Siirry suoraan sisältöön

Musiikkikahvilasta puukkoihin - lukiolaiset kertovat omia yrittäjyyskokemuksia muille opiskelijoille

15.4.2021

Yrittäjyys on tarinoita, joita kertomalla oppii itse ja antaa inspiraatiota muille. Eerika Nissilä ja Elia Luukkonen ovat oululaisia lukiolaisia, jotka kokeilivat yrittäjyyttä ja päättivät lähteä kertomaan omista kokemuksistaan muille nuorille.

Eerika Nissilä ja Elia Luukkonen ovat osallistuneet aiemmin Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen tarjoamaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa oppilaat ja opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen. Nyt he toimivat Nuori Yrittäjyys -lähettiläinä, jotka käyvät kouluissa kertomassa omista kokemuksistaan yrittäjänä.

"Lähdimme NY-lähettiläiksi, koska toivomme, että mahdollisimman moni nuori kokeilisi yrittäjyyttä. Esimerkillämme näytämme, että se on mahdollista. Yrittäjyys on se, millä Suomea parannetaan", kertovat Eerika Nissilä ja Elia Luukkonen.

Eerika työllisti itsensä musiikkikahvilalla

Eerika opiskelee tällä hetkellä Madetojan musiikkilukiossa. Hänen yrittäjyyskokeilunsa alkoi kesäyrittäjyytenä, kun hän perusti Kukkakievari musiikkikahvilan Varkauteen vuonna 2019. Kokeilu on muuttunut varsinaiseksi yritystoiminnaksi ja on mahdollistanut Eerikalle kesätyön ensimmäisen vuoden jälkeen.

"Yrittäjyyden aikana olen oppinut heittäytymään ja kokeilemaan uusia, jännittäviä asioita. Rohkeuteni ja omaan tekemiseen uskominen ovat kasvaneet. Jos en olisi näitä asioita oppinut, en nyt olisi lähettiläänä", toteaa Eerika.

Eerikan haaveena tulevaisuudessa on toimia yrittäjänä tai työskennellä henkilöstöjohtamisen parissa. Haaveita kohti mennään yrittäjämäisellä asenteella. Eerikan mielestä koulussa kannattaa opiskella ja kokeilla yrittäjyyttä, jotta yrittäjyys tulisi tutuksi. Jos yrittäjyys ei ole koulussa vaihtoehto, voi se tuntua hyvin kaukaiselta ja mahdottomalta ajatukselta. Vaikka nuori ei olisikaan valmis juuri siinä hetkessä aloittamaan yrittäjyyttä, olisi hänellä siihen kuitenkin paremmat valmiudet myöhemmin.

Elia ja luokkakaverit valmistivat ja myivät puukkoja

Elia on toisen vuoden opiskelijana Oulun Lyseon lukiossa. Hänen haaveenansa on työskennellä ulkomailla kansainvälisessä yrityksessä. Hänen yrittäjyyskokeilunsa ajoittui yläkoulun yrittäjyysluokalle. Elia perusti kahden luokkakaverinsa kanssa Peto-nimisen yrityksen, joka valmisti ja myi käsintehtyjä puukkoja.

Peto NY edusti kouluaan Nuori Yrittäjyys -finaalissa vuonna 2019. Vasemmalta oikealle Elia Luukkonen, Valtteri Ollikainen ja Oskari Kinnunen. Kuva: Nuori Yrittäjyys ry
"Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana opin itsensä johtamista ja tiimityötaitoja. Olen huomannut, että lukiossa opiskelu vaatii itsensä johtamista todella paljon. Kirjoituksiin ja kokeisiin on luettava ilman, että joku huolehtii siitä puolestasi", kertoo Elia oppimiskokemuksistaan.

Elian mielestä yrittäjyyden opiskelu ja kokeileminen kannattaa tehdä koulussa, koska se tarjoaa turvallisen ympäristön siihen. Koulussa asian opiskeleminen ei altista muulle kuin oppimiselle, mikä on vain positiivinen asia.

NY-lähettilään voi varata koululle

NY-lähettiläät ovat koulutettu oman tarinansa ja kokemuksiensa esittämiseen. Lähettilästoiminnan kulmakivenä on tekemällä oppiminen ja nuorten kasvun mahdollistaminen erityisesti esiintymisen ja tarinankerronnan parissa.

Lähettiläs kertoo omien kokemustensa kautta yrittäjyyden kokeilemisen jälkeisistä vaikutuksista esimerkiksi omiin jatko-opintoihinsa ja työelämään, mitä yrittäjämäinen asenne on ja millaisia taitoja työelämän ja jatko-opintojen kynnyksellä tarvitaan.

"Lähettiläsvierailun avulla oppitunnille saadaan nuoriin vetoava vieras. Vierailun ympärille on helppoa rakentaa myös muuta yrittäjyyteen liittyvää sisältöä. Oppilaat voivat miettiä esimerkiksi kysymyksiä ennakkoon lähettiläälle tai vierailun jälkeen voidaan pohtia luokassa kaikkien omia yrittäjämäisiä valmiuksia ja taitoja", toteaa yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäopettaja Eemeli Alanne.

Lähettiläsvierailut ovat kouluille maksuttomia ja keväällä 2021 ne toteutetaan pääsääntöisesti virtuaalisesti. Koulut voivat tiedustella lähettiläsvierailua Eemelin kautta.

Lähettilästoiminnasta voi lukea lisää Nuori Yrittäjyys -verkkosivuilta.

Vinkit nuorelle yrittäjälle

Eerika Nissilä:
1. Kokeile rohkeasti.
2. Ideoi hulluja ideoita.
3. Pidä kiinni ihmisiä, jotka auttavat ja kannustavat sinua eteenpäin. 

Elia Luukkonen:
1. Aloita! Moni ihminen sanoo aloittavansa, mutta todellisuudessa ei ikinä aloita.
2. Ala rohkeasti toteuttamaan suunnitelmiasi yrityksesi suhteen.
3. Verkostoidu! Mitä enemmän tunnet ja tiedät ihmisiä, sitä helpompaa yrittäminen on. Hyvät kontaktit auttavat sinua pääsemään ongelmien yli.
4. Ole valmis tekemään töitä. Yritys ei toimi ilman työntekoa.

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Eerikan kesäkahvilan pihalla tepastelee kesäisin myös hoivattavia kaneja ja kanoja. Kuva: Eerika Nissilä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta