Siirry suoraan sisältöön

Matematiikka puhuttaa myös elokuvissa, ilmaisnäytös Starissa – matemaatikko Srinivasa Ramanujan näki maailman laskemisen kautta

16.11.2022

Matemaattis-luonnontieteellisten alojen Akateemiset ry Mal tarjoaa matemaatikkoaiheisia elokuvaesityksiä Helsingissä ja Oulussa osana Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivää. Elokuva The man who knew infinity kertoo intialaisesta matemaatikosta Srinivasa Ramanujanista. Oulun esitykset ovat elokuvateatteri Starissa torstaina 17. marraskuuta kello 16.30 ja 19.00 alkaen.

The man who knew infinity -elokuvaesitysten jälkeen on tapahtumajärjestäjä Malin puheenjohtaja, oululainen Esko Juuson vetämä keskusteluhetki. Tilaisuus on maksuton, oman paikan saa varmistettua verkkosivun kautta. Elokuvaesitykset ovat myös osa Mahtavaa matematiikkaa -teemapäiviä, jonka toteuttavat yhteistyössä useat toimijat.

Esko Juuso odottaa kiintoisia keskusteluita yhteisten elokuvien jälkeen.

"Elokuvassa on kyseessä lahjakkaan, erilaisen matemaatikon Srinivasa Ramanujanin kehitystarina. Matematiikassa asioiden takana ovat aina numerot ja niiden yhteydet. Aina pitäisi todistaa uutta tietoa aiemman pohjalta", hän toteaa.

Matematiikka on täsmällistä

Ramanujan toimi pitkään Intiassa. Hän oli matemaatikkona persoona, joka tavallaan näki asiat. Yli sata vuotta sitten matematiikka oli käsin tekemistä, Ramanujan ei kuitenkaan tarvinnut helmitaulua. Hän pystyi mielessään käsittelemään monimutkaisia laskutoimituksia. Hän piti kuitenkin helmitaulua esillä, että hänen laskelmansa vakuuttaisi asiakkaat.

Elokuvan brittiläinen vastapuoli G. H. Hardy totesi, ettei asioita voi esittää kevyesti, matematiikassa asiat pitää aina pyrkiä todistamaan ja esittämään täsmällisesti. Asioiden takana ovat aina numerot ja niiden yhteydet.

"Aina pitäisi todistaa aiemman tiedon pohjalta", kertoo Esko Juuso.

Hän on itse ollut Iso-Britanniassa tutkijana pari vuotta yhteistyön jatkuessa myöhemminkin.

"Elokuvan katsottuani tuntui siltä, että Briteissä on samoja perinteitä ja käytäntöjä edelleen, mutta aika on toki mennyt eteenpäin", sanoo Juuso.

Avaa portin luonnontieteisiin

Juuso esittelee matematiikan yhteyttä esimerkiksi muihin luonnontieteen lajeihin.

"Matematiikka avaa luonnontieteen toimien sen kielenä. Tieteessä yhdistellään useita asioita matematiikan kautta. Matematiikka ja luonnontiede ovat nykypäivän yleistietoa. Monelle voi tulla monelle yllätyksenä, miten moneen asiaan löytyy tukea matematiikasta ja luonnontieteistä."

"Kun pohditaan, onko joku metsä hiilinielu vai ei, tiedetään, että metsässä kasvuvaihe sitoo hiiltä. Kun ikivanhalla männyllä on suuri, pyöreä latva, puu elelee ja hiilet ovat varastossa. Luonnonlait eivät ole laissa määriteltyjä. Kun tutkijat ovat töissä, he saavat lisätietoa luonnossa tehdyistä tutkimuksista ja seurannasta. Kuitenkin, kun lisää tietoa saadaan, tutkimukset monimutkaistuvat."

"Matematiikassa tulos haetaan kaavojen käsittelyn ja teoreettisen todistuksen kautta. Luonnontieteissä saadaan oikea tulos mittauksista ja tarkasteluista eli esimerkiksi seuranta luonnossa sekä paperilla antaa oikean tuloksen."

"Vanhaan malliin käsin laskien tehtävä tutkimus ei ole enää painopisteessä. Laskentaa tehdään tietokoneella, eri vaiheessa syntyvät virheet huomioon ottaen. Elokuvan tutkijan laskelmat olivat yksityiskohtaisempia kuin nykyään tietokoneet olisivat", Juuso summaa.

Ääretön ja tuhat päälle

Esko Juuso opiskeli teknillisessa tiedekunnassa, opintoihin sisältyi matematiikkaa ja luonnontieteitä. Hän suoritti materiaalifysiikan diplomi-insinöörin tutkinnon. Sen jälkeen Juuso alkoi tutkia metallurgiaa ja prosesseja. Juuso väitteli itsensä tohtoriksi automaatioista ja älykkäistä järjestelmistä.

Hän on toiminut myös opettajana. Juuso on jo eläkkeellä, mutta toimii asiantuntijana edelleen, pääasiassa teollisuuden ja energian puolella.

Konkaritiedemies kuuli kerran lapset mittelöimässä pihalla.

"Ensimmäinen lapsi esitteli leikin hahmoa sanoen "Tämä on äärettömän suuri", johon toinen lapsi jatkoi "Ääretön ja tuhat päälle"”, Juuso kertoo nauraen.

Lippuja voi varata osoitteessa https://www.elokuvateatteristar.fi

Lisätietoja elokuvasta tästä linkistä.

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ilmainen, intialaisen matemaatikon Srinivasa Ramanujanin elokuvatarina on nähtävissä Starissa torstaina 17. marraskuuta. Kuva: Suomen Filmikamari ry

Lue myös

Lue lisää aiheesta