Siirry suoraan sisältöön

Mika Nuojuan esittämä ortotopologi Heikkilä tekee uuden paluun Linnanmaalle

22.3.2022

Ohjaaja-käsikirjoittaja Markku Pölönen ja näyttelijä Mika Nuojua tuovat legendaarisen dosentin takaisin Linnanmaan luentosaliin, jossa maailman ensimmäistä ortotopologia kuultiin viimeksi 1990-luvulla. Näytelmä jouduttiin ennen pandemiaa perumaan juuri ennen ensi-iltaa vuonna 2020.

Haapavedellä syntynyt Aapo Heikkilä liikkui elämänsä aikana sujuvasti roolista toiseen. Metsurin alkeiskoulutuksella hän eteni kansakoulun opettajasta vale-psykiatriksi, vankilasta kirjansitojaksi ja lopulta yliopistomaskotiksi, joka kehitti ikioman, erittäin korkeaan matematiikkaan perustuvan tieteenalan.

Luentoja Aapo Heikkilä piti harvakseen, kuulijoita oli aina enemmän kuin saleissa tuoleja. Tärkeimmän osan opetustyöstään ortotopologi teki tupakkapaikalla, jonka nuhruisilla sohvilla käytiin hersyviä filosofisia keskusteluja. Heikkilä ei ollut teekkarivitsi, vaan ihminen, jonka läsnäolo palveli koko yliopistoyhteisöä.

Pandemia siirsi ensi-iltaa

Nyt Aapo Heikkilän nimikkonäytelmä palaa koronakaranteenista, sillä näytelmä jouduttiin perumaan vain viikko ennen ensi-iltaa vuonna 2020.

”Para-avaruuden sininen enkeli ja tontun pään tilavuuden kaava keikuttivat toden ja epätoden häilyvää rajaa varjotutkija Aapo Heikkilän vetämissä laskuharjoituksissa”, kuvailee työryhmä.

Oulun yliopisto palkitsi aikoinaan Aapo Heikkilän vireyden ylläpitäjänä. Samaa työtä jatkavat myös näytelmän tekijät: esitysten lipputuotot käytetään lyhentämättöminä opiskelijoiden henkisen hyvinvoinnin parantamiseen.

Dosentti Aapo Heikkilä astuu Mika Nuojuan hahmossa paljastamaan ortotopologian lopulliset alkeet Oulun Yliopiston L1-saliin ensimmäistä kertaa 21. huhtikuuta kello 18.00. Sen jälkeen näytelmästä on viisi näytöstä.

Näytelmän ovat tuottaneet Juha Vidgrén, Pia Ervasti ja Kimmo Paananen. Yhteistyökumppaneina ovat Ponsse Oyj, Eija ja Veikko Lesosen Säätiö, Osuuskauppa Arina, Oulun yliopisto ja Oulun yliopiston ylioppilaskunta.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ortotopologian dosentti Aapo Heikkilän (Mika Nuojua) ultrafiltteri tuo inhimillisyyden tuulen jälleen maailmaan. Kuva: Klaffi

Lue myös

Lue lisää aiheesta