Siirry suoraan sisältöön

Kuvaa eristys! Pohjoinen valokuvakeskus kerää kuvia Mass Isolation -projektiin

30.3.2020

Elämme keskellä lähihistoriamme suurinta kriisiä. Nyt jos koskaan olisi tärkeätä tallentaa hetket kuvina myös tuleville jälkipolville. Pohjoinen valokuvakeskus Oulussa on mukana keräämässä massaeristyksen kuvia osoitteessa #massisolationfi.

Mass isolation Project on saanut alkunsa Irlannissa Gallery of Photography Ireland aloitteesta.

”He ovat kutsuneet valokuva-alan toimijoita eri puolilta maailmaa osallistumaan kuvahankkeeseen, jossa kartoitetaan globaalisti koronaviruksen leviämisen estämisen vaikutuksia ihmisten arjessa”, kertoo Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen.

Suomessa hanke toteutetaan yhteistyössä sekä Oulun Pohjoisen valokuvakeskuksen että tamperelaisen Nykyaika-valokuvakeskuksen kanssa. He keräävät kahden viikon vuoroissa kuvia instagram-tileille; tällä ja ensiviikolla aloittaa Oulu ja Tampere jatkaa 13. huhtikuuta. Kuvia voi tietysti taltioida niin kauan kun pandemia jatkuu.

”Kerättävien kuvien tarkoituksena on näyttää, millaista ihmisten arki on koronaviruksen keskellä. Minkälaisissa ympäristöissä tehdään etätyötä ja opiskellaan kotikoulussa tai miten huolehditaan ystävyys- ja sukulaissuhteista tai miten vapaa-aikaa vietetään?”, sanoo Räisänen.

”Erityisen mielenkiintoista olisi esimerkiksi, jos terveydenhoitohenkilöstö ehtisi koronapandemian keskellä kuvata arkeaan. Siellähän toimitaan täydellisessä eristyksessä”, hän lisää.

Nettinäyttelyt tulleet jäädäkseen

Projektilla halutaan myös osallistua valokuvateoreettiseen keskusteluun siitä, miten valokuva tallentaa ja muovaa ymmärrystämme historiallisista tilanteista.

"Globaalista yhteishankkeesta muodostuu merkittävä visuaalinen arkisto tästä poikkeuksellista tilanteesta, jossa me kaikki nyt elämme. Kutsumme siis kaikkia ihmisiä ottamaan valokuvia; nuoria tai vanhoja, organisaatioita ja yhdistyksia, amatöörejä ja ammattikuvaajia. Niistä kaikista muodostuu erityisen mielenkiintoinen katsaus tähän historialliseen aikaan."

Hanke on myös tyyppiesimerkki taiteen luovista ratkaisuista pandemia-ajassa sekä yhteisöllisyydestä. "Luulen myös, että tämänkaltaiset virtuaalinäyttelyt ovat tulleet jäädäkseen. Mikä sen hienompaa, jos me pohjoisen ihmisetkin saamme kuviamme näytille koko maailman laajuudelta", sanoo Räisänen.

Näin osallistut:

- Tägää koronakuviasi hästägeillä #massisolationfi #massisolationoulu #massisolationtampere sekä #massisolationproject ja #massisolation.

- Oulussa kuvattuihin julkaisuihin toivotaan linkitettävän myös #oulu, #oulu2026, #munoulu ja #pohjoinenvalokuvakeskus.

- Tägäämällä kuvan annat luvan kuvan uudelleen jakamiseen @massisolationprojectfi tilillä.

- Jos haluat organisaatiosi mukaan, laita sähköpostia info@photonorth.fi niin saat tarkemmat ohjeet osallistumiseen.

-

 

Tyhjä galleria kertoo koronan aiheuttamasta eristäytymisestä. Kuva on Pohjoisesta valokuvakeskuksesta, jossa Mikko Auerniityn ja Harri Heinosen Football Landscapes -näyttely odottaa katsojia.

Lue myös