamme tarkasti viranomaisten ja asiantuntijoiden antamia ohjeita. Päivitämme toimintaamme vastaamaan aina uusimpia tietoja ja annettuja ohjeita.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Muuttuvat kirkkohautaustavat on Huolella haudatut -näyttelyn rinnakkaisnäyttely, joka keskittyy ajanjaksoon myöhäiskeskiajalta 1800-luvulle ja esimerkkinä Keminmaa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta