Siirry suoraan sisältöön

Mitä kuuluu kulttuuriväelle koronan keskellä -juttusarjan viimeinen osa

8.4.2020

Pelialan ammattilainen Pasi A Jokinen jatkaa tänään Mun Oulun juttusarjaa, jossa kysellään koronatilanteen ylösalaisin muuttaneesta kulttuurityöläisen arkipäivästä. Tässä viidennessä ja viimeisessä osassa kysymyksiin vastaavat myös äänentoistoyrittäjä Matti Niemi ja Koiteli elää -festivaalin johtaja Sirpa Eskola.

Pasi A Jokinen, peliala

1. Millä mielellä olet juuri nyt?

”Mieliala vaihtelee kovasti. Työn, perheen ja lasten koulunkäynnin yhdistäminen on ollut mukavaa, työlästä, haastavaa, antoisaa, ahdistavaa ja ilostuttavaa. Stressitasot ovat olleet selkeästi normaalia korkeammalla. Samalla uusi, erikoinen maailmanlaajuisesti jaettu kokemus tuntuu mukavalta ja yhdistävältä.”

2. Miltä näyttää työtilanne?

”Koronavirus on lisännyt mobiilipelaamista merkittävästi. Alallamme tekemistä riittää.”

3. Millaiset ovat taloudelliset näkymäsi kesään?

”Fingersoftin taloudellinen tilanne on hyvä ja minulla ei ole taloudellista huolta.”

4. Miten kannustaisit niitä, joilla huolta on?

”Digitaaliset palvelut kantavat kurimuksessakin. Nyt on hyvä hetki suunnitella ja toteuttaa kunnianhimoisempia digitaalisia kulttuurikokemuksia, joilla on maailmanlaajuiset markkinat.”

5. Viestisi päättäjille:

”Toivoisin enemmän tietoa siitä, mitä voimme odottaa 2 kuukauden, 4 kuukauden, 6 kuukauden päästä.”

Matti Niemi, äänentoistoyrittäjä

1. Millä ajatuksilla olet juuri nyt?

”Tilanne on synkkä, eikä ala tule pitkään aikaan palaamaan ennalleen.”

2. Miltä näyttää työtilanne?

”Työnäkymistä on vaikea sanoa. Kesältä ei vielä kaikkea ole peruttu, mutta on hyvin mahdollista, että niinkin käy.”

3. Entä rahatilanne?

”Firma on joutokäynnillä ja toivotaan että rahat riittävät. Tuloja ei ole, mutta jonkin verran menoja on koko ajan. Palkkaa ei ole tulossa mistään ja tukien kanssakin asiat ovat vielä vaiheessa.”

4. Millaisia terveisiä lähetät kollegoille?

”Tässä vaiheessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää pysyä hengissä ja toivoa, että asiat lähtevät mahdollisimman pian rullaamaan.”

5. Entä päättäjille?

”Päättäjät varmasti ymmärtävät sen suuren ahdingon, missä monien alojen yrittäjät ovat. Pääasia olisi nyt, että saadaan edes leipää pöytään. Tukeminen tässä vaiheessa olisi kyllä taloudellisesti paras vaihtoehto myös valtiolle, että saadaan yhteiskuntarakenne säilytettyä pystyssä.”

Sirpa Eskola, oululaisen tapahtumatuotantotalo Go Arctic Eventsin ja ohjelmatoimisto Go Arctic Liven sekä Koiteli elää -festivaalin johtaja

1. Mitä ajattelet tilanteesta?

”Huh huh. Nyt alkaa jo vähän tasaantua fiilikset, mutta jos olisit kysynyt kolme viikkoa sitten, niin en olisi varmaan saanut sanaa suustani. Niin nopeasti kaikki sitten lopulta tapahtui. Artistien kalenterit tyhjenivät, koko yhtiön kalenteri tyhjentyi kesään saakka ja kaikki meni niin töissä, kuin maailmassakin ylösalaisin.”

2. Millaiset ovat työnäkymäsi kesään?

”Olemme tehneet tarvittavat toimenpiteet tämän vaikean ajan ylittämiseksi ja saaneet Business Finlandilta jo yhden positiivisen hankepäätöksen. Ohjelmatoimistopuolella keskitytään siis uudenlaisten työtapojen kehittämiseen ja toivon mukaan kehittämishanke saadaan myös muihin yrityksemme toimiin – näin päästäisiin ainakin syksyyn. Kalenterissa ei ole mitään ennen syksyn tapahtumia, joten kehittämiseen olisi nyt hyvin aikaa.”

3. Millaiset ovat taloudelliset näkymät?

”Hyvin erilaiset kuin meillä normaalisti, mutta uskon ja toivon, että pärjäämme ja toivon, että pystymme näiden kriisitilanteeseen tarkoitettujen kehityshankkeiden kautta samaan koko työtiimin töihin ja kehitystöihin käsiksi.”

4. Mitä toivot nyt itsellesi ja kollegoille?

”Toivotaan parasta, tuetaan toisiamme ja käännetään kaikki mahdolliset kivet, jotta kaikille löytyisi tarpeelliset taloudelliset tuet tässä tilanteessa. Yritetään pysyä terveenä!”

5. Viesti päättäjille:

”Mielestäni hallitus on tehnyt erittäin hyvää työtä rajoitustoimilla ja ihmisten terveydestä huolehtiessaan. Monenlaisia tukimuotoja on myös kehitetty ja olen niistä kiitollinen. Toivon, että Oulun kaupunki näkee paikallisesti erityiset tarpeet kulttuuri-, tapahtumatuotanto-, ravintola- ja matkailukentässä. Nämä ovat kaikki sellaisia aloja, jotka ottavat tässä hetkessä erittäin kovaa iskua vastaan. Olisi erittäin tärkeä pitää myös paikallisesti huolta siitä, että kriisin jälkeen meillä on edelleen toimivia yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita. Jos joskus, niin tällaisen erityistilanteen jälkeen, ihmiset kaipaavat elämäänsä iloa ja hyvää mieltä tuovia elämyksiä.”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pasi A Jokinen on mies Oulun pelikampuksen ja Fingersoftin takana. Hän istuu myös ilmakitaran MM-kisoja järjestävän Airnest Productions Oy:n hallituksessa.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta