Siirry suoraan sisältöön

Lastensuojelun asiakkaiden määrä kasvoi eniten Oulussa

6.7.2020

Viime vuonna Oulussa sijoitettiin kiireellisesti 236 lasta kodin ulkopuolelle.

Kuuden suurimman kaupungin lastensuojelua koskevan raportin mukaan Oulussa tehtiin vuonna 2019 yhteensä 7 740 lastensuojeluilmoitusta.

Ilmoituksia tehtiin 3 913 eri lapsesta. Kyseessä on 8,9 prosenttia oululaisista 0–17-vuotiasta lapsista.

Lastensuojelun asiakkaiden määrä kasvoi kuudesta suomalaisesta suurimmasta kaupungista eniten Oulussa. Kasvua oli edelliseen vuoteen yhteensä 4,2 prosenttia.

Vuonna 2019 Oulussa lastensuojelun asiakkaina oli 2 707 alaikäistä lasta. Se on 6,1 prosenttia oululaisista alaikäisistä lapsista.

Sijoitusten syinä päihdeongelmat

Oulussa sijoitettiin kiireellisesti 236 lasta kodin ulkopuolelle vuonna 2019. Muutos vuoteen 2018 on 29,7 prosenttia. Se on selkeästi suurin kasvu kuutoskunnista.

Vuonna 2020 kiireellisten sijoitusten määrä on Oulussa kasvanut edelleen alkuvuoden aikana. Kun vuonna 2019 kiireellisesti sijoitettuja lapsia oli tammi–toukokuussa 64, tänä vuonna samana aikana on kiireellisesti sijoitettu 153 lasta.

Korona-aika on nostanut lukua entisestään, mutta kasvua oli jo ennen sitä.

”Kiireellisten sijoitusten syinä ovat usein joko vanhempien tai nuoren päihdeongelmat. Toimintatapoja ja palveluita kehitetään siten, että päihde- ja mielenterveysongelmiin pystyttäisiin vastaamaan nykyistä paremmin ja riittävän varhaisessa vaiheessa”, sanoo Oulun kaupungin vs. sosiaalijohtaja, palvelupäällikkö Marja Salo.

Oulussa lastensuojelun kustannukset olivat 35,6 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku tekevät Kuusikko-yhteistyötä, jossa vuosittain vertaillaan tilastollisesti muun muassa kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluja. Tuoreet raportit löytyvät osoitteesta www.kuusikkokunnat.fi.

 

Oulussa tehtiin viime vuonna 7 740 lastensuojeluilmoitusta. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta