Siirry suoraan sisältöön

Mikko Ilmarin debyyttialbumi Paratiisin viimeiset on julkaistu – pian artistia nähdään myös livenä

1.10.2021

Oululainen laulaja-lauluntekijä Mikko Ilmari julkaisi debyyttialbuminsa 24. syyskuuta. Paratiisin viimeiset -nimeä kantava suomipoppia ja -rockia sisältävä kokonaisuus on saatavilla sekä CD:nä että digitaalisena julkaisuna. Albumi sisältää kymmenen Mikko Ilmarin säveltämää ja sanoittamaa kappaletta.

Mikko Ilmari kertoo säveltäneensä levyn laulut työhuoneessaan joko akustisella kitaralla tai pianolla. Sanoitukset ovat syntyneet missä milloinkin.

”Demojen pohjalta on sitten menty treenikselle ja sovitettu biisejä koko bändillä. Rumpuäänitysten jälkeen muut äänitykset on tehty studioissa eri puolilla Oulua ja varsinainen tuotantotyö on tehty minun ja tuottajapari Jussi Jaakon kotistudioissa”, hän avaa.

Debyyttialbuminsa säveltämisen, sanoittamisen ja tuottamisen lisäksi Mikko on albumin solisti, basisti ja kosketinsoittaja. Välillä monipuolinen muusikko on tarttunut myös akustiseen kitaraan.

Levyllä rumpuja ja perkussioita soittaa monille oululaisille tuttu Aleksi Itkonen. Poikkeuksena, että Green Day -biisissä vierailevana rumpalina toimii oululaistunut Teijo Jämsä. Kitaristi-tuottaja Jussi Jaako ja Teemu Sarkkinen soittavat levyn kitaraosuudet. Kiire-biisissä basistina on Mikko Ilmarin sijasta Mika Juola.

Lauluja rakkaudesta ja arjen haasteista

Mistä aiheista 37-vuotias oululainen laulaja-lauluntekijä laulaa? Mikko Ilmari kertoo, että albumilla lauletaan tietenkin rakkaudesta, mutta myös esimerkiksi arkielämän haasteista, vanhempana olemisesta ja riittämättömyyden tunteista. Pääasiassa albumi sisältää bändivetoisia pop-rock -biisejä. Kymmenen biisin joukossa on myös pari riisutumpaa akustista tunnelmakipaletta. Ilmari kertoo, että levylle haettiin modernia ja isoa soundia.

Mikko Ilmari kokee, ettei hänellä ole yksittäisiä esikuvia ja pohtii, että musiikintekijänä hänen juurensa löytyvät ulkomaisesta pop- ja rockmusiikista. Hän kertookin uppoutuneensa suomalaiseen musiikkiin vasta myöhemmällä iällä, kun halusi sanoittaa laulujaan suomeksi. Ihailemikseen suomiartisteiksi Mikko Ilmari mainitsee J. Karjalaisen, Mariskan ja Knipin.

”Ensimmäiset c-kasettini olivat Toton IV ja Michael Jacksonin Bad. Yksi ikisuosikeistani on ollut Foo Fighters ja ylipäätään Dave Grohlin tuotanto”, hän kertoo.

Paratiisin viimeiset -albumin ensimmäinen single julkaistiin toukokuussa 2019. Albumilta löytyvistä lauluista Atlantti ja Tänään vieläkin ovat saaneet soittoa Yle Radio Suomella. Levyn biiseistä Jos oisit joku toinen, Paratiisin viimeiset ja Green Day ovat soineet Sveriges Radio Finskalla ja Radio SUN:lla.

Keikkarundi vie Raaheen, Tampereelle ja Helsinkiin

Pian Mikko Ilmaria pääsee kuulemaan myös livenä. Nyt kun Paratiisin viimeiset -albumi on ulkona ja koronatilanne sallii, on aika suunnata keikoille. Livebändissään Mikko Ilmari laulaa ja soittaa bassoa. Bändin jäsenet ovat levylläkin vaikuttaneita muusikoita – rummuissa Aleksi Itkonen, kitaroissa Jussi Jaako ja Teemu Sarkkinen, koskettimissa Jaakko Pohjola.

Pitkän levyntekoprosessin jälkeen on varmasti mahtavaa päästä esiintymään?

”Kovalla innolla lähdetään keikoille. Kun on tehnyt levyä kolme vuotta, niin tuntuu älyttömän hyvältä päästä vihdoin esittämään biisejä livenä. Lisäintoa keikkailuun tuo koronan aiheuttama yleinen kaipuu livemusiikin pariin”, Mikko sanoo.

Mikko Ilmarin debyyttikeikka oli heinäkuussa Qstockissa. Paratiisin viimeiset -levyjulkkarikeikka on torstaina 7. lokakuuta Oulun 45 Specialissa. Oulusta Mikko bändeineen jatkaa Raahen Irish Pub OWC:hen, jossa he esiintyvät lauantaina 9. lokakuuta. Seuraavalla viikolla suuntana on Helsinki ja Tampere – Helsingin On the Rocksissa keikkaillaan keskiviikkona 13. lokakuuta, Tampereella Bar Ihkussa perjantaina 15. lokakuuta.

Mikko Ilmarin Paratiisin viimeiset -levyä voi kuunnella Spotifysta ja CD-levyä on saatavilla Oulun levykauppa Äxässä.

Mikko Ilmari nähdään jälleen myös keikoilla. Kuva: Mikko Pohjola.

Lue myös