Siirry suoraan sisältöön

Luonnonkauniissa Yli-Iissä puhaltavat uudet, energiset tuulet

26.10.2020

Yli-Iin yhteisöllisyys herännyt uuteen eloon. Kaikki sai alkunsa siitä, kun oululainen yrittäjä Mikko Sarkkinen osti Oulun kaupungilta veteraanien entisen kuntoutuskeskuksen Yli-Iin keskustasta.

Mikko Sarkkinen on ryhtynyt kuntoutuskeskuksen remontoinnin lisäksi keräämään kasaan Yli-Iin aktiivisia toimijoita. Vanhat yhteisölliset toimijat ovat saaneet Sarkkisen lisäksi uusi voimia myös paikkakunnalle muuttaneista paluumuuttajista.

Syksyn mittaan uusien tulokkaiden ja vanhojen tekijöiden tiimi on keskustellut monista yhteisistä toimista, joilla voidaan lisätä yhteisöllisyyden kylällä ja Yli-Iin tunnettuutta muualla.

Keskusteluissa on noussut ideoita, joilla voidaan tuoda paikallisia vierailu- ja luontokohteita tunnetuiksi, luodaan eläviä ja kauempaakin ihmisiä kylälle houkuttelevia tapahtumia, tuoda paikallisia yrittäjiä esille ja ennen kaikkea voidaan kertoa Yli-Iin monipuolisesta historiasta, elämästä ja kauniista luonnosta. Aktiivien ryhmä tulee miettimään myös Yli-Iin brändäystä.

”Minulle Yli-Ii näyttäytyi heti huikeiden mahdollisuuksien paikkana”, kuvailee yrittäjä Mikko Sarkkinen.

”Luonto ja ihmiset, joita olen tavannut, ovat energisiä. Uskon vahvasti, että Yli-Ii tullaan vielä huomaamaan muuallakin sen lisäksi, että paikalliset alkavat myös näkemään enemmän mahdollisuuksia.”

Oopperalaulajatar Virpi Räisänen (vas.) ja yrittäjä Mikko Sarkkinen (oik.) ovat mukana keräämässä yhteen Yli-Iin aktiivisia toimijoita. Kuva: Monika Luukkonen

Täynnä inspiroivia ihmisiä

Yli-Iitä paikkana kuvaavat keskeisesti sijainti Iijoen ja Siuruanjoen risteyskohdassa, alueen arkeologis-historiallinen maasto sekä se, että Yli-Ii on Suomen eteläisin poronhoitoalue.

”Minulle on ollut tärkeää saada tuntea 30 hektisen ulkomaan vuoden jälkeen luonnon rauha ja omat juureni, ja se, että saan kaivaa kasvimaata esi-isieni mailla”, kertoo Yli-Iihin Hollannista muuttanut kansainvälisesti tunnettu oopperalaulaja Virpi Räisänen.

”Luulin tulevani erittäin hiljaiseen kylään, mutta erehdyin; kylä on täynnä puuhakkaita inspiroivia ihmisiä. Maalaiselämän idylliä parhaimmillaan, unohtamatta sitä, että kaupunki ja lentokenttä ovat juuri sopivan matkan päässä.”

Yli-Iin mielenkiintoinen tarina on muovautumassa. Me tulemme varmasti kuulemaan tästä lisää.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Paikka kuin postikortti. Yli-Ii sijaitsee Iijoen ja Siuruanjoen risteyskohdassa. Sen ihmiset ja pitkä historia inspiroivat. Kuva: Virpi Räisänen

Lue myös

Lue lisää aiheesta