Siirry suoraan sisältöön

Maaseudun Sivistysliitto järjestää taideleiripäiviä Sanginsuun koululla – taustalla kyläyhdistysten Oulu2026-kulttuurimatkailureitti

1.6.2023

Sanginsuun koulun pihalla pidetään kesäkuussa Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -alueen kulttuurimatkailureittiin liittyviä taideleiripäiviä koululaisille. Leiripäivien aiheena ovat taide ja tarinat sekä alueelle kehitettävä kulttuurimatkailureitti ja sen suunnittelu yhdessä.

Taideleiripäivien aika tehdään yhteinen taideteos, josta tulee reitin maskotti. Teos tulee seikkailemaan Sanginjoen alueella kesänaikana. Taiteilija Pia Hentunen vetää taidetyöpajat.

Päivien teemana on muinaisjäännös. Eli Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -alueelta on löydetty ”jäännös”, jonka henkiin herättelyyn väreillä tarvitaan mahdollisimman paljon lapsia. Muinaisjäännös saattaa olla isokokoinen lohikäärme, mutta se varmistuu vasta, kun muinaisjäännös-asiantuntijat eli lapset varmistavat asian. Lapset saavat myös kertoa sen tarinan: mistä lohikäärme on tullut, kuka ja mikä se on.

Kesän aikana tämä isokokoinen muinaisjäänne liikkuu kolmen kylän alueella ja on bongattavissa lasten päättämissä paikoissa pitkin kesää. Väreinä lasten työpajoissa käytetään valmiita muovittomia ja maatuvia maaliseoksia, jotka vanhenevat yhtä aikaa lohikäärmeen kanssa.

Kulttuurimatkailureitin toteutus etenee 

Sanginsuu, Lapinkangas, Sanginjoki -kyläyhdistysalueelle on suunnitteilla luoda vuosina 2023–2026 uusi kulttuurimatkailureitti palvelemaan eri tavoin liikkuvia ihmisiä. Reitin suunnittelussa yhdistetään pohjoisuuteen nojaavat kulttuuriset ominaispiirteet alueen tarinoihin, historiaan sekä paikkoihin.

Taiteen ja yhteiskehittämisen keinoin luodaan uusi kulttuurimatkailureitti Oulun keskustan läheisyyteen. Reitin suunnittelulla tähdätään Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Reitin suunnittelu ja kehittäminen tehdään yhdessä asukkaiden ja eri toimijoiden, matkailijoiden sekä taiteilijoiden kanssa. Kerran kuussa pidettävät yhteiskehittämisillat ovat keskeisessä roolissa. Yhteiskehittämisillat ovat alkaneet keväällä 2023 ja jatkuvat taas syksyllä. Ne toteutetaan pääsääntöisesti Sanginsuun koululla.

Järjestäjät toivottavat tervetulleiksi kaikki mukaan yhteiskehittämispalavereihin sekä tekemään tekoja oman kylän ja yhteisön hyväksi. Hankkeen toteuttajana on Maaseudun Sivistysliitto yhteistyössä SLS-kyläyhdistyksen kanssa. Rahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Taideleiripäivät: to 1.6. klo 10–13 (koulunpäivänä), 14–16 (iltapäiväkerho), ma-ke 5.-7.6. leiripäivät.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Leiripäivinä Sanginsuun koululla luodaan tarinaa lohikäärmeestä ja sen yhteydestä kyliin. Tämän puisen lohikäärmeen on veistänyt Aimo Laitinen. Kuva: Riitta Johanna Laitinen

Lue myös

Lue lisää aiheesta