Siirry suoraan sisältöön

Laajennus toi lisätilaa Niemenrannan kouluun – myös Riitta Helevän Rump rump rellaa -teos löytyy pihalta

23.9.2021

Niemenrannan kouluun Oulunsalossa on valmistunut elokuussa laajennusosa. Niemenrannan vanhan osan tilat oli mitoitettu noin 280 oppilaalle. Asuinalueelle on rakennettu viime vuosina paljon uusia taloja, joten oppilasmäärän kasvun vuoksi koulua tuli laajentaa. Pihaa elävöittää myös Riitta Helevän kiipeiltävä taideteos.

Oulun kaupungin taidekokoelmiin kuuluva oululaisen kuvanveistäjä Riitta Helevän Rump rump rellaa -taideteos on konservoitu ja sijoitettu valmistuneen Niemenrannan koulun pihalle. Taideteoksen taivaansinisten pallojen värisävy saatiin taiteilijalta. Maalatut teräspallot olivat parin vuosikymmenen käytön jälkeen pahoin kolhuiseksi vaurioituneet ja naarmuiset. Muutoin taideteoksen teräsosat ovat säilyneet erityisen hyväkuntoisina. 

Oulunsalon kunnan hankintana vuonna Siikajoella 2004 valmistettu Rump rump rellaa -taideteos liitettiin Oulun kaupungin taidekokoelmaan vuoden 2013 alussa, Oulunsalon liittyessä osaksi Oulun kaupunkia.

Ajanmukaiset ja isommat tilat

Osa Niemenrannan oppilaista on opiskellut ennen laajennusta tilojen puutteen vuoksi väistötiloissa Kirkonkylän koululla sekä Patamäen koululla. Nyt valmistunut laajennus helpottaa pääkoulun tilojen ahtautta ja mahdollistaa oppilasmäärän kasvun myös tulevaisuudessa.

Niemenrantatalon yhteyteen rakennettiin kaksikerroksinen uudislaajennus, jonka laajuus on 1722 bruttoneliömetriä. Lisäksi laajennuksen yhteydessä tehtiin tilamuutoksia nykyiseen kouluun sekä laajennettiin piha-aluetta leikkivälineineen. Samalla rakennettiin uusi hiekkatekonurmikenttä ja katoksia piha-alueelle.

”Uudet tilat ovat helpottaneet valtavan paljon koulun arkea. Niemenrannan yksikössä monen vuoden ahtaus on nyt helpottanut, ja tiloja riittää hyvin ryhmätöihin, palavereihin ja sellaiseen opiskeluun, jota nykykoulu tarvitsee. On aivan mahtavaa, että meillä on nyt kunnolliset tilat musiikin, kuvataiteen, kotitalouden ja kielten opiskeluun sekä tarpeeksi iso teknisten töiden tila”, rehtori Elisa Perämäki kertoo.

Laajennusta rakennettiin vanhan koulun kylkeen, ja koulutyö jatkui samanaikaisesti vanhassa osassa. Kuva: Pirkko Vääräniemi

”Työmaa-alue saatiin rajattua hyvin erilleen muusta koulun alueesta. Isoin haaste oli se, että osa tiloista ja urheilukenttä olivat pois käytöstä jonkin aikaa. Melua tuli jonkin verran, mutta ei häiritsevän paljon”, Perämäki sanoo.

Kiipeiltävä taideteos

Helevä on valmistanut taideteoksensa myös kiipeiltäväksi, mutta se on yhtälailla miellettävissä uniikkina taideinstallaationa omalla nurmialueellaan uudisrakennuksen eteen aseteltuna.

Oulun taidemuseon taidekokoelmat ja Oulun kaupungin Tilapalvelut valmistelivat taideteoksen koulun piha-alueelle sijoittamista yhteistyössä. Taideteos oli välisäilytyksessä 1,5 vuotta.

Tutkija-konservaattori Päivi Kyllönen-Kunnas on toiminut yhteyshenkilönä taidemuseolta, huolehtien dokumentoinnista, projektin aikataulutuksesta, maalaustyövaiheiden valmistelu-, tilaus-, ja valvontatyöstä ja muista toimenpiteistä kohteella. Maalaustyö on tilattu JOM Vene Oy:ltä. Taideteoksen ympäristön piha-alueen saneerauksen urakointi on tehty koulun kokonaisurakoitsijan Lujatalo Oy:n toimesta. Koulun laajennuksen kokonaiskustannus on noin 5,4 miljoonaa euroa.

Koululla vietetään avointen ovien päivää lauantaina joulukuun 11. päivänä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Riitta Helevän taideteos on siirretty koululaisten iloksi Niemenrannan koulun pihalle. Kuva: Luuppi

Lue myös

Lue lisää aiheesta