Siirry suoraan sisältöön

Matkustamaan ei pääse, mutta makumatka tarjoaa pienen irtioton räntäsateesta vaikkapa keväiseen Japaniin

8.5.2021

Oulun etnisten ravintoloiden kirjo on lisääntynyt ja uusia makumaailmoja on avautunut jopa koronan keskelle. Kun kotimaassa on pysyteltävä vielä hetki, tarjoaa autenttiset makuelämykset vaikkapa Meksikosta ruokailun pituisen matkakokemuksen reissun nälkäisille. Äidin voi viedä makumatkalle Thaimaahan, Turkkiin tai Kreikkaan ja makean nälkään vaihtoehtoja löytyy aidosta pâtisseriesta Hollantilaisiin pannukakkuihin.

Maahanmuuttajien perustamat ravintolat ovat rikastuttaneet Oulun etnisten ravintoloiden tarjontaa ja oululaisten onneksi eri maiden keittiöille näyttää olevan kysyntää.

Pelkkien ketjuravintoloiden ja pikaruokaketjujen varassa ei tarvitse vatsaansa täyttää, vaan tarjonnan kirjo on kasvanut ilahduttavasti. Ravintoloiden omistajien tarinat ovat vähintäänkin yhtä kiinnostavia ja useimmissa paikoissa ruokailija saa autenttisen kurkistuksen myös keittiön edustamaan kulttuuriin.

Mahmoud Fayad Al Kayarin luotsaamaan Damskoon astellessa jo kadulla nenään leijailee tuttu tuoksu Lähi-idästä. Haju on peräisin aidosta shawarma-grillistä, jolla ruokaan saadaan autenttinen tuoksu ja maku, ihan kuin miehen kotimaassa Syyriassa.

“Teemme kaiken alusta pitäen itse, tuoreista raaka-aineista. Liha grillataan aidolla puuhiilellä, sillä suomalaiset pitävät grillatusta lihasta. Talvi on pitkä ja grillauskelit huonot, joten siinä oli markkinarako minun bisnekselleni”, toteaa Al Kayarin ylpeänä.

Damskoen valmiita annoksia löytyy muutamista Oulun K-Supermarketeista, mutta autenttiseen syyrialaiseen tunnelmaan päästäkseen kannattaa suunnata itse ravintolaan Heinäpäähän.

Lähi-idän ravintoloiden tapaan asiakas näkee pöydästä, mitä kokki keittiön puolella touhuaa. Omistaja ja paikan henkilökunnalla on käynnissä eläväinen keskustelu arabiaksi. Silmät kiinni alkukeittoa odotellessa ja mielikuvissa melkein olet jo basaarin vieressä.

Kaupungin viimeisin tulokas

Oulun tuorein etninen ravintolatulokas löytyy Pakkahuoneenkadulta. Pure Maku avautui reilu viikko sitten ja ravintolan menu vie mukanaan aidon japanilaisen ramen-nuudeleiden maailmaan.

Yrittäjäpariskunta Hitoshi ja Chika Ujiien muuttivat Unkarista Ouluun heinäkuussa 2020, tavoitteenaan perustaa ramen-ravintola.  

Koronan vuoksi pariskunnan oleskelu- ja työskentelylupien saaminen kesti yllättävän pitkään, mutta odotellessa pariskunnalla oli aikaa miettiä ravintolan konseptia ja hoitaa yrityksen paperitöitä.

“Halusimme tulla Ouluun. Tein yli 20-vuoden työuran Nokialla Japanissa ja töiden puolesta tapasin paljon suomalaisia, kävin itsekin Oulussa muutaman kerran. Minulle tarjoutui mahdollisuus työskennellä Japanilaiselle yritykselle Unkarissa vuoden ajan ja muutimme Unkariin 2019. Vuoden aikana kypsyi ajatus, että haluaisimme jäädä Eurooppaan ja Oulu tuntui hyvältä ajatukselta, joten muutimme tänne”, kertaa Hitoshi Ujiien päätöstään perustaa ravintola juuri Ouluun. 

Pure Maku avasi ovensa vasta, mutta Ujiien pariskunta suunnittelee jo laajentavansa ravintolaketjuksi.

“Unkarissa asuessamme ikävöimme kovasti japanilaista ruokaa. Rakastamme ramen-nuudeleita ja ajattelimme, että ramen-paikka voisi menestyä Suomessa, sillä monet Nokia-aikaiset ystäväni pitivät todella paljon ramenista vieraillessaan Japanissa. Niinpä kouluttauduin ramen-kokeille tarkoitetussa koulussa Japanissa ja siitä businessidea sitten lähti”, Uijiien lisää.

Maahanmuuttajilla halua kasvattaa liiketoimintaa

Damskoen Al Kayarin ja Pure Makun Ujiieneilla on maahanmuuttajataustansa lisäksi yhteistä halu erottua muista ja kasvattaa liiketoimintaa.

Al Kayari suunnittelee lihakaupan perustamista Ouluun, jotta lihavartaiden grillaus onnistuisi vaivattomasti myös kotigrillaajalta. Ujiienin pariskunta haluaa puolestaan rakentaa ramen-ravintoloiden ketjun ensin Suomeen ja sitten muualle Eurooppaan, vaikka Oulun ravintola on heidän ensimmäisensä.

Pure Maku erottautuu myös Hokkaidon alueelta tulevilla nuudeleilla, joita ei tiettävästi vielä kukaan muu käytä Euroopassa. Pariskunta suunnittelee avaavansa seuraavan ravintolansa Rovaniemelle. Heille sopii, että ravintolat sijaitsevat pienemmissä kaupungeissa, Helsinki ja Tamperekin ovat Pure Makulle liian isoja.

Molempien yritysten kasvutavoitteet ovat siis varsin kunnianhimoiset ja katse on jo aikaan, kun koronarajoituksista on päästy yli.

Onni löytyy Oulusta

Vaikka Damskoen ja Pure Maku yrittäjien matkat Ouluun ovat olleet erilaiset, ei kummankaan ravintolan omistajat halua lähteä Oulusta minnekään, vaan he ovat tulleet jäädäkseen.

“Oulussa on turvallista ja rauhallista. Se on minulle tärkeää. Minulla on täällä perhe, vaimo ja kolme lasta sekä ystäviä. En voisi palata Syyriaan, se maa on diktatuurin hallitsema. Minulla on paljon sukulaisia Saksassa, Saudi-Arabiassa ja Turkissa, mutta haluan olla Oulussa. Täällä on hyvä elämä ja minulla on täällä yritykseni”, toteaa Al Kayari.

“Oulussa on rauhallista ja ystävällisiä ihmisiä. Ei ole tungosta, saimme siitä tarpeeksemme Japanissa. Pidämme siitä, että luonto on lähellä kotiamme ja sitä löytyy todella paljon Kaijonharjun kotimme ympäristöstä”, iloitsee Ujiien pariskunta.

Äitienpäivänä Al Kayari aikoo nauttia omasta ravintolastaan Lihamix-annoksen perheensä kanssa, Ujiien pariskunta puolestaan pitää ravintolansa kiinni sunnuntaisin ja maanantaisin, joten äitienpäivää juhlitaan vapaa-ajasta nauttien. Japaniin mielikuvamatkailemaan pääsee jälleen tiistaina.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Damskon yrittäjä Mahmoud Fayad Al Kayari on tuonut palan Syyriaa Ouluun. Shawarma-grilli on yleinen Lähi-idässä, mutta Oulun ensimmäinen näkyy taustalla. Naapurin mies Syyriasta löytyi Al Kayarille töihin. Kuvat: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta