Siirry suoraan sisältöön

Madridin Marta ihastui Oulun rauhaan ja päiväkotikulttuuriin

5.4.2022

Kun Marta Correas Montiel valmistui Madridista varhaiskasvatuksen opettajaksi vuonna 2019, hän kirjoitti kirjeen Pikku-Ainon päiväkodin johtaja Helinä Pykäläaholle ja kysyi töitä. Correas Montiel oli ollut työharjoittelussa vuonna 2019 samassa päiväkodissa. Kokemus oli jäänyt hyvänä mieleen.

Töitä tutusta paikasta löytyi, ja nyt Marta Correas Montiel on sujahtanut viime lokakuusta lähtien lempeästi takaisin Ouluun. 

”Olen saanut paljon apua käytännön asioissa, esimerkiksi polkupyörän sekä kodin tarvikkeiden hankkimisessa. Asunto järjestyi nopeasti.”

Vaikeinta oli kaikki muuttamiseen liittyvä paperityö ja byrokratia sekä pankkiasioiden järjestely. Säähänkin pitää vielä sopeutua.

Itsenäiset, leikkivät suomalaislapset

Correas Montielin kansainvälisessä varhaiskasvatuksen ryhmässä on 19 lasta. Heistä vain kolme on suomenkielisiä. 

”Suomalainen varhaiskasvatus on espanjalaista parempaa, sillä Suomessa lapset saavat leikkiä ja oppia sen kautta. Espanjassa varhaiskasvatus on koulumaista, esimerkiksi täysin matematiikan ja äidinkielen opetukseen perustuvaa. Leikkiä on tunti päivässä. Lisäksi Suomessa varhaiskasvatusryhmissä on enemmän opettajia, Espanjassa on vain yksi opettaja ryhmässä. Myös palkat ovat Suomessa tällä alalla paremmat.” 

Correas Montiel on myös huomioinut, että suomalaiset pienokaiset ovat hyvin itsenäisiä toisin kuin Espanjassa. 

”Täällä voin sanoa lapselle, että huomenna tehdään tiettyjä asioita ja muistaahan hän sen. Espanjassa kaikki tieto päiväkodin tapahtumista kulkee lapuilla vanhemmille. Tämä on tosin muuttumassa siellä, mutta muutos on hidasta. Espanjassa myös usein ajatellaan niin että jos lapsi on läsnä, häneltä ei kysytä asioista vaan ajatellaan, ettei lapsi ymmärrä. Vaikka kyllähän lapsi ymmärtää.”

Huomioita hiljaisuudesta ja valosta

Correas Montiel viipyy Oulussa kesäkuuhun asti nykyisen työsopimuksen mukaan. Ensimmäistä kertaa hän ennättää kokea myös suomalaisen valoisan kesän. Valo on jo herättänyt kevätaamuina kolmelta, kunnes Correas Montiel on ymmärtänyt, että periaatteessa vielä onkin yö. 

”Hälytysajoneuvojen ääniä täällä ei kuulu eikä poliiseja näy. Oulussa on kaikkialla hiljaista ja olen aina vähän huolissani kuuluuko hiustenkuivaimeni ääni häiritsevästi naapuriin.” 

Correas Montiel on niin ihastunut oululaiseen rentoon ja rauhalliseen tunnelmaan, että hän haluaisi jäädä kaupunkiin. Nykyinen työ päiväkodissa on äitiysloman sijaisuus. Myös muut työt käyvät, mutta kaikkein parasta olisi työnteko lasten parissa.

Suomen kielen verkko-opinnot yksityisopettajan kanssa ovat madridilaisella alkaneet. 

”Kieli tuntuu todella vaikealta. Siitäkin huolimatta, että espanja ja suomi ovat suhteellisen samantyyppisiä lausua”, Correas Montiel huomioi. 
 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Nuori silmälasipäinen nainen pitkällä tukalla hymyilee, kuvassa oranssit reunat.
Marta Correas Montiel on valmistunut varhaiskasvatuksen opettajaksi kotikaupungistaan Madridista mikä nyt on vaihtunut Oulun Myllytulliin. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta