Siirry suoraan sisältöön

Kylätoiminta tuo pienen päiväkodin tuntua Ruiskukan päiväkotiin

24.6.2021

Uusissa ja viihtyisissä tiloissa sijaitseva Ruiskukan päiväkoti on toiminut Rajakylässä nyt puoli vuotta. Päiväkoti kerää lapsia laajalta alueelta, koska saman katon alle yhdistyivät Pateniemen ja Rajakylän päiväkodit sekä lapsia Metsämarjan päiväkodista. Kokonaisuus suunniteltiin huolella päiväkodin henkilökuntaa, lapsia ja vanhempia kuunnellen. Tuloksena saatiin toimivia, monipuolisia yhteisiä tiloja sekä omat turvalliset kyläyhteisöt.

Ruiskukan päivänkodin katon alla leikkii ja touhuaa kaiken kaikkiaan satayhdeksänkymmentä lasta kymmenessä eri ryhmässä. Tilaa löytyy niin kokopäiväryhmille, esiopetukselle kuin avoimelle kerhotoiminnallekin.

Päiväkoti toimii niin sanotulla vuokramallilla ja sen tilat omistaa Hoivatilat Oy, joka huolehtii myös rakennuksen kiinteistöhuollosta ja ylläpidosta. Laajojen tilojen suunnittelu tehtiin osallistavasti, joten kokonaisuuteen pääsivät vaikuttamaan niin päiväkodin henkilökunta, lapset kuin vanhemmatkin.

Lasten ideoima bensa-asema Ruiskukan päiväkodin pihalla.
Lapset osallistuivat myös päiväkodin pihan suunnitteluun. Itse ideoitu bensa-asema onkin ollut ahkerassa käytössä.

Vanhempien toiveissa korostui se, että aikaisemmat yksiköt oli koettu pieniksi ja idyllisiksi. Saman toivottiin jatkuvan, joten päiväkodissa lähdettiin miettimään, miten pienen ryhmän tuntu voitaisiin tuoda myös uuteen, laajempaan rakennukseen.

”Meillä on täällä sellainen kylätoiminta, jolla on saatu pienen päiväkodin tuntu ison yksikön sisään”, kertoo päiväkodin johtaja Mervi Kilpeläinen.

Tilat suunniteltiin niin, että kaksi ryhmää muodostaa aina oman pienen kylänsä päiväkodin sisällä. Ryhmillä on kulku samasta ovesta, yhteinen kuraeteinen sekä aulatila.

”Kuusi–seitsemän työntekijää tulee näin helposti tutuiksi 20–40 lapsen kanssa. Lasten ja perheiden ei tarvitse tuntea kaikkia viittäkymmentä päiväkodin työntekijää, tai työntekijöiden kaikkia 190:tä lasta. Kylä toimii näin itsenäisesti ja hienosti”, Kilpeläinen kuvailee.

Kyläyksiköiden lisäksi päiväkodista löytyy yhteisiä pienryhmätiloja – sali, mediahuone, draamahuone, pikkukoti ja ateljee. Uudessa yksikössä on myös terapiatiloja.

Pienryhmätila pikkukodissa voi leikkiä kotista.
”Pikkukodissa lapset saavat leikkiä kotista. Ateljeessa maalataan ja askarrellaan, eikä välineitä ja töitä aina tarvitse kerätä välillä pois”, kertoo Kilpeläinen.

Sali on suunniteltu toivottamaan Ruiskukan tiloihin tervetulleeksi myös erilaiset iltakäyttäjät. Rakennuksen halutaankin toimivan alueen tapaamispaikkana, jota voi varata ja vuokrata.

Myös kyläyksiköiden kauniit ja kutsuvan näköiset aulatilat on suunniteltu yhteisöllisyyttä silmällä pitäen.

”Ne ovat ikään kuin aikuisten lounge-tiloja”, naurahtaa Kilpeläinen. ”Aulaan saa istahtaa ja jutella lapsen kanssa päivän kuulumiset ja vaikka ladata akkuja ennen seuraavaan paikkaan lähtöä.”

