Siirry suoraan sisältöön

Mitä kuuluu kulttuuriväelle koronan keskellä -​juttusarjan neljäs osa

6.4.2020

Kuvataiteilija Riikka Kontio jatkaa tänään Mun Oulun juttusarjaa, jossa kysellään koronatilanteen ylösalaisin muuttaneesta kulttuurityöläisen arkipäivästä. Tässä neljännessä osassa kysymyksiin vastaa myös Elokuvateatteri Starin pyörittäjä Kari Kantala. Kulttuurialan kuulumisia koronan keskeltä -sarjan viimeinen eli viides osa ilmestyy ensi keskiviikkona, jolloin äänentoistoyrittäjä Matti Niemi, pelialan ammattilainen Pasi A. Jokinen sekä Koiteli elää -festivaalin johtaja Sirpa Eskola kertovat kuulumisistaan.

Riikka Kontio, kuvataiteilija

1. Mitä ajattelet juuri nyt?

”Olen hämmentynyt. Mietityttää kaiken pysähtyminen.”

2. Millaiset ovat työnäkymäsi kesään?

”Maaliskuun puolessa välissä lähes kaikki sovitut työni peruttiin: ryhmien ohjaukset, kurssit sekä yhteisötaideprojektit vanhusten luona jouduttiin laittamaan jäihin. Olen viime aikoina työskennellyt paljon vanhusten parissa taiteilijana, ja se on nyt lähikontaktissa mahdotonta, koska he kuuluvat riskiryhmään.”

”Samaan aikaan loppui vuoden kestänyt Elävä kuolema -hanke. Pidimme hankkeen loppuseminaarin torstaina 12.3.2020. Seminaarissa puhuttiin mm. taiteesta saattohoito-osastolla ja kuolemasta. Ja noina päivinä Oulun kaupunginsairaala, jossa olimme työskennelleet suljettiin vierailijoilta. Hankkeen loppumisen ajankohta tuntui hurjan sattuvalta ja teema ajankohtaisemmalta kuin koskaan”, kertoo Kontio.

”Tällä hetkellä, kun palkkatyöt ovat vähissä, lepään ja lataudun. Vietän aikaa tyttäreni kanssa ja ulkoilen päivänvalolla. Ja teen kuvataidetta, tietysti. Ideoimme myös joidenkin projektien etätoteuttamisvaihtoehtoja, esimerkiksi mahdollisuuksia maalata hoivaosaston ikkunan takana ikäihmisiä osallistaen.”

”Kuvataidemyynti on yleensäkin vähäistä, ja nyt galleriat ja lainaamot joutuvat pitämään ovensa kiinni. Aika näyttää miten virtuaaliset näyttelyt myyvät. Avoimia ovia ja muita taiteen myyntitapahtumia ei voida pitää. Tilanne on monelle kuvataiteilijalle katastrofaalinen”, hän lisää.

”Mutta olen todella onnellisessa asemassa, koska saan aloittaa toukokuussa uuden, vuoden kestävän projektin yhteisötaiteilijana Hyvän Mielen Talolla. Olemme jo ideoineet, kuinka voin aloittaa työskentelyn etänä. Ilman tätä tulevaa osa-aikaista työtilaisuutta, olisin varmasti vielä enemmän hädissäni selviämisestäni,” sanoo Riikka Kontio.

3. Millaiset ovat taloudelliset näkymäsi?

”Kuukausien katkos tuloissa tulee vaikuttamaan pitkään. Selviän jotenkin ja makselen tästä kertyviä velkoja ajan mittaan pois. Kulutus on minimissä ja yritän miettiä, että mistä voisin vielä karsia. Kaikki ylimääräiset menot kauhistuttavat. Onneksi minulla on läheisiä, jotka auttavat.”

4. Mitä toivot nyt - ja miten kannustaisit kulttuurikollegojasi tässä tilanteessa?

”Apurahatahot ovat reagoineet nopeasti ja laskeneet uusia apurahoja jakoon kriisin syntyessä. Hakekaamme siis niitä!”

”Kohtaamistaidetta tekeviä ihmisiä haluaisin innostaa hyödyntämään tämän ajan itsensä kohtaamiseen. Työssämme kuuntelemme, myötäelämme, hyväksymme ja kannustamme. Nyt on hyvä tilaisuus tehdä tätä kaikkea samaa somaa itselle.”

”Meillä taiteilijoilla on kyky havainnoida maailmaa ja viestiä siitä taiteen keinoin. Monet meistä ovat tottuneet luomaan oman merkityksellisen ja ainutlaatuisen työpaikkansa itse itselleen luovasti tähänkin saakka. Onneksi meillä on tätä osaamista taustalla tässä erityisen oudossa tilanteessa. Toivottavasti kokemus kääntyy voimavaraksemme.”

”Meillä on vielä paljon jäljellä: taitoa, tahtoa, terveyttä, toivoa ja taidetta.”

5. Viestisi päättäjille:

”Taide ja kulttuuri auttavat meidät tämän ajan ylitse. Musiikki-, sana-, tanssi-, elokuva- ja kuvataide-elämykset ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan."

"Toivon että taiteen sisällöntuottajien: itsensätyöllistäjien, freelancereiden, pätkätyöläisten, yksinyrittäjien ja taiteilijoiden toimeentulon turvaamiseen kiinnitettäisiin nyt erityistä huomiota."

 

Kari Kantala, yrittäjä, elokuvateatteri Star

1. Millä mielellä ollaan elokuvateatterissa?

”Tilanne on kaikille kauhea mutta toivoa ei saa menettää.”

2. Millaiset ovat lähitulevaisuuden työnäkymät?

”Todella hiljaiset.”

3. Entä miltä näyttää taloudellinen tilanne?

”Haastavalta.”

4. Mitä toivot nyt - ja miten kannustaisit kulttuurikollegojasi tässä tilanteessa?

”Uskon että me ja kaikki muutkin selviämme tästä. Iso tsemppi kaikille!”

5. Viestisi päättäjille:

”Nopealla aikataululla pikaisia päätöksiä. Ja toivottavasti ne ovat oikeita!”

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Riikka Kontio on todellinen kulttuurin sekatyönainen: hän tekee kuva- ja yhteisötaidetta, ohjaa terapeuttisia kuvataideryhmiä ja pitää kuvataidekursseja. Hän on myös AD ja graafinen suunnittelija sekä tehnyt erilaisia projektikoordinaattorin ja -tuottajan töitä - joka nyt kaikkien muiden tavoin yrittää katsoa tulevaisuuteen valoisasti.

Liittyvät sisällöt

Lue myös