Siirry suoraan sisältöön

Lähiruokapäivään tänä perjantaina osallistuu liki 30 ruokapalvelupistettä Pohjois-Pohjanmaalla

3.9.2021

Suomalaisen ruoan päivää vietetään kolmatta kertaa lauantaina 4. syyskuuta. Sen kunniaksi 28 eri ruokapalveluyksikköä Pohjois-Pohjanmaalla tarjoaa aterioillaan perjantaina 3. syyskuuta kotimaisista ja pohjoispohjalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa.

Lähiruoka-aiheinen teemapäivä antaa tilaisuuden lisätä lähellä tuotettujen elintarvikkeiden määrää ruokalistoilla sekä testata erilaisia tuotteita ja alueen uutuuksia. Lähiruoan käyttö lisää oman alueen elinvoimaisuutta, taloutta ja omavaraisuutta sekä ruoan alkuperän ja tuotantotavan jäljitettävyyttä.

Lähiruokapäivän tavoitteena on, että kuntien ruokapalvelut hyödyntäisivät yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita ja että alkuperä tulee näkyväksi asiakkaalle.

”Kuntien ruokapalveluissa tehdään jo nyt paljon yhteistyötä tuottajien kanssa, että alueemme raaka-aineita saadaan mukaan ruokalistoille. Oman alueen tuotteista, uutuuksista ja tuotekehityksestä ollaan kunnissa myös kiinnostuneista”, kertoo Ruokeva-hankkeen projektipäällikkö Soila Hiltunen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

Lähiruokapäivässä on mukana ainakin 28 kuntaa ja toimipistettä: Alavieska, Haapajärvi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

Paikallisia raaka-aineita ruokalistoilla

Esimerkiksi Muhoksella ja Utajärvellä on tarjolla jauhelihakiusausta Tervakankaan perunasta ja Viskaalin jauhelihasta, salaattina paprikainen vihersalaatti Kasvishovin kasviksista. Muhoksella vietetään lähiruokateemaviikkoa, ja aihetta voi seurata heidän somekanavissaan.

Vaalan kunnan ruokapalveluissa lähiruoka näkyy kaikilla päivän aterioilla. Aamiaisella on puuroa Tyrnävän Myllyn hiutaleista ja kuusamolaista savujuustoa, lounaalla mureketta Viskaalin lihasta, Pohjolan Perunan perunoita, kastiketta Sienestä Oy:n sienistä ja kotimaista porkkanaraastetta. Jälkiruokana on Vaalan Juustolan leipäjuustoa ja paikallisia hilloja.

Lumijoen peruskoulussa ja Ensilumi-päiväkodissa tarjotaan kermaista ahvenkeittoa Karinkannan perunoista ja Varjakan kaloista sekä Pulla-Pirtin ruisleipää. Oulun Tuotantokeittiö Oy valmistaa Oulun kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin muun muassa puuroa Kinnusen myllyn luomuohrasuurimoista, marjakiisseliä Kasvishovin kotimaisista marjoista. Lisäksi tarjolla on Pulla-Pirtin ruispalaa ja luomukurkkua ja -tomaattia.

Hyvinvointilaitoksissa, kuten ikäihmisten palveluissa ja kotiaterioilla on Kuhan kalaliikkeen paistettuja muikkuja ja perunamuusia. Kuusamon kaupungissa syödään lohikeittoa, lanttu- ja porkkanapölkkyjä sekä Kuusamon Juuston juustoa ja Petäjälämmen Herkun rieskaa. Mukana olevia ruokapalveluja ja heidän ruokalistojansa julkaistaan Oulun Maa- ja kotitalousnaisten some-kanavissa Facebookissa ja Instagramissa sekä toimijoiden omissa kanavissa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Lähiruokaa on syytä suosia vaikka vuoden jokaisena päivänä. Kuva: arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta