Siirry suoraan sisältöön

Lietteen käsittely ja varavesi innostavat Oulun Veden uutta kehittämispäällikköä Markus Savikujaa

9.1.2023

Kehittämispäällikkö Markus Savikujalle Oulu on perhe-elämän näkökulmasta sopivin paikka koko Suomessa. Arjen turvaverkot sekä vesialan yhteiskunnallinen vaikuttavuus sitouttavat diplomi-insinöörin uuteen kotikaupunkiin ja entiseen opiskelukaupunkiin.

Markus Savikuja tuli Ouluun Iisalmesta, jossa hän oli Ylä-Savon Vesi Oy:n toimitusjohtajana viitisen vuotta. Savikuja on kotoisin Ylitorniolta. Ouluun kolmilapsisen perheen isää houkuttelivat perhesyyt, sillä kaupungissa on riittävästi tukiverkostoa arjen pyörittämiseen. 

”Olen opiskellut Oulun yliopistossa ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi, joten opiskelukavereita täältä löytyy kuten lapsuudenkavereitakin Ylitorniolta. Oulu on itse asiassa sopivin kaupunki minulle ja perheelleni koko Suomessa”, Savikuja sanoo.

Hän on asunut töiden vuoksi myös Eurassa Satakunnassa ja Toholammilla Keski-Pohjanmaalla.

Asiakasprosesseissa kehittämisen varaa

Oulun Veden kehittämispäällikkönä Savikuja aloitti joulukuun alussa. Hänen vastuulleen kuuluvat muun muassa vesitoiminnan laadunhallinta, työturvallisuusjärjestelmät sekä vesilaitoksen kehittäminen toimintaprosesseista teknisiin ratkaisuihin. 

”Esimerkiksi asiakasprosesseissa on vielä kehittämisen varaa eikä digitalisaatiota hyödynnetä täysimääräisesti. Sujuva prosessi parantaa asiakaskokemusta ja helpottaa työtä vesilaitoksella.”

Asiakaspalvelutilanteista Savikuja mainitsee esimerkiksi liittymän hankinnan, joka on laitoksen kannalta hyvin arkipäiväinen, mutta monivaiheinen prosessi. Se työllistää useita ihmisiä vesilaitoksella. 

Varaveden varmistus työpöydällä

Vesihuollossa Savikujaa kiinnostaa alan konkreettisuus sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus, onhan vedellä suora vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. 

Savikujan aiempi työpaikka Iisalmessa oli tukkuvesilaitos, joka eroaa vesilaitoksista siten, että tukkuvesilaitoksilta puuttuvat jakeluverkosto ja vesiliittymät. Nyt päästyään töihin aiempaa isompaan vesilaitokseen Savikuja odottaa organisaation yhteisöllisyyttä. Hän toivoo myös mahdollisuutta keskittyä siihen mitä osaa parhaiten: kehittämiseen. 

”Motivoidun, kun näen asioiden etenevän ja pääsen mukaan projekteihin, jotka johtavat toiminnan tehostumiseen kuten vesilaitoksen toimitusvarmuuteen.” 

Jatkossa Savikujaa kiinnostaa olla mukana myös varmistamassa varaveden hankintaa Oulun alueelle. 

”Nyt Ukrainan sodan kautta veden toimitusvarmuudesta puhutaan aiempaa enemmän. Ihmiset ymmärtävät, että vesi on haavoittuvainen elementti, ja tällä hetkellä olemme Oulussa liian riippuvaisia Oulujoesta raakavesilähteenä.” 

Lietteestä kuluja ja lannoitetta 

Savikuja uskoo, että tulevaisuudessa häntä työllistää myös lietteen käsittelyratkaisu.

”Lietteen käsittely on jätevedenpuhdistamoilla yleensä isoin yksittäinen kuluerä, joka näkyy oleellisella tavalla myös jäteveden hinnoittelussa. Asia on myös kiertotalouskysymys, jossa tavoitteena on lietteen mahdollisimman laaja hyödyntäminen lannoitevalmisteena. Tätä toisaalta rajoittaa lainsäädäntö.”

Toki Savikuja muistuttaa näinä aikoina myös energiansäästötalkoista: lämmityksen rinnalla kannattaa säästää etenkin lämpimän veden kulutuksesta.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Nuorehko mies seisoo paitasillaan talvella ulkona.
Markus Savikuja saapui Ouluun Pohjois-Savon, Satakunnan ja Keski-Pohjanmaan kautta. Hänellä on kuitenkin vankka Oulu-tausta diplomi-insinöörin opinnoistaan. Kuva: Lea Ansamaa

Lue myös

Lue lisää aiheesta