Siirry suoraan sisältöön

Kurkistus merimiehen kotiin ja Pikisaaren historiaan

6.7.2020

Pikisaaressa voi vierailla Merimiehenkotimuseossa, Oulun vanhimmassa säilyneessä puutalossa. Museossa pääsee aikamatkalle katsomaan, miten merimiehet ja heidän perheensä asuivat merikaupunki Oulussa. Museossa voi myös katsoa Pikisaaren historiasta kertovan dokumentin.

Pikisaarentien arkeologisia löytöjä

Museossa on esillä arkeologisilla kaivauksilla tehtyjä löytöjä. Tutkimusalue on sijainnut vanhan Pikiruukin alueella Merimiehenkotimuseon läheisyydessä. Runsaat parituhatta löytöä, rakenteiden jäännökset ja muut havainnot ovat lisänneet tietoja elämästä Pikisaaressa. Löytöaineisto ajoittuu pääosin 1600–1700-luvulle.

Merimiehenkotimuseon näyttelyssä esillä olevat esineet on suurimmaksi osaksi löydetty Pikisaarentien varrella olleen pitkän rakennusjäännöksen sisäpuolelta ja sen läheisyydestä.

1700-luvun Limingasta Oulu keskustaan ja Pikisaareen

Merimiehenkotimuseo kutsutaan toisinaan myös Matilan taloksi, koska se on merimies Isak Matilaisen entinen kotitalo. Talo on rakennettu vuosina 1737–1739 alkuaan Limingan tullituvaksi Liminkaan johtavan tien varteen, silloisen Oulun kaupungin etelälaidalle.

Tullituvissa tullimiehet päivystivät, tarkastivat kauppatavarat ja kantoivat tullimaksun tulliluettelon mukaan. Pikkutullien perintä lopetettiin vuonna 1808 ja tullitupa siirrettiin Kirkko- ja Nummikadun kulmaan, jossa se oli aina vuoteen 1983, jolloin se siirrettiin Pikisaareen.

Oulun kaupungin omistukseen rakennus siirtyi vuonna 1965.

Merimiehenkotimuseo on avoinna 1.7.–2.8. ke–su klo 10–17. Vapaa pääsy.

Merimiehenkotimuseon verkkosivut

 

kuva talon sisältä
Merimiehenkotimuseossa Pikisaaressa voi kurkistaa merimiehen elämään. Kuva: Luuppi.

Liittyvät sisällöt

Lue myös