Siirry suoraan sisältöön

Luminen talvi haastaa Ouluhallin kiinteistöhoitoa – turvallisesti lapiollinen kerrallaan

15.3.2021

Talven runsaat lumisateet ovat saaneet oululaiset painamaan lumitöitä kotonaan selkä hiessä. Pihatien kolaaminen tuntuu kuitenkin aika pienelle vaivalle, jos vertailussa on esimerkiksi Ouluhallin kattopinta-ala.

Ouluhallin katon lumia on lapioitu käsityönä alas tälle talvelle jo neljä kertaa.

”Onnistuneet talven työt lähtevät hyvästä suunnittelusta”, kertoo Lassila & Tikanojan asiakasryhmäpäällikkö Heikki Sutinen.

”Kun henkilöstöresurssia on riittävästi, kalusto kunnostettu ja mitoitettu oikein sekä alueet tarkastettu etukäteen, työt onnistuvat hyvin myös muuttuvissa olosuhteissa.”

Lassila & Tikanoja on Oulun kaupungin palveluntuottaja Ouluhallin kiinteistönhoitopalveluissa. Tänä talvena Ouluhallin lumitöissä on täytynyt huomioida Ouluhallin laajennuksen rakennustyömaan eteneminen kulkureitteineen sekä myös lyhyellä aikataululla pystyyn nostettu koronarokotuspiste.

”Lumityöt ja liukkaudentorjunta pyritään tekemään aina ennen kiinteistön aukeamista. Talvet eivät ole samanlaisia: viime vuonna jouduttiin hiekoittamaan paljon, kun taas nyt lunta on runsaasti. Teemme työn suunnittelua sääennusteiden avulla”, Sutinen kuvailee.

Katolle kertyvä lumi lapioidaan alas

Ouluhallin katto on puolipallon muotoinen. Sille kertyy helposti lunta, joten katolle on asennettu hälytysjärjestelmä mittaamaan lumen syvyyttä. Lasermittauksen tuloksia seurataan etänä, ja kaupunki ja urakoitsija ovat sopineet, milloin lumen kertymiseen reagoidaan.

”Tärkeintä on ennakoida, ennen kuin lunta on riskirajaan asti. Lumikuormaa kevennetään käsitöinä, jotta kattorakenteet eivät vaurioidu. Katolla on töissä kymmenkunta ihmistä yhtä aikaa”, Sutinen kuvailee.

”Normaalisti lumet pudotetaan katolta kerran tai pari. Nyt sitä on jouduttu tekemään jo neljästi. Lumenläjityspaikatkin ovat täynnä, ja laajennusosan myötä niitä on vähemmän. Lunta on jouduttu ajamaan pois, mitä ei tässä vaiheessa talvea ole jouduttu yleensä tekemään”, Oulun Tilapalveluiden kiinteistömanageri Riikka Vesteri kuvailee poikkeavaa lumitilannetta.

Koronarokotuksille lumisateessa

Kun koronarokotukset käynnistyivät Ouluhallilla, sääennusteet näyttivät jatkuvia lumisateita usealle päivälle peräkkäin. Ensimmäiset rokotuksen saajat olivat ikäihmisiä, joten oli erityisen tärkeää taata halliin esteetön pääsy lumesta huolimatta.

”Ennen rokotusten alkua varmistettiin, että piha on tasainen, jotta lumityöt ja liukkaudentorjunta on mahdollista tehdä tehokkaasti. Koska lumisadetta riitti moneksi päiväksi, ei lumitöitä voitu tehdä vain hallin aukioloaikojen ulkopuolella, vaan pihaa aurattiin myös päiväaikaan”, Sutinen kuvailee.

Maskin takaa hymyilevä mies kertoo, että työssä on onnistuttu.

”Saimme hyvin hoidetusta työstä myös kiitosta.”

Urakka hoidetaan lapiollinen kerrallaan

Heikki Sutinen kiittelee moneen otteeseen yhteistyötä Tilapalveluiden Vesterin sekä liikuntapalveluiden isännöitsijä Jari Leviäkankaan kanssa. Nopeat muutokset toiminnassa on tiedotettu osapuolten välillä hyvin. Myös Vesterin mukaan yhteistyö on sujunut koko ajan erinomaisesti.

Työvoimaa on saatu Ouluhallin lumitöihin hyvin, ja raskasta työtä tekevät työntekijät saavat Sutiselta hehkutusta.

”Se porukka on ihan timanttia, joka siellä painaa.”

Kuvaajalle hyväntuulinen lumenluontiporukka naurahtaa kahvitauolta tullessaan, että illalla ei tarvitse lähteä enää punttisalille. Sen jälkeen turvavaljaisiin pukeutunut joukko lähtee kiipeämään hallin katolle ja jatkaa urakkaansa – lapiollinen kerrallaan.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kattolumia kevennetään käsitöinä, jotta katon pintarakenteet eivät vaurioidu. Työmiehet kiinnittävät itsensä valjailla turvavaijereihin kiinni. Kuvat: Pirkko Vääräniemi

Lue myös

Lue lisää aiheesta