Siirry suoraan sisältöön

Maskisuositukset höllenevät Pohjois-Pohjanmaalla

22.9.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä on höllentänyt maskisuosituksia. Alue on palannut koronaepidemian perustasolle.

Maskisuositus ei ole enää voimassa yleisesti sisätiloissa, kuten kouluissa, työpaikoilla tai kaupoissa. Maskisuositus poistuu myös kohtalaisen ja vähäisen riskin tilaisuuksista, joihin kuuluvat erimeriksi messut, hengelliset kokoontumiset, kirjastot, konsertit, teatterit, oppilaitokset, yliopistot, uimahallit ja päivittäistavarakaupat.

Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaasta väestöstä 81,4 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Täysin rokotettuja eli kaksi rokoteannosta saaneita yli 12-vuotiaista on nyt 63,1 prosenttia. Ryhmä linjasi, että epidemiatilanteen säilyessä tasaisena ja rokotekattavuuden samaan aikaan noustessa alue on palannut koronaepidemian perustasolle.

”Vaikka tartuntoja todetaan alueella edelleen jonkin verran, parantaa koko ajan korkeammalle kiipeävä rokotekattavuus epidemiatilanteen kokonaiskuvaa, eikä tilanne aiheuta uhkaa sairaaloiden kuormittumiselle”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi.

Sairaanhoitopiirin voimassa olevan ohjeistuksen mukaan kaksi rokoteannosta saaneita tai alle 12-vuotiaita ei pääsääntöisesti enää testata, jos heillä on vain lieviä oireita. Kaksi kertaa rokotettu välttää myös karanteenin, jos toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko.

THL:n suosituksen mukaisesti varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi, vaan näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.

Oulussa mallikasta toimintaa

Oulun kaupunki kiittää kaikkia kaupunkilaisia Oulun hyvästä koronatilanteesta. Oululaiset ovat noudattaneet ohjeita, suosituksia ja rajoituksia hyvin ja olleet niiden suhteen huolellisia, kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä.

Koronapandemia ei ole kuitenkaan ohi, ja kaikkien yli 12-vuotiaisen on syytä ottaa kaksi rokoteannosta. Vain riittävä rokotekattavuus mahdollistaa yhteiskunnan palaamisen normaaliin arkeen vuoden loppuun mennessä.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan Pohjois-Pohjanmaalla nyt:

• joukkoliikenteessä

• koronavirustestiin hakeutuville henkilöille matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

• riskialueelta Suomeen saapuville matkustajille heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

• sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työpaikoilla kaikille työntekijöille

•  korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

Ravitsemusliikkeiden aukioloaukioloaikojen ja asiakaspaikkamäärien osalta päätökset tekee valtioneuvosto.

 

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Maskien käyttöä höllennetään, mutta niitä suositellaan edelleen joukkoliikenteessä. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta