Siirry suoraan sisältöön

Merimiehenkotimuseon jouluikkunat ovat jälleen avoinna

13.12.2021

Merimiehenkotimuseo Pikisaaressa ilahduttaa ohikulkijoitaan jouluikkunoillaan. Ikkunaluukut avautuvat maanantaina 13. joulukuuta. Kaikki neljä ikkunaa ovat auki valoineen ja koristeineen loppiaiseen 6. tammikuuta saakka.

Ikkunoista voi ja saa kurkistaa rohkeasti sisään; talon sisustus huokuu jouluista tunnelmaa.

”Jouluun kuuluu salaisuuksien etsiminen ja kurkistelu, lapset etsivät lahjoja vaatekaapeista ja joulukalenterikin on kurkistelua. Myös Pikisaaren historiaan kuuluu ikkunoista sisään kurkkiminen, merimiesten lapset kävivät aikoinaan kurkistelemassa porvareiden ja laivanvarustajien ikkunoista sisään ja ihailemassa kotien joulutunnelmaa ulkoapäin”, kertoo tutkija Riina Kohonen Pohjois-Pohjanmaan museosta.

Ikkunoiden takaa löytyy mielenkiintoista kurkisteltavaa kaikenikäisille. Pieni tonttu on nukahtanut sohvalle joulupuuron syötyään, kuusi on koristeltu ja jouluherkut katettu pöytään.

”Vaikka vuoden muina päivinä odotamme uutuuksia ja uusia trendejä, jouluna nostamme pöydälle olkipukit ja tuomaanristit, sytytämme kynttilälyhdyn ja tökkäämme kauralyhteen pihamaalle. Vanha talonpoikainen joulu jatkuu pienissä yksityiskohdissa ja varsinkin joulun ruuissa. Sellaisista asioista on Matilan talon jouluikkunat tehty”, Kohonen paljastaa.

Merimiehenkotimuseon jouluikkunat 13.12.21-6.1.22, Merimiehenkotimuseo, Pikisaarentie 6, Oulu

Viime vuonna ensimmäistä kertaa avatut adventti-ikkunat olivat niin suositut, että tänä vuonna museon väki päätti avata neljä ikkunaa valoineen ja koristeineen yhtä aikaa. Kuva: arkisto/SannaKrook

Lue myös

Lue lisää aiheesta