Siirry suoraan sisältöön

Ministeri Liisa Jaakonsaari Suomen Pakolaisavun hallituksen puheenjohtajaksi

3.2.2022

Uudessa luottamustehtävässään Liisa Jaakonsaari haluaa edistää tietoisuutta pakolaisten tilanteesta maailmanlaajuisesti: ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan yhä enemmän. Oulussa hän näkee ensisijaisen tärkeäksi maahanmuuttajien työllistymisen.

Suomen Pakolaisapu on kehitysyhteistyön ja kotoutumisen asiantuntija sekä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n edustaja pakolaisasioissa Suomessa. Suomen pakolaisavun perusti vuonna 1965 YK:n apulaispääsihteeri Helvi Sipilä.

Suomen Pakolaisavun hallituksen puheenjohtajana Liisa Jaakonsaari haluaa edistää sitä ymmärrystä Suomessa, että koko maailmassa ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan yhä enemmän. 

Jaakonsaari myös muistuttaa, että Suomea velvoittavat lainsäädäntö ja sopimukset kuten Geneven pakolaissopimus. 

”Köyhät maat kuten Kolumbia, Pakistan, Uganda ja Turkki kantavat suurimman vastuun pakolaisten vastaanottamisessa. Suomen osuus pakolaisten vastaanottamisessa on 0,04 prosenttiyksikköä. Pitäisi tiedostaa, että pakolaiskysymys on vakava ja se pahenee ilmaston- ja ympäristönmuutoksen takia”, Jaakonsaari sanoo.

Suomen kieltä englannin sijaan

Jaakonsaari on aiemmin työministerinä ollut luomassa Suomen ensimmäistä maahanmuuttajaohjelmaa.

”Silloin luotiin kotoutumisen käsite mikä tarkoittaa ajatusta pakolaisten perusoikeuksista ja saattamista aktiiviseksi yhteiskunnan jäseniksi”, Jaakonsaari kertoo. 

Paikallisesti Oulussa Jaakonsaari painottaa, että maahanmuuttajat pitäisi saada mahdollisimman nopeasti työn syrjään kiinni. 

”Haluaisin nähdä Oulun pakolaisystävällisenä paikkakuntana myös niin, että jokainen oululainen ottaisi tänne tulevat vastaan lähimmäisinä ja kohtaisi heidät normaalisti.” 

Jaakonsaari kertoo kuulleensa Oulussa asuvilta maahanmuuttajilta, että heille tyypillisesti puhutaan englantia eikä suomea. Se omalta osaltaan hidastaa tärkeää kielen oppimista. 

”Se on varmaan meiltä kohteliaisuutta”, Jaakonsaari arvelee. 

Seuraa tehtävässä Pekka Sauria

Jaakonsaari vaikutti 10 vuotta europarlamentaarikkona ja Euroopan parlamentissa ulkoasianvaliokunnassa. Sen työn hän näkee antaneen uudelle luottamustehtävälle erittäin hyvän selkänojan.

”Pakolaisasiathan ovat EU:n keskeisiä kysymyksiä. Niihin aikoihin pakolaistilanne oli vielä kuumempi kuin nykyään.” 

Jaakonsaari valittiin Suomen pakolaisavun hallituksen puheenjohtajaksi 9. joulukuuta. Pakolaisavun hallituksen järjestäytymiskokous oli 27. tammikuuta Vainojen uhrien muistopäivänä.

Suomen Pakolaisavun hallituksen puheenjohtaja valitaan vuodeksi kerrallaan. Jaakonsaari seuraa tehtävässä työelämäprofessori ja Helsingin entistä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria, joka jatkaa hallituksessa varapuheenjohtajana. 

Jaakonsaari vaikuttaa myös Oulun yliopiston hallituksessa sekä Suomen Atlanttiseuran puheenjohtajana. Vuonna 2020 hän sai Oulu-mitalin. 
 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Liisa Jaakonsaari on työministeriaikoinaan ollut luomassa Suomen ensimmäistä maahanmuuttajaohjelmaa. Kuva: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta