Siirry suoraan sisältöön

Löökin ruoka valmistuu turvallisesti poikkeusoloissakin

14.4.2020

Ruoka on keino tukea ihmisiä kriisitilanteessa. Ravitseva ravinto auttaa esimerkiksi potilaita paranemisprosessissa. Myös perheiden ja koululaisten arkea voidaan tukea hyvällä ruualla.  Oululaisessa ruuantuotantoyksikössä Löökissä on osattu varautua erityisen haasteellisiin aikoihin. Henkilöstä on töissä riittävästi ja ruokaa laitetaan moderneilla laitteilla.

Omavaraisuus toimii ja erikoistilanteisiin on varauduttu

Lööki on nuori yritys, se perustettiin vuonna 2017. Löökin keittiöstä lähtee ruokaa kouluille, päiväkodeille, OYSin potilaille ja hlökunnalle. Lööki hoitaa myös Oulun kaupungin henkilöstöruokailun. 

Päivittäin Löökin aterioita syö 29 000 ruokailijaa. Kun Lööki aloitti, ruokailijoita oli 10 000.

”Oulun kaupungin koulut ja päiväkodit tulivat asiakkaiksi, kun keittiöverkkoa uusittiin. Näin ollen nyt pystytään toimittamaan kohteisiin myös kylmävalmistettua ruokaa”, sanoo Löökin toimitusjohtaja Toni Kalliorinne. 

Löökissä hyödykkeiden omavaraisuutta on parannettu ja esimerkiksi sähkökatkoksiin on varauduttu omalla varavoimakoneella. Puhdasta vettä saadaan tarvittaessa tankkiautosta, jos veden tulo katkeaisi.

Luontaisesti korkea hygieniataso

Myös normaaliaikoina Löökissä valmistetaan ruokaa niin, että sen mikrobiologinen laatu on korkea. Pakkaukset ovat hygieenisiä ja elintarvikkeille soveltuvia.  

Nyt kriisissä Löökin etu on luontaisesti korkea hygieniataso.

”Muussa kuin ruuanvalmistuksessa on siirrytty etätöihin niin paljon kuin on voitu. Olemme erittäin tarkkoja siitä, että missään tapauksessa ei tulla flunssassa töihin. Turvaväleistä muistutetaan”, sanoo Kalliorinne.

Kouluruokajakelu etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille aloitettiin pilottina neljällä koululla maaliskuun lopulla. Nyt annoksia jaetaan jo 9000 päiväannosta.

Pastapohjaisista ruuista tykätään

Tuotanto on muuttunut viime aikoina, kun on siirrytty koulujen eväsjakeluun. Lisäksi normaalein prosessein valmistetaan ruokaa koulujen lähiopetukseen. 

Ruokahävikkiä pyritään pitämään myös poikkeusoloissa minimissään.

”Monipuolisesta valikoimasta on yritetty pitää kiinni. Pastapohjaiset ruuat menee aina ruokailijoille kaupaksi”, tietää Kalliorinne.

Löökissä on 35 työntekijää. Heidän joustavuudestaan poikkeusoloissa Kalliorinne antaa erityiskiitoksen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Keittiössä tehdään ruokaa useaan eri paikkaan.
Löökin keittiössä tehdään ruokaa kouluille, päiväkodeille, OYSin potilaille ja hlökunnalle. Kuva Lööki.

Liittyvät sisällöt

Lue myös