Merenneitouimakoulut ja vesiliikuntakurssit odottavat oululaislapsia

Liikuntapalveluiden uimakoulut ja muut vesiliikuntakurssit pidetään Oulun uimahallissa Raksilassa sekä Raatin uimahallissa. Merenneitouimakoulua pääsee harrastamaan Raksilassa. Kuvaaja: Maria Puumalainen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lasten uimakouluihin ja muille vesiliikuntakursseille voi ilmoittautua torstaista 20. toukokuuta kello 8 alkaen. Liikuntapalveluiden uimakursseille ilmoittaudutaan sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Tarjolla on monipuolisesti uimakouluja aina 3–5-vuotiaiden uimataidottomien vesileikkikouluista uimahyppykouluihin ja vesipallokursseihin.

”Vesileikkikoulut ja alkeisuimakoulut pienille ovat suosituimpia”, kertoo uimahallivastaava Erkko Korpela Oulun kaupungin liikuntapalveluiden ohjauspalveluista.

Alkeisuimakouluja pidetään sekä 5–6-vuotiaille että 7–10-vuotiaille. Tavoitteena nuorempien kohdalla on, että lapsi oppii uimaan vähintään 5 metriä vapaalla tyylillä ja vanhempien kohdalla, että lapsi oppii uimaan vähintään 10 metriä vapaalla tyylillä. Vesileikkikoulujen tavoitteena on, että lapsi oppii itsenäisen liikkumisen vedessä, kastautuu pinnan alapuolella sekä oppii veteen puhallukset ja kasvojen kastelemisen.

Jatkouimakouluja pidetään 5–7-vuotiaille. Tavoitteena on, että lapsi oppii uimaan 10 metriä vapaalla tyylillä. Jatkouimakouluja pidetään myös 7–12-vuotiaille, jolloin tavoitteena on, että lapsi oppii uimaan vähintään 25 metriä vapaalla tyylillä. Jatkouimakouluun suositellaan lasta, joka hallitsee jo uinnin alkeita ja sukeltaa. 7–12-vuotiaiden tekniikkakurssilla tavoitteena on, että lapsi oppii uimaan selkä- tai vapaauintia 25 metriä.

Muutakin kuin kilpauintia

Jos perinteiset uimakoulut on jo koettu, niin lapsensa voi ilmoittaa myös uimahyppykouluun, vesipallokurssille tai merenneitouimakurssille. Uimahyppykouluja pidetään 6–12-vuotiaille ja niille tulija tulee osata uida yhtäjaksoisesti vähintään 25 metriä syvässä altaassa. Vesipallokursseja pidetään 10–16-vuotiaille ja niissä opetellaan vesipallon käsittelyä sekä ennen kaikkea pelataan leikkimielisesti. Vesipallokurssille tulija tulee osata uida vähintään 100 metriä yhtäjaksoisesti, josta 50 metriä vapaauinnilla.

Merenneitouimakouluja järjestetään 7–15-vuotiaille ja niissä harjoitellaan uintia oikean merenneidon tavoin. Merenneidon pyrstön saa lainaan uimahallilta tai voi tuoda mukanaan myös oman. Kursseja on merenneitouintia aloitteleville sekä pyrstöllä paljon uineille. Uimataitovaatimus kuntoaltaan ryhmiin on 25 metriä ja opetusaltaan ryhmiin 10 metriä.

”Vedessä voi tehdä muutakin kuin uida kilpaa. Merenneitouimakoulut ja muut vesiliikuntakurssit laajentavat osaltaan vedessä olemisen muotoa”, kertoo uimaopettaja Anne Utriainen.

Ensimmäiset merenneidonpyrstöt hankittiin liikuntapalveluille Vesi-Jatuliin 2018. Sittemmin merenneitouimakouluja on pidetty kesäisin muissakin Oulun uimahalleissa. Tänä kesänä uutuutena alkavat Merenneidot maalla ja vedessä -ryhmät, joissa uinnin lisäksi liikutaan ja askarrellaan teeman mukaisesti muutenkin.

”Leirillä on tarkoitus askarrella aarteita altaan pohjalle yhdessä lasten kanssa. Jokainen voisi tuoda myös oman bikiniyläosan tai hiuspinnin, jonka voisi koristella. Vähän sellaista bling blingiä on siis tiedossa”, lupaa Utriainen. Myös voimistelu- ja balettityyppisiä harjoitteita tehdään uutuuskursseilla.

Lue myös