Siirry suoraan sisältöön

Maksuton kotipalvelu tuli tarpeeseen Paason perheessä

4.12.2020

Ekilja Paaso sai kesällä kotipalvelusta apua odottaessaan neljättä lastaan, esimerkiksi tarpellinen lepo ja pihaleikit lasten kanssa järjestyivät. Oulun kaupunki on päättänyt jatkaa palvelua myös ensi vuonna.

Paason perhe sai viime kesäkuun lopulla kaksi viikkoa Oulun kaupungin lapsiperheille tarkoitettua maksutonta kotipalvelua.

Ekilja Paaso odotti tuolloin viimeisillään kaksosia ja vauvat syntyivätkin sitten heinäkuussa.

Perheenisä Hannes Paaso teki kotona etätöitä. Perheessä oli tuolloin kolme lasta: vanhin seitsemänvuotias, viisivuotias sekä neljävuotias.

Ensin jännitti

Ekilja Paaso sanoo, että hän on erittäin tyytyväinen palvelun laatuun ja sen sujuvuuteen.

”Itsellä oli raskauden viimeiset viikot menossa. Oli mukavaa, kun tiesi avun tulevan ja sain levätä tavallista enemmän, puuhastella omiani tai käydä kaupassa rauhassa. Vähän jännitti alkuun, että millainen se palvelu on, mutta yllätyin positiivisesti."

"Ihanaa oli, kun hoitaja saattoi ennättää järjestää lastenhoidon lisäksi usein vielä kodinkin. Kannatti käyttää, kun on tällainen mahdollisuus olemassa. Kaikkeen sai apua”, sanoo Ekilja Paaso.
 
”Kun olin etätöissä, oli yksi ihminen pois siis pelistä, niin tästä oli meille iso apu”, lisää Hannes Paaso.

Lapset nauttivat huomiosta

Ekilja Paaso vakuuttaa, että kotiapua haetaan pienellä kynnyksellä uudestaan, jos tarve tulee.
 
”Aina sitä pärjää ilmankin, mutta odottaa sitä päivää että tulee apu. Siinä saa ison hengähdystauon.”

Myös lapset olivat tykänneet, kun kotipalveluaikana saivat erityishuomiota.
 
”Se että hoitaja osasi olla sataprosenttisesti läsnä ja touhuta lasten kanssa mukavia juttuja, oli iso juttu heille. Oikein odottivat, että milloin hän tulee taas", Ekilja Paaso kertoo.

Paasoilla kävi koko ajan sama ihminen ja he myös saivat itse päättää minkä firman kautta ottavat kotipalvelua. Paasot valitsivat ONNI hoivan.

 

Lapsiperheiden maksuton kahden viikon kotipalvelu jatkuu 
 
Hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 17.11., että maksutonta kahden viikon kotipalvelua myönnetään lapsiperheille myös vuonna 2021.
 
Uudet kotipalvelun asiakasperheet saavat kerran kalenterivuodessa sosiaalihuoltolain 19 §:n myöntämisperusteilla maksutonta kotipalvelua kaksi viikkoa yhtäjaksoisesti. Lapsiperheiden maksuttomalla kotipalvelujaksolla perheiden palvelutarve ja säännöllisen kotipalvelun tai muun tuen tarve arvioidaan.

Lapsivaikutusten arvioinnin perusteella maksuton kotipalvelu vaikuttaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä myönteisesti lapsiin.
 
Lapsiperheiden kotipalvelua myönnetään kaikenikäisille lapsille ja heidän perheilleen, jos heillä on erityinen perhe- tai elämäntilanne tai jokin toimintakykyä alentava syy. Toimintakykyä alentavia syitä ovat esimerkiksi sairaus, synnytys, vamma tai muu vastaavanlainen syy kuten uupumus tai rasittuneisuus.
 
Erityisellä perhetilanteella tarkoitetaan esimerkiksi vanhempien eroa tai jos toinen vanhemmista on vankilassa.

Elämäntilanne voi aiheuttaa tuen tarvetta myös omaisen tai läheisen vaikean sairauden tai poismenon takia. Erityinen perhetilanne voi olla myös perheessä, jossa on vammainen lapsi, kaksoset tai aikuinen omainen hoidettavana.
 
Maksuttoman lapsiperheiden kotipalvelun kokonaiskustannukset vuonna 2019 olivat noin 220 000 euroa. Kaupungin maksamien asiakkaiden omavastuiden osuus on noin 27 000 euroa.

Vuonna 2019 maksutonta lapsiperheiden kotipalvelua myönnettiin 421 asiakkaalle, joista 400 oli uusia asiakkaita.   
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Paason perhe on ollut erittäin tyytyväinen, kun apua saatiin lapsiperhearkeen. Kuva: Paasojen kotialbumi

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta