Siirry suoraan sisältöön

Luontokuvia ja kannustuksia Rotuaarilla: Pohjoisen Luontokuvaajat Ry ja Oulu2026 yhdistivät voimansa valokuvanäyttelyksi

10.5.2021

Kuluvana toukokuuna Rotuaarin läpi vaelteleva voi bongata reissullaan vaikkapa susia, hirviä tai joutsenia – ei toki aivan elävinä ja konkreettisina ilmestyksinä, vaan kuvien muodossa, Rotuaarin lavalla sijaitsevalta näytöltä.

Kyseessä on Pohjoisen Luontokuvaajat Ry:n sekä Oulu2026-hankkeen yhteistyössä toteuttama Polku-luontokuvanäyttely, jonka otokset koostuvat niin harraste- kuin ammattilaiskuvaajienkin taidonnäytteistä. Kaikki kuvaajat kuuluvat Pohjoisen Luontokuvaajien jäsenistöön.

”Tarjosimme jokaiselle polkulaiselle mahdollisuutta tuoda kuviaan Rotuaarille ja talkoisiin lähtikin mukaan kolmisenkymmentä innokasta kuvaajaa”, kuvailevat yhdistyksen yhteyshenkilöinä näyttelyä puuhanneet Pirjo Jaukkuri ja Martti Elsilä.

Martti Elsilää luontokuvaamisessa kiehtoo taiteellisuuden, luonnon ja teknisen tietotaidon yhdistäminen.
”Tämä yhteistyö toimii hyvänä foorumina tuoda esille valokuvausharrastusta. Meillä on jo toista sataa jäsentä, mutta erityisenä intressinä haluaisimme houkutella nuoria mukaan”, Elsilä tuumaa.

Sekä Jaukkuri että Elsilä ovat harrastaneet luontovalokuvausta useita vuosia ja kuuluneet Pohjoisen Luontokuvaajiin, eli tuttavallisemmin Polku Ry:hyn, jo pitkään.

Harrastuksena valokuvaaminen on monipuolinen laji, ja tekemiseen motivoivat monet seikat. Kaksikosta kumpainenkin nimeää kannustimikseen taiteellisuuden, luonnosta nauttimisen ja sen elämykset, mutta myös yhdistyksen tarjoaman yhteisöllisyyden: toisilta opitaan, inspiroidutaan ja saadaan tukea, yhdessä kehitytään.

Elsilää kiehtoo erityisesti myös kamerakalusto.

”Minulla on tekninen insinööritausta, ja tämähän on välineurheilua parhaimmillaan!”

Oulussa potentiaalia myös kuvauspääkaupungiksi

Oulu on valokuvaamista harrastavalle tai siitä haaveilevalle erinomainen paikka. Jo kaupunkikeskustan alueelta löytyy lukuisia kuvauskohteita, eikä sopivaa spottia varten tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.

”Hietasaari, Hupisaaret, Pyykösjärvi, Lintulampi, Oulun Yliopistollinen puutarha, Kaijonlahti...”, Jaukkuri ja Elsilä luettelevat suosittuja kuvauspaikkoja.

Vaikka harrastus voi Oulun alueella virkeästi, toivoisivat molemmat, että Oulu2026-hankkeen hakema  Euroopan kulttuuripääkaupunki -asema ja kisan voitto toisivat lajiin lisäsäpinää.

”Olisi mahtavaa, jos se lisäisi valokuvauksen näkyvyyttä, esimerkiksi tällaisilla vastaavilla näyttelyillä”, pohtii Jaukkuri.

Pirjo Jaukkuri kertoo harrastaneensa valokuvausta kouluikäisestä saakka, mutta luontokuvaukseen nainen hurahti vasta joitakin vuosia sitten.

Elsilä lisää toivelistalle myös muutoksen kaupunkiympäristön esteettiseen ilmeeseen.

”Jos päästäisiin eroon rumista laatikoista ja tilalle tulisi kauniimpaa, sellaista mitä viitsisi katsoa viidenkymmenenkin vuoden päästä. Jos ajatellaan sellaista vanhaa kulttuuriympäristöä kuin vaikka Roomassa, niin uskon että se vaikuttaa erityisesti nuorison sielunmaisemaankin!”

Osallistuminen on yksinkertaista

- Valokuvaten voit olla myös mukana kannustamassa Oulua kulttuuripääkaupunkikisan voittoon: Oulu2026 kutsuu kaikki mukaan Oulu voittoon! – kampanjaan

- Ikimuistoisten hetkien taltioinnista on kyse myös Oulu2026-hankkeen Oulu voittoon! -kampanjassa. Oulu2026 haluaa kutsua kaikki kynnelle kykenevät mukaan jakamaan oman talenttinsa ja kannustamaan näin Oulua kesäkuussa ratkeavan kulttuuripääkaupunki-kisan voittoon.

- Ideoi oma kannustus Oululle yksin tai hyvän porukan kanssa. Se voi olla käytännössä mitä vain: Laulu, runo, virkkaus, huuto, piirustus tai vaikka voltti – tärkeintä on, että taltioit taitosi joko kuvaksi tai maksimissaan 20 sekunnin kannustusvideoksi.

Jaa kannustuksesi 25.5. mennessä joko

-somessa tunnisteilla #ouluvoittoon sekä #oulu2026

-lähettämällä osoitteeseen oulu2026@ouka.fi tai

-viestillä WhatsApp-numeroon 040 484 8741,

ja olet mukana kilpailussa. Parhaat kannustukset tietenkin palkitaan, ja jaossa onkin muun muassa 3 x yö kahdelle Sokos Hotel Arinan Oulu-teemaisissa huoneissa sekä lippuja oululaisiin kulttuurielämyksiin.

Lue lisää osallistumisohjeista ja tietoa kampanjasta verkkosivuilta www.ouluvoittoon.fi.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös

Lue lisää aiheesta