Kuvittelen huomisen – 2026

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Kirjoittaja on Oulu2026-hankkeen hankejohtaja.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kuvittelen huomisen – kuvittelen vuoden 2026. Kaikki on toisin – tai sittenkin: lähes kaikki on ennallaan, vain koronapainajainen on poissa ja moni asia on muuttunut. Vuonna 2026 voi olla mitä vaan, mitä ei voi nyt aavistaa.

Kun Oulun kaupunginvaltuusto päätti 2017 helmikuussa, että haemme Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, emme tienneet tulevista vuosista mitään. Silloin katsoimme ylpeinä Suomen satavuotiseen itsenäisyyden aikaan ja totesimme kehityksen hyväksi. Moni asia on niin paljon paremmin kuin sata vuotta sitten.

Tulevaisuuden kuvittelua ja unelmointia on myös Oulu2026 kulttuuripääkaupunkihakemus, joka on tätä kirjoittaessani lähdössä painoon. Ensimmäisen hakemuksen on vakuutettava asiantuntijat siitä, että Oulu tarvitsee tämän nimityksen ja että pystymme toteuttamaan hakemuksessa kuvatun kulttuuriohjelman. Asiantuntijaraati päättää juhannuksen jälkeisellä viikolla, mitkä kaupungit valitaan jatkoon toiselle kierrokselle.

Tämän vuoden kulttuuripääkaupungit eivät osanneet kuvitella, mitä vuosi 2020 tuo heille tullessaan. Galway joutui perumaan avajaiset hirmumyrskyn vuoksi. Sekä Kroatian Rijeka että Irlannin Galway ovat joutuneet keskeyttämään valtaosan ohjelmastaan koronapandemian vuoksi. Hakemuksen reunaehdot tiukkenevat: tähänkin on varauduttava ja vielä enempään.

Kulttuuripääkaupungin halutaan muuttavan Oulua ja Oulun seutua. Osaan muutoksista voimme itse vaikuttaa, mutta elämä heittää eteen yllätyksiä, joihin on sopeuduttava. Historian aikana pohjoisen ihmiset ovat jalostuneet tässä sisukkaiksi ja kekseliäiksi. Niin on tehtävä nytkin – paras kulttuuripääkaupunki pystyy reagoimaan muuttuviin tilanteisiin ketterästi ja luovasti. Haasteet käännetään mahdollisuuksiksi, yllätysten edessä muutetaan suuntaa ja löydetään yhdessä uudet ratkaisut.

Tästä kulttuuri-ilmastonmuutoksessa on kyse: yhdessä pystymme kohtaamaan tulevaisuuden sellaisena kuin se tulee. Kulttuuriala on jo kehittänyt uusia tapoja tuoda elämyksiä kotiin eristäytyneille ihmisille, kun kaikki kulttuurilaitokset on suljettu. Striimattuja konsertteja ja teatteriesityksiä, 3D-näyttelyitä, aivan uudenlaista esitystaidetta netissä. Kirjaston sähköiset aineistot ovat käytössä, vaikka kirjastot ovat kiinni. Yhteinen vihollinen on yhdistänyt ihmiskunnan uudella tavalla. Tämän yhteyden haluamme säilyvän kulttuuri-ilmastonmuutoksen myötä.

Piia Rantala-Korhonen