Siirry suoraan sisältöön

Korona autioitti kadut ja kauppakeskukset, mutta iloa löytyy yhä puistoista ja lenkkipoluilta – tältä näyttää korona-Oulussa

5.4.2020

Mun Oulu kiersi kuluneella viikolla keskustassa ja sen lähialueilla tallentamassa korona-arjen maisemia. Ero entiseen näkyy ja tuntuu.

Torinranta ja kaupunginteatteri

Torilla tuuli saa puhaltaa vapaasti. Liikkellä on vain muutamia nuoria ja jokunen kuntoilija, jotka nauttivat aurinkoisesta merinäkymästä pitäen turvallista liikkumisetäisyyttä. Rannan patioilla ei juhlijoita näy.

Tyhjä terassi torinrannassa

Tapahtumajuliste tyhjässä keskustassa

Koronakaranteeni on autioittanut keskustan kadut, tyhjentänyt kaupat ja ravintoloiden pöydät. Rotuaarilla vaeltaa vain muutama satunnainen kulkija ja tunnelma on pysähtynyt.

Ravintola Kauppuri

 Ravintola Kauppurin korona-tiedotteita

Burgeribaari Kauppuri 5:ssä koronaan suhtaudutaan vakavasti mutta oululaisella huumorilla.

Oululaiset löytää nyt ulkoilemasta

Poikkeustilasta huolimatta koko kaupunki ei silti ole liikkumaton. Kodeissa käydään koulua, tehdään etätöitä ja harrastetaan.

Lisäksi elämä on tuolla ulkona. Puistoissa, metsissä ja pyöräteillä liikutaan, tuuletetaan päätä ja haetaan voimia karanteenin keskellä.

Ulkoilijoita graffitiseinän lähistöllä Hollihaan puistossa

Hollihaan puistossa jo ennestään tutut koirakaverukset saavat tervehtiä toisiaan lähes normaaliin tapaan. Omistajat pitävät toisiinsa riittävän turvavälin.

Koirat tervehtivät toisiaan Hollihaan puistossa

Kiikelin rannassa Jaakko Peltoniemi testaa ja uittaa itse tekemiään vieheitä. Kauniista ja taidokkaasti tehdystä vieheestä täytyy ottaa lähikuva, mutta zoomilla tietysti.

Kalastaja Kiikelin rannassa

Itsetehty viehe testauksessa Kiikelin rannassa

Hollihaan mäestä löytyvät hyvät maastot ponnistusvoiman lisäämiseen ja muuhun treenaamiseen. Oulun naisvoimistelijoiden nuoret naiset loikkivat ylöspäin kevyin mutta vahvoin kaurishypyin. Viereisellä polulla lenkkeilijät kiihdyttävät hurjaan sprinttiin läpi puistomaiseman. 

Oulun naisvoimistelijoiden treenit Hollihaan mäessä

Juoksijat sprinttaavat läpi Hollihaan puiston.

Vielä viikko sitten Hollihaan leikkipuisto ja ulkokuntoilupuisto olivat täynnä vilskettä. Tällä viikolla kaupunki on jo ohjeistanut oululaisia välttämään niitä tartuntavaaran vuoksi, sekä varomaan erityisesti kiipeilytelineitä ja välineiden kädensijoja. 

Ihmisiä parkour-telineillä

Kävijöitä Hollihaan liikuntapuistossa

Maisemassa aaltoilevalla, BMX-pyöräilijöille ja scoottaajille tutulla pumptrackilla sekä Sona-tanssikaaren alla voi sentään vielä heilua sopivan etäällä kaverista.

Pumptrack Hollihaan puistossa

Sona-tanssikaari Hollihaan puistossa

Skeittiparkissa kolisee tuttuun tapaan. Joukko nuoria rullailee ympäriinsä ja harjoittelee temppuja. Istumapaikoilla ei kuitenkaan olla kylki kyljessä, vaan pidetään hajurakoa. Lieneekö tämä sitten ihan tavallisen suomalaista, vai koronan aiheuttamaa? 

