Siirry suoraan sisältöön

Mitä kuuluu kulttuuriväelle koronan keskellä -​juttusarjan kolmas osa

3.4.2020

Taikuri Joni Pakanen jatkaa Mun Oulun juttusarjaa, jossa kysellään koronatilanteen ylösalaisin muuttaneesta kulttuurityöläisen arkipäivästä. Tässä kolmannessa osassa kysymyksiin vastaa myös tapahtumajärjestäjä Roope Sulkala. Kulttuurialan kuulumisia koronan keskeltä -sarja jatkuu ensi maanantaina elokuvateatterimies Kari Kantalan ja kuvataiteilija Riikka Kontion kuulumisilla.

Joni Pakanen, taikuri

1. Millä mielellä olet juuri nyt?

"Tämän hetkinen maailmantilanne pelottaa hieman. Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet todella surullisia ja tuntuu, että pahempaan suuntaan mennään edelleen. Epävarmuutta tulevaisuuden suhteen on paljon, kun kukaan ei tiedä kauanko tämä kestää."

2. Millaiset ovat työnäkymäsi kesään?

"Kaikki kevään esiintymiseni on peruttu ja minulla kesä on tunnetusti hyvin hiljaista aikaa, kun esiinnyn lähinnä yritystilaisuuksissa. Tällä hetkellä vaikuttaa siis siltä, että konkreettiset esiintymiset jatkuvat vasta syksyllä, jos tilanne palautuu ennalleen."

3. Millaiset ovat taloudelliset näkymäsi?

"Taloudellinen tilanteeni on onneksi kohtalainen. Säästöjä on, joten niillä on elettävä nyt. Taloudellinen menetys on toki suuri pienelle yksinyrittäjälle. Mutta en viitsi valittaa, kun tiedän muilla tilanteen olevan vielä paljon pahempi. Onneksi helmikuussa teimme menestyksekkään Maagikot-kiertueen seitsemällä paikkakunnalla. Se helpottaa hieman taloudellista tilannetta tämän kevään osalta."

4. Miten kannustaisit kollegojasi tässä tilanteessa?

"Toivon ja uskon, että kulttuurikenttä mukautuu tähän tilanteeseen. Hienoja avauksia on jo näkynyt paljon. Uusia tapoja tehdä asioita ja ennen kaikkea liiketoimintaa. Digitaalisuus muun muassa antaa paljon mahdollisuuksia. Uskon, että selvitään tästä yhdessä. Onneksi on kollegoiden tuki, se merkitsee tässä tilanteessa paljon."

5. Viestisi päättäjille:

"Tukekaa kulttuuria ja pieniä yrityksiä sekä taiteilijoita. Näinä synkkinä aikoina mielenvirkeys on kultaakin kalliimpaa."

 

Roope Sulkala, tapahtumajärjestäminen & livemusiikki

1. Millä mielellä olet juuri nyt, mitä ajattelet tilanteesta?

"Tapahtumien ja ravintoloiden toiminnan rajoittaminen oli aluksi aika suuri shokki, mutta nyt tilanteeseen on ehtinyt totutella. Oli tietenkin pettymys joutua perumaan loppuunmyytyjä tapahtumia, onneksi suurimman osan olemme saaneet siirrettyä loppuvuoteen. Luotetaan siihen, että hallitus osaa tehdä oikeat ratkaisut tilanteen ratkaisemiseksi. Vallitsevaan tilanteeseen emme voi vaikuttaa, mutta tulevaan voimme, keskitytään siihen."

2. Millaiset ovat työnäkymäsi kesään?

"Jos ravintolat saadaan aukaista ja tapahtumat sallitaan kesään mennessä, niin töitä riittää, mutta tällä hetkellä kaikki on epävarmaa. Katsotaan päivä kerrallaan mihin tilanne kehittyy."

3. Millaiset ovat taloudelliset näkymäsi kesään?

"Taloudelliset näkymät ovat riippuvaisia juuri tuosta yllämainitusta työtilanteesta, eli siitä, milloin elinkeinomme harjoittaminen on taas mahdollista. Yritysten tilannetta koitamme parantaa neuvottelemalla yhteistyökumppaneiden kanssa maksuaikatauluista sekä etsimme rahoitusvaihtoehtoja."

4. Mitä toivot nyt - ja miten kannustaisit kollegojasi tässä tilanteessa?

"Toivon tietenkin, että pääsisimme palamaan normaaliin tilanteeseen mahdollisimman pian. Vaikka tilanne on surkea kulttuuri -ja palvelualojen kannalta, se on selvästi saanut alan toimijat puhaltamaan yhteen hiileen. Jatketaan sitä myös tulevaisuudessa."

5. Viestisi päättäjille:

"Poikkeustilanne vaatii poikkeusratkaisuja, joten toivon valtiolta tukea pienyrittäjille ja aloille joihin epidemian taloudelliset vaikutukset ovat olleet suurimmat. Nyt mitataan hallituksen arvostusta pienyrittäjiä kohtaan."

 

Taikuri Joni Pakanen on ilahtunut, miten nopeasti koko kulttuurikenttä on ottanut digitaaliset mahdollisuudet haltuun.

Liittyvät sisällöt

Lue myös