Siirry suoraan sisältöön

Lupiineilla herkuttelevat lampaat ilahduttavat ja pitävät vieraskasvit kurissa Haukiputaan Asemakylällä

19.6.2023

Haukiputaan Asemakylällä torjutaan komealupiinia mukavin keinoin – työn touhussa ahertavat kiiminkiläisten Kati ja Kari Haipuksen lampaat.

Lampaat laiduntavat entisen Pohjolaopiston läheisillä ranta-alueilla jo kolmatta kesää.

”Aitauksista ja lampaiden hyvinvoinnista huolehtii Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistys, jonka kokoamaan hoitorinkiin osallistuu alueen asukkaita. Lampaathan laiduntavat kaupungin maa-alueella”, kertoo kunnossapitosuunnittelija Jaana Koivisto Oulun Infra -liikelaitoksesta.

Syömällä lupiineja lampaat pitävät haitallisen vieraskasvin kurissa. Tavoitteena onkin näännyttää kasvustot alueelta kokonaan.

”Asemakylän asukkaat katkovat loputkin lupiinin kukkavarret, jos ne ehtii kukintaan asti. Lupiini ei tällöin pääse siementämään ja leviämään lisää”, Koivisto sanoo.

Lampaat viihtyvät alueella hyvin, ja niitä käydään vähintään kerran päivässä katsomassa. Kyläläiset ovat sopineet hoitovuorot eri ajanjaksoille. Välillä lampaita käydään katsomassa ihan muuten vain.

”Ne tuovat paljon iloa kyläläisille ja muillekin seudulla asuville”, iloitsee Koivisto.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Haukiputaan Asemakylän alueella laiduntavat lampaat tuovat iloa kyläläisille ja vieraille, mutta ne pitävät samalla huolta vieraskasvin eli komealupiinin leviämisen estämisestä. Kuva: Anu Laakko

Lue myös

Lue lisää aiheesta