Siirry suoraan sisältöön

25.2.2020

Oulussa on parannettu lähes kaikkien liikuntakiinteistöjen energiatehokkuutta viime vuosina. Tuoreimmat energiansäästöluvut saatiin Heinäpään palloiluhallista, kun halliin vaihdetut LED-valaisimet olivat olleet vuoden käytössä. Säästö oli ensimmäisen toimintavuoden aikana 400 megawattituntia eli jopa 20 sähkölämmitteisen omakotitalon verran.

Ledit vähentävät jään kulumista

”LED-valaisimet sopivat hyvin urheilutiloihin, sillä niissä ei ole tarvetta lämpöä tuottavalle valaistukselle. Itse asiassa pienemmissä jäähalleissa valaistuksen vaihto parantaa jään laatua, kun valaisin ei lämmitä jään pintaa”, kertoo energia-asiantuntija Johanna Mäkelä Oulun Tilapalveluista.

Kaupungin kaikkia jäähalleja valaisevat nyt ledit, samoin monia muita urheilukiinteistöjä. Tuorein valaistusmuutos tehtiin Raatin liikuntakeskukseen. Sieltä odotetaan laskennallista säästöä noin 120 megawattituntia vuodessa.

 

Olosuhteet, energiatehokkuus ja säästöt

Kaupungin ympäristöohjelmassa on kiinnitetty huomiota rakennusten energiansäästön lisäksi sisätilojen olosuhteisiin. ”Nämä voivat hyvin kulkea käsi kädessä. Esimerkiksi kaupunginsairaalassa on käynnissä valaisinten vaihto ledeihin. Remontin tavoitteena on viilentää rakennuksen sisäilmaa. Energiatehokkuus on tavallaan vain sivutuote tässä remontissa”, Mäkelä selittää.

Valaistusmuutoksissa ei ole kyse vain olosuhteista tai ympäristöstä, sillä ne tuovat myös selvää säästöä. Jos esimerkiksi Heinäpään palloiluhallin osalta huomioidaan valaistusmuutos sekä lisääntynyt kaukolämmön tarve, ledit säästivät vuodessa 40 000 euroa energialaskussa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Heinäpään palloiluhalli
Heinäpään palloiluhallin valojen vaihtaminen on säästänyt vuoden aikana jo 20 omakotitalon lämmityksen verran sähköä. Kuva: Pirkko Partanen

Lue myös