Siirry suoraan sisältöön

Lentokentäntielle suunnitteilla lisäkaistoja ja nopeampia liikenneyhteyksiä

30.4.2020

Mikäli Oulun lentoaseman liikenneyhteyksien esiselvitys toteutuu, Lentokentäntielle tulee lisäkaistoja, liikenneyhteydet keskustan ja lentoaseman välillä nopeutuvat ja bussivuorot lisääntyvät. Esiselvityksen toimenpiteistä päätetään alkusyksystä.

Esiselvityksen perusteella Lentokentäntielle ehdotetaan lisättäväksi joukkoliikenteen kaistoja ja yhteyksiä. Kaistoja käyttää ensin tavallinen autoliikenne ja myöhemmin ne muutetaan joukkoliikenteen kaistoiksi.

Bussiliikenteen tulevaisuutta esiselvityksessä hahmotellaan siten, että matkakeskuksesta eli linja-auto- ja rautatieasemalta tulee suora yhteys lentokentälle. Linnanmaa ja Ritaharju ovat myös suoralle bussiyhteydelle lentoasemalta asiallinen suunta, mutta bussilinja sinne olisi eri kuin keskustan linja.

Liikenneasioiden ohella esiselvityksen myötä päivittyy myös Kempeleen ja Oulun alueen maakunta- ja yleiskaava, kun kaavoissa vielä oleva eteläinen ohikulkutien varaus voidaan poistaa. Alueella on paljon työpaikkarakentamista.

Vaivattomalle ja nopealle lentokenttäliikenteelle on selkeä tarve

Lentokentäntien uudet kaistat ja liittymät maksavat yli 20 miljoonaa euroa. Rahoitusta odotetaan valtiolta. Kunnat eli Kempele ja Oulu kustantaisivat katuosuudet.

Mahdollisista uusista bussireiteistä päättää Oulun kaupungin joukkoliikennejaosto. Rahoitus tulisi kuntien budjeteista.

Esiselvityksen juuret ovat Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavan kolmannessa vaiheessa. Silloin päätettiin selvittää, tarvitaanko Oulunsaloon, Lentokentäntien eteläpuolelle ohikulkutietä.

”Koska vaivattomalle ja nopealle lentokenttäliikenteelle on ollut selkeä tarve, päätettiin samalla niin sanotussa skenaarioselvityksessä tarkastella koko alueen liikennevaihtoehtoja pidemmällä aikavälillä. Sille koettiin olevan laajempaakin tilausta alueella”, kertoo suunnittelujohtaja Jussi Rämet Pohjois-Pohjanmaan Liitosta.

Lentokentäntien havainnekuva - vaihtoehto 1
Lentokentäntielle ehdotetaan lisättäväksi joukkoliikenteen kaistoja ja yhteyksiä. Kaistoja käyttää ensin tavallinen autoliikenne ja myöhemmin ne muutetaan joukkoliikenteen kaistoiksi. 

Esiselvitys on luettavissa ja kommentoitavissa

Esiselvityksen toimenpiteitä alkavat syksyllä työstää Oulun kaupunki, Kempeleen kunta sekä ELY-keskus. Työ vie vähintään vuoden.

Suoraa bussireittiä lentoasemalta keskustaan ei ole vielä vahvistettu ja siihen tarvitaan joukkoliikennejaoston päätös.

Esiselvitystä on tehty viime syksystä alkaen. Mukana ovat olleet Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun seudun kunnat, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Oulun lentoasema ja Väylävirasto sekä konsulttiyhtiöt Ramboll Finland Oy ja Sweco Ympäristö Oy.

Esiselvityksen luonnos

Esiselvityksen luonnos on nähtävillä Pohjois-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla. Selvitystä voi kommentoida lähettämällä viestiä osoitteeseen kirjaamo@pohjois-pohjanmaa.fi Viesti tulee otsikoida: Lentoasema liikenneyhteydet

karttakuvia eri vaihtoehdoista
Alun perin oli olemassa yhdeksän vaihtoehtoa nykyisen Lentokentäntien kehittämiseksi ja lentokenttäliikenteen parantamiseksi. Kuva: Ramboll Finland Oy

Liittyvät sisällöt

Lue myös