Siirry suoraan sisältöön

Kuvataidetta oululaisiin neuvoloihin ja terveysasemille – kokeilussa mukana myös työpajoja

7.9.2020

Kulttuuritalo Valveella on käynnistynyt alkusyksystä kuvataidenäyttelyiden ja kuvataiteen työpajojen kokeiluprojekti Oulun kaupungin hyvinvointitiloissa ja eri yksiköissä.

Ensimmäiset näyttelyt avautuivat viime viikolla Haukiputaan ja Kaakkurin neuvoloissa: Anni Arffmanin näyttely Mielikuvitusmatka avautui Haukiputaan neuvolaan ja Päivi Pussilan Maalauksia todellisuudesta Kaakkurin neuvolaan.

Ensi tiistaina 8. syyskuuta avautuu vielä projektin tuottajan Helena Kaikkosen oma näyttely Kerran Oulunsalon terveysasemalle. Kaikki näyttelyt ovat avoinna 9. lokakuuta saakka. Projektin myötä on myös mahdollistettu näyttelytoiminnan jatkuvuutta asentamalla kuvataiteen ripustuskiskoja mukana oleviin neuvoloihin.

Taiteen läsnäolo ilahduttaa, virkistää ja rahoittaa terveydenhoidon tiloissa käyviä asiakkaita ja henkilökuntaa.

Näyttelystä iloa kävijöille ja taiteilijoille

Kulttuuritalo Valveella projektia on vienyt eteenpäin kuvataiteilija Helena Kaikkonen apunaan kulttuurihyvinvoinnin vastaava tuottaja Jaana Potkonen. Taiteilijoiden palkkiot rahoittaa Oulun Valistustalorahaston säätiö.

”Kokeiluprojektin tavoitteena on lisätä kuvataiteen saavutettavuutta ja parantaa kuvataiteilijoiden työskentelyedellytyksiä Oulussa. Projektin on myös tarkoitus luoda edellytyksiä kaupungin sosiaali- ja terveysalan sekä kuvataiteilijoiden väliselle yhteistyölle”, Jaana Potkonen kertoo.

”Näyttelypilotin mahdollisti se, että kaupungin kulttuurityöllistämisprojektin myötä meillä oli mahdollisuus palkata mukaan ammattitaiteilija Helena Kaikkonen, joka näyttelyt on ideoinut ja tuottanut.”

Projektin aikana toteutetaan myös kolme pienimuotoista kuvataiteen työpajaa. Työpajat käynnistyvät syyskuun toisella viikolla Toimintakeskus Hanhilehdon pienryhmäpajalla. Syyskuun aikana Haukiputaalla järjestetään lisäksi työpajat Esikko-perheryhmälle sekä työvalmennuksessa olevalle ryhmälle.

Mielikuvitusmatkalle Haukiputaan neuvolaan

Anni Arffmanin Haukiputaan neuvolan näyttely on Mielikuvitusmatka, jossa ohdake pullistelee piikit pystyssä hauiksiaan, lehvästöstä pilkistää puun silmät ja goottilainen hieman pelottava torni virnistää hyväntahtoisesti.

”Matkalle lähtevät lapset, jotka jostakin mielikuvituksellisesta syystä ovat muuttuneet melkein yhtä pieniksi kuin sudenkorento tai etana, joten lentää voi vaikka pikkulinnun kyydissä tai ilmapallokimpun avulla”, kuvailee Arffman.

Teokset ovat muokattu luonnoksista, jotka Arffman kutsuttiin suunnittelemaan prosenttitaideteokseksi oululaiseen päiväkotiin. Harmillisesti päiväkodin rakentaminen kuitenkin peruttiin kokonaan ja luonnokset jäivät kodittomaksi. Nyt ne näkevät päivänvalon alkuperäiseen kokoonsa tarkoitettuina, kankaalle painettuina iloisen värikkäinä tekstiileinä.

Anni Arffman on oululainen kuvataiteilija, jota kiinnostaa muun muassa akvarellimaalaus, paperileikkely ja erilaiset tilat taiteen näyttämöinä. Hän on suunnitellut taidetta esimerkiksi Kajaanin uuteen sairaalaan.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Anni Arffmanin taide Haukiputaan neuvolassa vie pienen katsojan mielikuvitusmatkalle. Kuvat: Helena Kaikkonen

Lue myös

Lue lisää aiheesta