Siirry suoraan sisältöön

Liisa Louhela kirjoitti esikoisteoksen vapauden tarpeesta ja 30-luvun kapeasta naiskuvasta

18.3.2021

Liisa Louhelan helmikuussa ilmestynyt ”Kaikkeus on meidän” on kirjailijan esikoisromaani. Se kertoo 19-vuotiaasta Reetasta 30-luvun lopun Kainuussa, tytöstä, joka rakastuu romanimieheen Tenhoon. Louhelan mukaan kirjan ilmapiiristä löytyy yhteneväisyyksiä tämän päivän yhteiskuntaan.

Luontevan taustan 30-lukuun sijoittuvalle kirjalle antoivat Liisa Louhelan aate- ja oppihistorian opinnot Oulun yliopistossa.

”Minua kiinnostivat alun perin nimenomaan vuodet 1933-1939. Yleensä 30-lukua käsitellään konfliktien kautta, mutta minua kiinnosti muu, lähinnä sen ajan ilmapiiri ja asenteet”, Louhela kertoo.

Köyhät syyllisiä - eilen ja tänään

Louhelan mukaan hänen esikoisensa käsittelee vapauden tarvetta, 30-luvun kapeaa naiskuvaa sekä suomalaista rasismia.

Taustatutkimusta tehdessään hän huomioi sanomalehdistä joitain yhteneväisyyksiä tähän päivään. Sellaisia olivat esimerkiksi naisiin kohdistuvat ulkonäkö- ja äitiyden paineet.

”Köyhyyteenkin 30-luvulla suhtauduttiin samantyyppisesti kuten tänään: sitä pidettiin häpeänä ja omana syynä, vaikka ihmisen elinolosuhteethan määräytyvät pitkälti sen mukaan mihin kukakin sattuu syntymään”, Louhela huomauttaa.

”Lisäksi maahanmuutonvastainen retoriikka on nykyään samankaltaista kuin se miten 30-luvulla puhuttiin romaneista. Silloin kerrottiin kuinka romanit kulkevat laumoina ja parvina, heiltä vietiin ihmisyys ja yksilöllisyys. Sen ajan lääketieteellisessä keskustelussa myös rodunjalostus oli yleistä. Siitä voi nähdä heijastumia ajan lehtikirjoituksissa.”

Kirjaprosessissa Louhelalla oli mukana luottolukija, joka tarkasti faktat romanikulttuurista.

Köyhimmille oli selkeää kuinka lyhyt on pudotus lämpimästä tuvasta tielle.

Louhela on kotoisin Kainuusta, Suomussalmelta.

”30-luvulla romanit kiersivät talosta taloon, myös Kainuussa. Useimmiten kaikkein köyhimmät majoittivat heitä. Köyhimmille oli selkeää kuinka lyhyt on pudotus lämpimästä tuvasta tielle”, Louhela pohtii.

Hän kuitenkin lisää, että myös muita kulkumiehiä toki kulki eikä romanien majoittaminen ollut vain kainuulainen ilmiö.

”Romanit auttoivat usein talon töissä, joten kyseessä oli molemminpuolinen hyötysuhde”, Louhela tietää.

Kirja lapsille musiikin vaikutuksista

Hailuotolainen Louhela on kokopäiväinen kirjailija ja hän kirjoittaa työhuoneellaan Hailuodon kulttuuritalo Päiväkodilla.

Louhelalta on aiemmin ilmestynyt kaksi kirjaa: retkeilyopas 100 yötä ulkona – opas ulkona yöpyjälle sekä runoteos Ihmiset täällä – valokuvia ja runoja Suomussalmelta valokuvaaja Tiina Wallinin kanssa. Siinä Louhela sanataideprojektin tiimoilta haastatteli synnyinseutunsa ihmisiä eli suomussalmelaisia.

Nyt Louhela on kirjoittamassa tietokirjaa lapsille musiikin vaikutuksista sekä samanaikaisesti uutta romaania.

Miten vapaudenkaihoiselle Reetalle 30-luvun ilmapiirissä sitten kävi? Sitä kirjailija ei halua mahdollisille lukijoilleen paljastaa.

Se on kuitenkin selvää, että Reeta on jäänyt elämään omaa elämäänsä. Louhelan seuraava kaunokirjallinen teos ei enää palaa Reetan ja Tenhon vaiheisiin.  

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Liisa Louhelalla on työn alla kaksi kirjaa. Työhuone hänellä on kulttuuritalo Päiväkodilla kotimaisemissaan Hailuodossa. Kuva: Aino Väänänen

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta