Siirry suoraan sisältöön

Museo- ja tiedekeskus Luupin kesässä koronan jälkeen iloa ja onnistumisia

15.10.2021

Kulunut kesä alkoi museoiden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Muuttuneen koronatilanteen ansiosta monet kohteet pääsivät avaamaan ovensa pitkästä aikaa. Museo- ja tiedekeskus Luupissakin asiakkaat otettiin iloisin mielin vastaan pitkän tauon jälkeen.

Tiedekeskus Tietomaa on vuodesta toiseen Luupin suosituimpien käyntikohteiden listalla ykkösenä. Niin tänäkin vuonna. Tietomaassa vieraili kesä–elokuun aikana lähes 20 000 kävijää. Tietomaan näyttelyt kietovat pauloihinsa kaiken ikäiset kävijät. Tämä näkyi myös asiakaspalautteissa:

”Täällä kyllä kuluu niin paljon aikaa. Ihan oikeasti niin kiva paikka, että mummotkin innostuu!”, kirjoitettiin yhdessä palautteessa.

Taidemuseon kansainvälinen Supernatural – Samassa maailmassa -näyttely houkutteli vieraita läpi kesän.

”Ajankohtaiset, haastavat teemat ja hätkähdyttävät teokset ovat tuoneet taidemuseoon paljon uutta yleisöä, erityisesti nuoria”, kertoo yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen.

Kesäsesongin aikana näyttelyssä kävi yli 13 000 vierailijaa.

Ainolassa oli kesälläkin esillä muun muassa Palikka palikalta -pienoisnäyttely.

Kävijöiden suosiossa oli myös merkkivuottaan viettävä Pohjois-Pohjanmaan museo, jonne on vapaa pääsy. Historian havinan lisäksi vierailijoita houkutteli paikalle Palikka Palikalta – LEGO-harrastajien kokoelmien helmiä pienoisnäyttely. Esillä on muun muassa palikoista rakennettu Oulun ydinkeskusta.

Pohjois-Pohjanmaan museo avautui koronatauon jälkeen Luupin kohteista ensimmäisenä ja on ollut koko kevään suosittu vierailukohde. Kesäkuukausina museossa vieraili noin 11 000 kävijää.

Kesämuseot kiinnostivat tuhansia kävijöitä

Luupin kaikki kesämuseot päästiin avaamaan kävijöille aiemman vuoden koronasulun jälkeen. Suosituin kesämuseo oli tuttuun tapaan Turkansaaren ulkomuseo, jossa vieraili lähes 10 000 kävijää.

”Turkansaaressa tervamestari Mikko Erkinaro sytytti heinäkuussa tervahaudan ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Haudalla vieraili muutaman päivän aikana satoja kiinnostuneita museovieraita ja tuhansia sääskiä”, Hirvonen muistelee.

Keskikesällä kaikki ulkomuseot olivat avoinna ja kävijöitä riitti niin Merimiehenkotimuseoon kuin Oulunsalon kotiseutumuseoon ja Pateniemen sahan museoonkin. Näistä suosituin oli Pikisaaressa sijaitseva Merimiehenkotimuseo, jossa vierailijoita kävi yli 4000.

Kesämuseot avoinna tilauksesta vieläkin

Kierikkikeskuksessa kivikauden tunnelmaan ja yleisölle avoimiin arkeologisiin kaivauksiin kävi tutustumassa yli 5000 kävijää. Kierikin intendentti Leena Lehtinen kertoo kesän olleen erittäin onnistunut.

”Kesään lähdettiin liikkeelle koronarajoitusten kanssa, mutta loppu kesää kohti vauhti kiintyi ja kävijämäärät lisääntyivät. Kierikin suosituimmassa tapahtumassa Muinaismarkkinoilla kävi viikonlopun aikana jopa 1000 kävijää. On ollut ihana huomata, että asiakkaamme ovat kaivanneet Kierikkiin ja sitä arvostetaan vierailukohteena”

Syksyä kohti Kierikin kävijämäärät kasvavat entisestään, kun koululuokat saapuvat tutustumaan kivikauden kylään ja näyttelyihin. Kesämuseot ovat tilauksesta auki ryhmille myös sesongin ulkopuolella.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Suosituin kesämuseo oli tuttuun tapaan Turkansaaren ulkomuseo, jossa vieraili lähes 10 000 kävijää. Kuva: Luuppi

Lue myös

Lue lisää aiheesta