Siirry suoraan sisältöön

Monen arkisen hetken pelastus – PerhePesän kerhotoiminta näyttäytyy merkityksellisenä perheille

9.11.2021

Toppilan PerhePesässä järjestetään lapsille ja perheille avointa ja maksutonta kerhotoimintaa tiistaista perjantaihin. PerhePesä on lapsiperheiden matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa lapset saavat leikkiseuraa ja vanhemmat vertaistukea muilta perheiltä sekä tarvittaessa ammatillista ohjausta ja neuvontaa.

Toppilan PerhePesässä työskentelevät lapsi- ja perhetoiminnan ohjaaja Kirsi Sova sekä kerhonohjaaja Jaana Myllylä. Kerhotoimintaa järjestetään osana PerhePesän toimintaa, joka tarkoittaa avoimessa toiminnassa PerhePesällä, ulkotoimintana puistotreffeillä tai nuotioretkillä sekä jalkautuvana toimintana esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistysten perhekahviloihin. Oulun PerhePesä-toiminnan toinen MLL:n yksikkö toimii Etu-Lyötyssä.

PerhePesän kerhotoiminnassa lapset saavat harjoitella leikkimisen ja ryhmässä toimimisen taitoja leikin ja mukavan tekemisen kautta. Vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta tuetaan, ja yhdessä tekemiseen kannustetaan.

”Meillä leikitään, askarrellaan, lauletaan, lorutellaan, hupsutellaan ja ennen kaikkea kohdataan toisemme aidosti kiinnostuneena. Meillä kuunnellaan lasta ja tuetaan lapsen leikkiä sekä yhdessäoloa turvallisten aikuisten seurassa”, kuvailee Jaana Myllylä.

Lapset ja vanhemmat ovat mukana kerhotoiminnan suunnittelussa, ja toiveita ja ideoita pyritään yhdessä toteuttamaan.

Vanhemmille arjen pelastus

Vanhemmat voivat saada kerhotoiminnasta vinkkejä arjen touhuihin.

”Lapsen ilo tarttuu. Minulla on tapana heittäytyä helposti lapsen leikkiin ja iloon mukaan. Haluan kannustaa lasta ja aikuista luovuuteen ja tukea leikin iloa. Jos aikuinen pääsee lapsen leikkiin mukaan, niin silloin läsnäololla on suuri merkitys. Aikuisen kannattaa uskaltaa heittäytyä lapsen tasolle ja olla utelias ja kiinnostunut lapsen leikistä”, pohtii Jaana Myllylä.

PerhePesän toiminnan merkitys korostui erityisesti korona-aikana. Toimintaa sopeutettiin vallitseviin rajoituksiin niin, että matalan kynnyksen toimintaa oli tarjolla myös poikkeusaikana. Ulkotoiminta oli erityisen suosittua, ja se tuli jäädäkseen osaksi PerhePesän toimintaa perheiden toiveesta.

”Eräs vanhempi totesi toiminnan olleen ”arjen pelastus”, sillä moni muu toiminta oli korona-aikana tauolla”, kertoo Jaana Myllylä.

”Kaikenlaiset perheet ovat meille tervetulleita omana itsenään. On tärkeää, että toimintaan osallistumisen kynnys on matala – toimintaan osallistuminen ei vaadi sitoutumista, ja perheet voivat osallistua PerhePesän toimintaan omien aikataulujensa mukaisesti.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
MLL:n PerhePesät tuovat helpotusta vanhempien arkeen ja kerhotoiminnassa lapset oppivat paljon uutta. Kuva: Toppilan PerhePesä

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta