Siirry suoraan sisältöön

Kuvataide yhdisti Merja Barckin ja Elina Heiskarin - tuloksena näyttely Haukiputaan asukastuvalla

20.11.2021

Haukiputaan asukastuvalla on kesäkuusta asti järjestetty muun toiminnan lisäksi kuukausittain vaihtuvia taidenäyttelyitä. Tällä kertaa haaveen taidenäyttelyn pystyttämisestä pääsivät toteuttamaan Elina Heiskari ja Merja Barck, joiden ystävyys syntyi Oulu-opiston kuvataideryhmästä.

Ystävysten näyttelyidea nytkähti liikkeelle, kun Haukiputaan suuralueen asukasyhdistyksen hallituksen aktiivinen toimija Maija Kumpula ehdotti yhteistyötä. Nyt kaksikon teokset ovat nähtävillä asukastuvan aukioloaikojen puitteissa joulukuun puoleen väliin saakka.

Kuvallinen ilmaisu on kulkenut Elina Heiskarin ja Merja Barckin mukana lapsuudesta asti. Heiskari on aloittanut taideopinnot pienenä tyttönä kuvataidekoulusta, jonka jälkeen polku on kulkenut yläasteen kuvaamataitopainotteisen luokan kautta kansalaisopistojen järjestämille kursseille.

Barckin taiteellinen tie on johtanut musiikkiopintojen pariin ja hän toimii tällä hetkellä Haukiputaalla musiikinopettajana. Kuvallisen ilmaisun osaamista hän on syventänyt erilaisten kurssien lisäksi myös yliopistossa opiskellessaan kuvataiteisiin erikoistuneeksi luokanopettajaksi.

”Taideharrastus antaa tärkeää vastapainoa musiikinopettajan työlleni. Monipuolisesta äänimaailmasta tarvitsee päästä hiljaisuuteen, keskittymään sisäisiin ääniin. Se on tehokas palautumiskeino”, Barck kertoo.

Merja Barck ammentaa inspiraatiota ihmisistä, soittimista, eläimistä ja maisemista.

Omaa aikaa ja tunteita

Molemmat naiset elävät tällä hetkellä tiiviitä ruuhkavuosia, joiden vauhdissa aika valuu nopeasti perheen, työn ja arjen askareiden pyörittämiseen. Oulu-opiston kuvataideryhmästä on tullut heille hengähdyspaikka, jossa laitetaan puhelimet kiinni, suljetaan ulkomaailma pois mielestä ja annetaan maalauksen tuoman flow-tilan laskeutua kehoon.

Ryhmä koostuu aikuisista, joilla jokaisella on oma lähtökohtansa maalaamiseen. Kaikki saavat lähteä työstämään teoksia omasta inspiraatiosta käsin ja opettajan rooli on avustaa taiteilijoita kohti valittua lopputulosta.

”Suurin osa teoksista on valmistunut kursseilla. Kun on tila, jossa saa työskennellä rauhassa, pääsee luovuus vapaasti liikkumaan. Olen pystynyt maalausteni kautta käsittelemään elämän varrella kohdattuja suruja ja vaikeita tapahtumia. Uskon saaneeni osan niistä vangittua tauluihin niin selkeästi, että tunne välittyy myös ulospäin. Huomaan ihmisten pysähtyvän usein juuri niiden teoksien kohdalle, joihin olen valuttanut itsestäni jotain hyvin henkilökohtaista”, Heiskari sanoo.

Avaruusaiheiset teokset ovat auttaneet Heiskaria vaikeiden tunteiden käsittelyssä.

Inspiraatiota luonnosta ja väreistä

Taiteilijoita yhdistää samankaltainen viehätys voimakkaiden värien käyttöön sekä kiinnostus esittävään ilmaisuun. Barckin inspiraationa toimivat erityisesti ihmiset, eläimet, soittimet ja maisemat.

”Saatan jäädä kävelyllä tuijottamaan auringonlaskua ja miettimään, kuinka saisin vangittua tunnelman kankaalle. Olen myös huomannut eri vuodenaikojen vaikuttavan kuvien aihepiireihin. Kevään korvilla alan haaveilla kesän tuoksuista ja väreistä, jolloin ne siirtyvät helposti siveltimeltä kankaalle”, Barck kertoo.

Heiskarin töissä näkyy viehätys muotokuviin, maisemiin ja eläimiin. Hän on myös kokeillut abstraktia maalausta, jossa häntä kiehtoo värien vapaa käyttö sekä tunnelman vangitseminen.

”Minulta on tilattu useita tilaustöitä sitä kautta, että asiakas on nähnyt tauluni ja toivoo samasta aihepiiristä itselleen maalauksen. Alkuperäisestä inspiraatiosta käsin on helppo lähteä soveltamaan uusia teoksia”, Heiskari sanoo.

Taide luo tupaan tunnelmaa

Haukiputaan asukastupa toimii kokoontumispaikkana alueen asukkaille sekä erilaisille ryhmille ja toimijoille. Maija Kumpula halusi parantaa tilan viihtyisyyttä, joten saliin hankittiin uusia huonekaluja ja samassa yhteydessä seiniin asennettiin taidekiskot, joihin maalauksia on helppo kiinnittää. Uudistuneen tuvan avajaisia juhlittiin kesäkuussa 2021, jolloin järjestettiin myös ensimmäinen taidenäyttely.

Maija Kumpula on tyytyväinen asukastuvan uuteen ilmeeseen sekä taiteilijoiden kanssa syntyneeseen yhteistyöhön.

”Otan yhteyttä eri taiteilijoihin ja kutsun heitä tuomaan maalauksiaan esille. Sali on valoisa ja teokset näkyvät suurista ikkunoista ohikulkijoille, vaikka tupa ei olisikaan auki. Tilan käyttäjät ovat kiitelleet vaihtuvia näyttelyitä ja kokeneet teosten luovan upeaa tunnelmaa ja iloa. Olen kannustanut muitakin asukastupia kokeilemaan samaa konseptia. Se ei vaadi kuin seinätilaa ja taidekiskojen asentamisen.”, Kumpula sanoo.

Heiskari ja Barck kokevat tilan toimivaksi ja antavan hienon mahdollisuuden järjestää näyttelyitä matalalla kynnyksellä, ilman taloudellista riskiä. Ystävykset ovat päässeet uusien asioiden äärelle suunnitellessaan tilaisuuden markkinointia sekä näytteille asettelua. Kokemus on ollut positiivinen ja erityisen ilahtuneita he ovat siitä, että näyttelyn avajaisiin saapui läheisten lisäksi myös paljon uusia taiteen ystäviä.

Heiskari ja Barck toivovat tulevaisuuden antavan lisää aikaa maalaamiselle ja avaavan mahdollisuuksia uusille taideprojekteille. Näyttely on molemmille yksi suuri etappi, josta on hyvä jatkaa eteenpäin.

Merja Barckin ja Elina Heiskari taidenäyttely Haukiputaan asukastuvalla 17.11.-15.12.2021

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Merja Barckin (vas.) ja Elina Heiskarin maalaukset pursuavat väriä ja tunnelmaa. Kuvat: Henna Saarenketo

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta