Siirry suoraan sisältöön

Levyraatia ja lumisotaa – oululaiset eivät ole jääneet tumput suoriksi koronakaranteenissa

20.3.2020

Mun Oulu keräsi lukijoiden ajatuksia siitä, miten ajan saisi kulumaan mahdollisimman mukavasti eristyksestä huolimatta. Poimi tästä vinkit viikonlopulle!

Kyselimme tällä viikolla lukijoilta vinkkejä tylsyyden torjumiseen. Vastauksia tulikin jälleen satamäärin, kiitoksia jokaiselle vastaajalle! Näyttää siltä, että oululaiset eivät todellakaan ole jääneet avuttomiksi karanteenioloissa, vaan tekemistä on keksitty sekä yksin että perheporukalla.

 

Ulkoilu virkistää ja luonnosta saa mielenrauhaa

Kun sisätiloissa tapaaminen on pois pelistä, on ulkoilu nyt noussut ennennäkemättömään suosioon. Lähimetsässä seikkailu, retkeily ja mäenlasku ovat erinomaisia tapoja viettää päivää omalla porukalla. Hiihtäminen, juoksu ja sauvakävely luonnistuvat myös itsekseen. Kävelylenkillä voi käydä missä vain, ja samalla voi jahdata halutessaan vaikkapa Pokemoneja.

”Maastopyöräily kaupunkialueella. Polkuja on vaikka kuinka paljon viheralueiden välissä.”

Oululaisten suosimia ulkoilupaikkoja olivat Nallikari, Hietasaari, Koiteli sekä Sanginsuu. Myös kaunis ja viihtyisä Hollihaan puisto keskustan kupeessa sai kehuja.

Pidettäisiinkö perheen kesken vaikka musavisa?

Joululahjaksi saadut pelit on nyt kaivettu kodeissa esiin, ja oululaiset viettävät aikaa pelaamalla muun muassa Kimblea, Scrabblea, Unoa, Carcassonea, Afrikan tähteä sekä – yllätys yllätys – koronaa.

Nyt on aikaa ratkaista, kuka on perheen mestari Rommi-pelissä.

Sanaristikot ja sudokut ovat hyvää ajanvietettä yksin asuvalle, ja palapeleistä ehtii nyt rakentamaan myös sen useamman tuhannen palan lumimaiseman.

”Minä luen, piirrän, kudon, askartelen, valokuvaan, venyttelen, meditoin, juttelen ystävien kanssa netissä ja ulkoilen. Netistä löytyy myös sivustoja, joilla voi pelata lautapelejäkin etänä.” – Minna R

Hyvä idea on myös katsella vanhoja lomakuvia yhdessä television näytöltä sekä suunnitella ja haaveilla tulevia reissuja. Isovanhemmille voi samalla kilauttaa videopuhelun.

Perheen kesken voi pitää myös levy- tai runoraatia, musavisaa tai vaikka pystyttää omalla porukalla taidenäyttelyn. Myös toivelista viikon suosikkiruuista on mukava laatia.

Aikaa riittää kerrankin kokkaamiselle ja leipomiselle, joten nyt on hyvä hetki maistella uusia makuja ja kokeilla erilaisia reseptejä. Ruokaa voi tietysti myös tilata kotiin ja tukea samalla paikallisia yrittäjiä.

Välillä voi pistäytyä myös pihalle leikkimään lumisotaa. Tai jos haluaa kunnon hiet päälle, nilkkasyvyisessä lumihangessa onnistuu myös jalkapallo.

Jos perheen pienimmillä on silti edelleen virtaa liiankin kanssa, irrotettavista sohvatyynyistä ja muista soveltuvista esineistä voi tehdä pikkulapsille hyppelyradan lattialle, jotta energiaa pääsee purkamaan turvallisesti ja vanhempien valvovan silmän alla.

Pienen hikoilun jälkeen maistuu saunominen, joka myös rentouttaa mielen.

Jännitystä ja rakkautta ruudun äärellä 

Koronan vuoksi eristäytyminen tarjoaa myös tilaisuuden töllöttää suosikkisarjoja tai leffoja putkeen ihan luvan kanssa.

Vinkkauksia hyvistä sarjoista ja elokuvia tuli useita, joten kannattaa tsekata, soveltuisivatko vaikkapa nämä omaan makuun ja katsomistottumuksiin, ikärajat tietysti huomioiden:

  • jännitystä kaipaaville Paratiisi, Beck, Wallander, The Irishman, Orange is the New Black sekä James Bond -elokuvat
  • kotimaisen viihteen ystäville Metsola- ja Hovimäki-sarjat, yleensä kotimaiset elokuvat
  • tietoa janoaville Yle Areenan dokumentit

Mahtavia sarjoja toki löytyy roppakaupalla muitakin, joten nyt kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti ja aloittaa uusia sarjatuttavuuksia.

”Rakkausrealityn ystäville Love is Blind Netflixistä on täydellistä todellisuuspakoa tähän hetkeen."

Netistä löytyy erilaisia listoja suosituista elokuvista, kuten vaikkapa imdb.com:in kävijäarvioihin perustuva listaus top 250 -elokuvista kautta aikojen. Ylellä pyörii nyt naisten maaliskuu ja Areenasta löytääkin lukuisia loistavia naisten ohjaamia elokuvia. Eli nyt jos koska on aika ryhtyä oman elämänsä elokuvakriitikoksi.

Netistä löytyy myös yhä enemmän erilaisia tallenteita ja streamauksia katsottavIksi ja kuunneltavIksi – konsertteja, esityksiä, podcasteja, satutuokioita, ohjattua liikuntaa sekä monenlaista muuta kiinnostavaa.

Lääkekaappi tai kellarikomero ojennukseen?

Karanteeniolot ovat myös hyvä tilaisuus saattaa loppuun nurkissa lojuneet ikuisuusprojektit. Lelulaatikot ja kellarin häkkivarastot kaipaavat konmaritusta ja saattaapa sieltä löytyä yllättäviä aarteitakin.

”Ajattelin järjestellä valokuvat ja merkata niihin paikat ja henkilöt, ikuisuusprojekti joka jää aina tekemättä” – Marika L.

Kevätsiivous on nyt käynnissä useammassa oululaiskodissa, kun myös aurinko auttaa näkemään pölypallot selkeämmin.

Luovuutta ja uusia opintoja

Rauhoittunut kaupunkielämä jättää tilaa myös luovuuden kukkimiselle sekä itsensä kehittämiselle. Aika monella on nyt käynnissä erilaisia nettikursseja ja opintoja.

”Nyt on tilaisuus tehdä nettikursseja. Minulla sopivasti menossa Stressihallintakurssi (HidastaElämää) – Sari K.

Piirtäminen, kirjoittaminen, valokuvaus, erilaiset käsityöt ja musisointi antavat tekemistä, sekä myös lievittävät stressiä koronauutisten kurimuksessa. Päiväkirjan kirjoittamista suosittelee useampi oululainen.

”Soitetaan ja lauletaan! Nyt siihen on aikaa. Musiikilla on hyvää tekevä vaikutus”

 

Tietysti sohvannurkkaan voi ja kannattaa käpertyä myös kirjan kanssa. Kirjastojen sulkeuduttua äänikirjat ja muut palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan.

Rauhoitutaan ja rentoudutaan suosiolla

Nykypäivän arkielämä lienee jo muutenkin riittävän hektistä, ja useat vanhemmat vetävät nyt yhdistettyä työntekijän, opettajan, kokin ja varhaiskasvattajan roolia kotikoulua pyörittäessään.

Iltaisin ei ole ollenkaan huono idea myös vain oleskella ihan kaikessa rauhassa. Pieni tylsistyminen tekee tutkitusti myös hyvää aivoille ja lisää luovuutta.

”Pitääkö aina olla kokoajan tekemistä? Aivot tarvitsevat välillä ihan vaan olemista, samoin myös keho”

Koronakaranteeni kysyy nyt kaikilta poikkeuksellista kärsivällisyyttä. Ilman tätä ihmiskoetta tuskin ymmärtäisimme mikä arvo on normaalilla arjella. Myös ystävien, isovanhempien, harrastuskavereiden ja työtovereiden sekä yleensä kaikenlaisen yhteydenpidon merkitys piirtyy esiin ihan uudessa valossa.

Pidetään nämä hyvät asiat mielessä ja kannetaan ne mukana tulevaisuuteen sittenkin, kun tämä koronasinnittely on jo takana päin. Mutta nyt – jaksamista kaikille ja pidetään huolta toisistamme!

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ulkoilu maistuu nyt oululaisille niin metsissä, puistoissa kuin kaupungissakin. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös