Siirry suoraan sisältöön

Matela – räppiä kaksisuuntaisella ja puhtaalla mielellä

22.1.2021

Rap-artisti tiedostaa olevansa roolimalli etenkin nuoremmilleen, mutta haluaa välttää liiallista valistamista – yleensä riittää kun voi ottaa oppia toisen tekemistä virheistä. Tänä keväänä julkaistavan kakkosalbumin myötä hän toivoo saavansa isomman yleisön.

Riku Matela, 26, on ManiFest Musicin toimitusjohtaja ja räppäri. Yritys on perustettu artistinimi Matelan tuotteistamista ja myyntiä silmällä pitäen. Matela pyörittää myös osuuskuntaa, joka ideoi ja järjestää tapahtumia. Artistiuransa hän aloitti vuonna 2016.

Kajaanista kotoisin oleva Matela muutti Helsingin kautta Ouluun lähes puolitoista vuotta sitten. Kaupunkiin hänet toi isän suku, joka on toiminut turvaverkkona nuoren miehen elämässä.

”Viime vuosina on tapahtunut paljon ja artistielämästä on tullut totta. Mielenkiintoinen matka on kuitenkin vasta alussa”, toteaa Matela itsevarmasti.

Uusien oivallusten kautta kohti parempaa

Vuonna 2017 julkaistun System reboot -debyyttialbumin jälkeen Matelalla diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka pisti asiat ja ajatukset uusiksi.

”Kolme vuotta sitten saatu diagnoosi toi jarrua mun elämään. Ymmärsin, etten voi paahtaa aivan päättömästi”, Matela kertaa tuntojaan.

Diagnoosin jälkeen myös huumehuuruinen elämä sai jäädä taakse. Matela ei suostu häpeämään menneisyyttään ja toivoo, että voi tarinallaan auttaa muitakin löytämään elämälleen suunnan.

”Nyt elän puhtaasti ja suosittelen sitä muillekin!”, hän sanoo.

Oma genre löytyi varhain

Eminemiä fanittava Matela kertoo kuunnelleensa räppiä pienestä asti. Jokin siinä kolahtaa häneen muita musiikkityylejä enemmän.

”Räpissä naljailu, uhoaminen ja toisten pudottelu kuuluu asiaan. Nyt itse skenen sisällä näen sen kuitenkin enemmän leikkimielisenä. Hyvä meininki on tärkeää”, kuvailee Matela.

Oulun rap-porukat saavat Matelalta kehuja ja hänet on otettu hyvin vastaan omiensa joukossa. Tulevaisuudessa hän toivoo pääsevänsä tekemään enemmän yhteistyötä muiden paikallisten artistien kanssa.

Maailma jäsentyy kokemuksista kirjoittamalla

Diagnoosin jälkeen Matelalla oli aikaa miettiä ja tutustua itseensä uudelleen. Oman elämän avaaminen räpin kautta kuulijoille on hänelle luontevaa.

”Rap tuntuu mielekkäältä ja innostun siitä joka päivä enemmän. Keräilen kokemuksia ja kirjaan niitä jatkuvasti vihkoon ylös. Kun minulla on aikaa istua alas rimmailen sanat sitten tarkemmin kohdalleen. Kerran kuussa käyn studiolla äänittämässä”, kertaa Matela biisien syntyä.

Aiemmin myös huumeista kertoneet lyriikat ovat sittemmin vaihtuneet toisiin aiheisiin. Meditointi ja ympäröivän maailman havainnointi ovat nyt keskiössä. Tulevalla levyllään Matela kertoo maalailevansa sanoituksillaan valoisaa tulevaisuutta rakkauden ja välittämisen kautta.

Positiivisella hulluudella on hyvä erottua

Artistina Matela haluaa olla rohkea ja herätellä ihmisiä tempauksillaan.  Joukosta erottuminen on elinehto artistin uralla. Lisäksi hän haluaa olla tsemppaava roolimalli faneilleen, joista noin puolet on 13-18 -vuotiaita.

Matelalla riittää ideoita pitkälle tulevaisuuteen. Kunhan kakkosalbumi on saatu ulos ja meneillään olevasta pandemiasta noustu, hän haaveilee suurista yleisötapahtumista.

”Mulla on unelmana päästä järjestämään Ouluun isompaa ulkoilmakonserttia. Kunhan maailman tilanne sen sallii ja sponsorit on löydetty, mikään ei ole enää esteenä”, Matela kertoo.

Matelaan voit tutustua lähemmin: matela-virallinen.webnode.fi

Matelan saama positiivinen palaute on auttanut uralla eteenpäin. Kuva: Riku Matela

Lue myös

Lue lisää aiheesta