Päiväkodin johtaja Mervi Kilpeläinen aulan sohvalla.
Aulatilan pehmeä sohva suorastaan kutsuu rentoutumaan hetkeksi. "Kunnolla nämä saadaan käyttöön koronan hellitettyä", kertoo Mervi Kilpeläinen.

Kuvallisuus yhdistää erikielisiä lapsia

Ruiskukan päiväkodin toimintaperiaatteet pohjautuvat positiiviselle ajattelulle, välittämiselle ja monipuolisuuden arvostamiselle. Tämä näkyy myös yhteisten tilojen ulkoasussa ja käyttötavoissa.

”Lapset ja perheet ovat erilaisia. Meillä otetaan ihmisiin välittävä asenne ja kaikki saavat olla omanlaisiaan. Sitten yhdessä mietitään sitä lapsen kasvun polkua, mikä on lapsen eduksi. Positiivinen ajattelutapa on tärkeää – ollaan rauhallisesti ja puhutaan rauhallisesti, että maltetaan kuunnella lapsia”, kuvailee Kilpeläinen.

Hyvä esimerkki ajattelutavasta on pihasääntöjen muuttaminen pihan käyttöohjeiksi.

”Niistä tulee paljon positiivisempi tunne ja myös henkilökunnalle syntyy ajatus siitä, että käyttöohjeet on hyvä opettaa lapsille ja vanhemmille”, kertoo Kilpeläinen.

Ruiskukan päiväkodin pihan käyttöohjeet
Pihan käyttöohjeet on lisäksi kuvitettu, jotta ne ovat selkeät ja ymmärrettävät myös muille kuin suomea äidinkielenään puhuville lapsille ja vanhemmille.

”Meillä on rikas ja monikulttuurinen päiväkoti. Yli kaksikymmentä prosenttia lapsista on vieraskielisiä, minkä vuoksi jouduttiin miettimään, miten ohjeet saadaan kaikille ymmärrettäviksi. Kuvat ovat tähän ihan mahtava keino”, kertoo Kilpeläinen.

Kuvitetuista pihasäännöistä ja tiedotteista onkin saatu hyvää palautetta, että ne ovat selkeitä ja nopeita ymmärtää.

Kestävä kehitys ja kierrätys ovat tärkeitä

Ruiskukan päiväkodissa pidetään tärkeänä myös kestävää kehitystä, joka näkyy monin tavoin päiväkodin arkisessa toiminnassa. Jokaisessa ryhmässä esimerkiksi lajitellaan muovit ja kartongit. Leluja hankitaan vain tarpeeseen, ja niiden tilaamiset suunnitellaan yhdessä lasten ja henkilökunnan kanssa.

”Kaikki lelut ovat yhteisiä. Meillä on niin sanottu lelulainaamo, eli iso varasto, josta leluja haetaan ja tuodaan takaisin. Samalla opetetaan lapsille, ettei kaikkea tarvitse omistaa”, kertoo Kilpeläinen.

Lapsi leikkii päiväkodin pihan trampoliinilla.
Pihan trampoliinille mahtuu yksi innokas pomppija kerrallaan.

”Kyllähän siinä on tekemistä, että saadaan kaikki lapset ja myös henkilökunta sisäistämään kestävän kehityksen ajatukset. Kertaluontoiset teot eivät riitä, vaan se vaatii aikaa ja ylläpitämistä, säännöllistä tekemistä”, hän lisää.

Ympäristökasvatusta tukevat myös päiväkodin pihalta löytyvät viljelylaatikot sekä mukava pieni metsäalue. Pyöräillen lapsiaan kuljettavat vanhemmat on lisäksi huomioitu pihan tilavalla ja käytännöllisellä pyöräkatoksella.

Pyöräkatos kannustaa liikkumaan fillarilla ympäri vuoden.
Pyöräkatos kannustaa liikkumaan fillarilla ympäri vuoden. Katoksen alle mahtuvat suojaan myös pyöräkärryt.
Lapsia keinussa Ruiskukan päiväkodin pihalla.
Ruiskukan päiväkodin viskarit vauhdissa pihan hämähäkkikeinussa. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä.

Lue myös