Siirry suoraan sisältöön

Miina Sillanpään keulakuvalla kansalaisvaikuttamisen päivään 1. lokakuuta

28.9.2021

Sisäministeriö suosittelee liputusta jo kuudennen kerran 1. lokakuuta eli Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä. Liputuspäivä merkitään kalentereihin vakiintuneena liputuspäivänä vuodesta 2023 alkaen.

Miina Sillanpään Seura haki liputuspäivää ensimmäisen kerran vuonna 2011 yhdessä Miina Sillanpään Säätiö sr:n, Ensi- ja turvakotien liitto ry:n sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n kanssa. Liputuspäiväksi esitettiin lokakuun ensimmäistä päivää, sillä 1. lokakuuta vuonna1906 tulivat voimaan valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki, jotka antoivat kansalaisille täydet poliittiset oikeudet Suomessa. Naiset saivat tuolloin äänioikeuden Suomessa kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä maana Euroopassa.

Miina Sillanpään sitaatit

Miina Sillanpää syntyi vuonna 1866 Jokioisilla torpan tyttönä ja aloitti tehdastyön 12-vuotiaana. Hän oli tiedonjanoinen, päämäärätietoinen ja nosti rohkeasti esille havaitsemiaan yhteiskunnan epäkohtia. Miina Sillanpää valittiin kansanedustajaksi vuonna 1907 ja oli Suomen ensimmäinen naisministeri. Hän toimi kansanedustajana yhteensä 38 valtiopäivillä ja ajoi yhteiskunnallista tasa-arvoa, naisten ja lasten oikeuksia ja koko kansan hyvinvointia edistäviä uudistuksia. Näistä kaikille tuttuja ovat muun muassa maksuton kouluruokailu, äitiysavustus ja ensikotitoiminta. Miina Sillanpää oli myös mukana perustamassa 8. maaliskuuta kansainvälisesti vietettävää Naistenpäivää.

”Miina Sillanpään yhteistyötaidot ja neuvotteluvalmius edistivät muutosten aikaansaamista hänelle tärkeissä asioissa. Miina Sillanpään arvomaailma, heikompiosaisista välittäminen ja tuloksia tuottanut sinnikäs työ, kannustavat meitä aktiiviseen toimijuuteen. Myös hänen ajattomat sitaattinsa koetaan omakohtaisiksi” toteaa Miina Sillanpään Seuran puheenjohtaja Virpi Dufva.

Miinan Sillanpään sitaateista muistetaan muun muassa ”Pelkät sanat eivät riitä, tarvitaan myös tekoja”, ”Ei koskaan saa sanoa minä en osaa, vaan vaikeimmissakin tilanteissa pitää sanoa minä yritän” tai ”Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen”.

Aktiivinen kansalaisvaikuttaja

Miina Sillanpään elämäntyö, aktiivinen vaikuttaminen eri järjestöissä ja saavutukset tekevät hänestä myös kansalaisvaikuttamisen esitaistelijan ja roolimallin.

”Kansalaisten yhdenvertainen osallistuminen, vapaaehtoistyö sekä laaja ja monimuotoinen yhdistystoiminta ovat aina olleet demokratiamme tunnuspiirteitä. On selvää, että kansalaisvaikuttaminen ja kansalaistoiminta ovat edelleen olennaisen tärkeitä ja niitä on vaalittava.”

Näin perustellaan kansalaisvaikuttamisen merkitystä liputuspäivän toisena teemana. Miina Sillanpään Seura on aktiivisesti tehnyt yhteistyötä myös Soste ry:n kanssa liputuspäivänä vietettävän Järjestöjen päivän ja kansalaisvaikuttamisen merkityksen esille tuomiseksi edelleen ajankohtaisena ja tärkeänä toimintana.

”Liputuspäivän teemojen ajankohtaisuus ja sidos nykypäivän yhteiskuntaan ovat käyneet ilmi vuosittaisissa liputuspäivän keskusteluissa sekä Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivän hyvin laajassa kannatuksessa”, toteaa Miina Sillanpään Seuran varapuheenjohtaja Eija Sorvari.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Miina Sillanpään kuolemattomia sitaatteja oli muun muassa ”Pelkät sanat eivät riitä, tarvitaan myös tekoja”. Kuva: Miina Sillanpään Seura

Lue myös

Lue lisää aiheesta