Siirry suoraan sisältöön

Lähidemokratiatoimikunta myönsi tunnustuspalkinnon omaishoidon kehittämiselle

26.4.2021

Oulun kaupungin lähidemokratiatoimikunta on myöntänyt tunnustuspalkinnon Oulun seudun omaishoitajat ry:lle ja heidän vuorovaikutukselliselle omaishoidon kehittämisen toimintatavalle.

Tunnustuspalkinto luovutettiin tänään maanantaina 26. huhtikuuta Aleksinkulmassa. Paikalla tunnustusta oli vastaan ottamassa edustus Oulun seudun omaishoitajat ry:stä ja lähidemokratiatoimikunnasta. Itse omaishoitajia ilahdutetaan tarjoamalla heille jäätelöt myöhemmin sovittavalla tavalla.

Oulun seudun omaishoitajat ry:ssä palkinto otettiin iloisena ja tyytyväisenä vastaan.
”Tunnustuspalkinto merkitsee meille sitä, että pitkäjänteinen kehittämistyömme omaishoitajien tukemiseksi on huomioitu ja malli hyväksi todettu”, Oulun seudun omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Minnamaria Salminen kertoo.

Vuorovaikutuksellisessa omaishoidon kehittämisen toimintatavassa kehitetään yhdessä omaishoitoperheiden, kaupungin ja yhdistyksen kesken. Konkreettisesti kehittäminen tapahtuu omaisraadeissa ja yhteistyöfoorumilla.

Omaisraadit kokoavat alueen omaishoitajat, heidän läheisensä ja omaishoidon parissa työskentelevät ammattilaiset keskustelemaan yhdessä. Omaisraadeista ideat ja palautteet viedään yhteistyöfoorumille, jossa kaupungin viranhaltijat ja Oulun seudun omaishoitajat ry:n edustajat miettivät niihin ratkaisuja.

Sama toimintamalli on vuonna 2017 saanut oikeusministeriön myöntämän demokratiapalkinnon kunniamaininnan.

Keskinäiseen arvostukseen perustuva malli

Lähidemokratiatoimikuntaa haluaa nostaa esiin omaishoitajien yhteiskunnallisesti ja eettisesti arvokkaan ja tärkeän tehtävän. Omaishoidon kehittämisen toimintatapa vahvistaa omaishoitajien osallisuutta ja lisää heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan. Omaisraadit tukevat omaishoitajia myös käytännön asioissa. Toimintatavassa on mukana alueellisuus, sillä omaisraadit kokoontuvat eri puolilla Oulua.

Lähidemokratiatoimikunta pitää tärkeänä, että toimintatavassa on nähtävillä vuorovaikutussuunnitelmassa painotettu keskinäiseen arvostukseen perustuva vuorovaikutus ja ratkaisujen etsiminen yhdessä erilaisten toimijoiden kautta.

Lähidemokratiatoimikunnan tunnustuspalkinto myönnetään valtuustokausittain toimijalle, joka on edistänyt ansioituneesti ja konkreettisesti lähidemokratiatyötä Oulussa. Tällä kertaa tunnustuspalkinnon kriteereinä olivat Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelma 2019-2021 ja Oulun kaupungin arvot.

Ansioitunutta lähidemokratiatoimijaa oli mahdollista esittää 26.2. - 19.3.2021. Ehdotuksia tunnustuspalkinnon saajaksi saatiin yhteensä 14 kappaletta.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tunnustuksen luovuttivat lähidemokratiatoimikunnan puheenjohtaja Oskar Olaussen, Eija Tuomaala ja Pasi Laukka. Vastaanottajina Oulun seudun omaishoitajat ry:n Taina Pitkänen, Minna Hernberg, Marja Heikkinen sekä Minnamaria Salminen.

Lue myös

Lue lisää aiheesta