Siirry suoraan sisältöön

Maski naamaan ja matkalle!

19.8.2020

Elokuun ensimmäisillä viikoilla kaukojunia eivät maskipäät olleet vielä täysin valloittaneet. Suojavarusteen käyttämisen käytännöissäkin löytyi hiomista.

Matkustus- ja maskipullikoinnista huolimatta yksi turvatoimi on lyönyt Suomessa läpi liukkaan tahmeasti: käsidesi.

Kättely ei ole meillä vaihtunut kansainvälisistä huippukokouksista tuttuun kyynärpääkopautukseen. Suomessa huoneeseen astutaan omia käsiä etanolintuoksuun hieroen.  

Suomessa kulkiessa myös huomaa, että talo tarjoaa desinfiointiaineet aivan joka paikassa, olipa kyse museosta tai designputiikista. Ja tottahan suomalainen ottaa, kun ilmaiseksi saa, tarjottiinpa sitten ämpäriä tai käsidesiä.

Tarjoilu on oikein linjattu, sillä edes suomalaiset eivät ole Jumalan valittu kansa, jonka luo koronavirus ei osaisi löytää. Se on näkymätön, tuntematon, arvaamaton ja kiintyy herkästi myös oululaiseen.

Matkustin elokuun alussa junalla muutamien tuntien reissuja Suomessa. Laskin aikani kuluksi maskipäät. Havaitsin noin kymmenen Afrikan Tähti -pelistä tuttua rosvonaamaa kahdella menopaluumatkallani.  

Näkymät junissa olivat osin lohduttomat; maski esimerkiksi roikkui leuan alla lepäämässä. Maskeistahan ei ole hyötyä, ellei niitä sekä käytä että hävitä asiallisesti.

Suojavarusteita on Suomessa raportoitu löytyvän esimerkiksi puistonpenkeiltä ja lattioilta. Hotellien aamiaissaleissa ei näkynyt roskakoreja, joihin maskinsa olisi voinut jättää.

Hallintokielellä ilmaistuna: prosessit eivät ole vielä kovin sujuvat.

Totta kai maskin kanssa joutuu epämukavuusalueelle. Lisäksi se pitää muistaa ottaa mukaan siinä kuin rahapussi, kännykkä ja avaimet käsidesin ohella. Koiranomistajan tavoin käsilaukusta löytyy nykyisin myös pieni pussi, jonne maski laitetaan mikäli roska-astiaa ei reitille osu.   

Maski ei toimi kauneusnaamionakaan, mutta hengityskone naamalla näyttää vielä pahemmalta.

Toisaalta meikkikustannuksissa säästetään, koska syksyn uusi huulipunasävy ei tule kovin näyttävästi esiin maskin alta.

Matalien tartuntalukujen maakunnassa maskin käyttö turhauttaa. Silti epämukavuuksista, epäesteettisyyksistä ja uusista raharei’istä huolimatta kehotan asettelemaan maskin puhtain käsin naamalle ja jättämään sen jälkeen kasvot sormeilulta rauhaan.

Jo siksikin, että mikäli yhtään huvittaa joskus tulevaisuudessa matkustaa kotimaata kauemmas, maskiin kannattaa totutella jo täällä.

Sitä paitsi suomalaisilta koronakriisin aikana unohtuneet turvavälit järjestyvät maskipäälle itsestään.

Maskiin tottuu nopeasti. Juna-asemalta kävelin perille kohteeseen huomaamatta, että jotain oli edelleen naaman päällä.  

Ja kun viimein määränpäässä saa kiskaista tuon ylimääräisen kasvoiltaan, muistaa miltä tuntuu vapaasti hengittäminen.

Kaksi viikkoa toimittajan ensimmäisestä maskijunamatkasta VR antoi maskisuosituksen lähi- ja kaukojuniin.  

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Mun Oulun toimittaja teki elokuussa maskineitsytmatkan. Neljä tuntia sopivasti hengittävässä naamiossa tuntui kohtuulliselta suoritukselta. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Lue myös

Lue lisää aiheesta