Skeittari Hollihaan puistossa

Hollihaan skeittiparkissa harjoitellaan

Vielä reilummin hajurakoa löytyy Heinäpään urheilukeskuksen ympäristöstä. Mäkitreeniä saa nyt tehdä todella väljässä maisemassa.

Mäkitreenit Heinäpäässä

Myös oululaiset Riina Kohonen ja Veijo Romppainen ovat tulleet kävelylle katselemaan kaupunkia lintuperspektiivistä.

Valokuvaushetki Heinäpään mäellä

Maisema yli kaupungin kattojen Heinäpään mäeltä

”Kevätauringossa möröt ovat heikoimmillaan”, naurahtaa Riina mörköpatsaan pään päältä.

Jokirannan pyöräteillä mennään nyt jonossa. Myöskään oululainen tavaramerkki talviuinti ei ole tauolla, ja miksi olisikaan? Harrastajien mukaan laji vähentää stressiä ja antaa vastustuskykyä. 

Pyöräillijöitä Toivoniemen maisemissa.

Talviuimari Tuiran rannassa.

Kauppakeskuksessa ja koulujen pihoilla aika on pysähtynyt

Valkeassa näkymä on lohduton. Suljettuja ovia, tyhjyyttään kaikuvia tiloja, kahviloita joissa tuolit on niputettu pöytien päälle. Mainoskyltit kutsuvat turhaan kahville, syömään ja viinilasilliselle. Vain ruokakuskit kulkevat edestakaisin ja vartija valvoo lähes tyhjää kesäkatua. Oululaisen sosiaalisuuden solmukohta on nyt kovin hiljainen.

Valkean kesäkadulla on hiljaista

Suljettuja liiketiloja kauppakeskus Valkeassa

Tyhjä kahvila on suljettu lasiseinin.

Ruokalähetti kauppakeskus Valkeassa

 

Koulujen pihat hiljenivät ja kirjasto siirtyi nettiin

Tunnelma on vaisu myös Kastellin monitoimitalolla. Sulavalinjaiset pyörätelineet kiiltelevät lähes tyhjinä auringossa. Myös yksi Oulun kaupungin käytetyimmistä palveluista, eli kirjastot, ovat nyt kiinni. Kirjasto palvelee kuitenkin nyt monin tavoin verkossa, joten eri mahdollisuuksiin kannattaa tutustua.

Kastellin koulun pihassa on rauhallista.

Kastellin päiväkodin piha

Leikkipaikalla ei ole nyt leikkijöitä.

Kirjasto on suljettu myös Kastellin monitoimitalolla

 

Korona on nostanut esiin myös kaupunkilaisten auttamisenhalun

Kaikesta huolimatta korona-aika ei kuitenkaan ole pelkkää ankeutta. Se on nostanut esiin myös uutta sosiaalisuutta ja toisten ihmisten tukemista. Monenlaista auttamista on nyt käynnissä.

Kaupungin, seurakunnan, SPR:n ja yhteistyökumppanien Oulu-apu jakaa ruokakasseja sekä soittelee parasta aikaa läpi yli 70-vuotiaita oululaisia tarkistaakseen näiden hyvinvoinnin ja tilanteen. Myös kansalaisapu on nostanut voimakkaasti päätään.

Solidaarisuutta ja toisten pyyteetöntä ilahduttamista edustavat myös nallet, joita näkyy nyt ikkunoissa ympäri kaupunkia.

Nalle ikkunan äärellä

Lapsille löytyy nyt bongattavaa, kun nallet tervehtivät kulkijoita ikkunoista. Kuva: Annu Höttönen.

Vielä muutama viikko sitten pöydät olivat täynnä. Tapaamispaikkoja täytyy nyt etsiä ravintolaa väljemmistä maisemista tai verkon kautta. Kuvaaja: Minna Mäki-Heikkilä

Lue myös

Lue lisää aiheesta