Siirry suoraan sisältöön

Kurittomat vanhukset ja kunnollinen tytär

18.3.2020

Ikäihmisemme ovat nähneet kummallisempiakin aikoja kuin välittömästi muuttuneen virus-Suomen.

Aina kaiken tietäväisessä somessa hälistiin heti maanantai-iltana uppiniskaisista vanhoista sedistä ja ennen kaikkea tädeistä. Heidän huokailtiin poikkeuslakia uhmaten valtaavan kaupat, apteekit ja kadut. Neuvoja tivattiin miten hillittäisiin.   

Itsenäistä, liikkumaan kykenevää aikuista on hankala hallita, vaikka haluaisikin. Tällaistako on uhmaikäisten vanhemmilla?  

Toisaalta, ikäihmisemme ovat nähneet kummallisempiakin aikoja kuin välittömästi muuttuneen virus-Suomen. Siinä historian kaaressa eivät auktoriteettien ohjeistukset paikallaan pidättele.    

Tiedotustilaisuuden innoittamana aloin minäkin kunnolliseksi tyttäreksi, ystäväksi ja sukulaiseksi. Välittömästi tein suunnitelman. Joka ilta soitto vanhemmille ja tiedustelut kuivasta yskästä sekä kuumeisesta olosta. Tällä viikolla kilautus kummitädille Kajaaniin ja ensi viikolla Helsinkiin.  

Lisäksi lähiaikoina yhteys ystävättäreen Pirkanmaalla. Eläköityneeltä sosiaalialan työntekijältä saa nasevia näkemyksiä outoon tilanteeseen ja käytännöllisiä ohjeita lähiomaisten kontrollointiin.  

Vai pitäisikö noudatella työelämän tyyliä ja pistää nämä kaikki agendalle heti? Onhan nähty, että tämän päivän huominen vanhenee nopeasti ja nyt laadittu suunnitelma happanee tunnissa toteuttamiskelvottomaksi.  

Eli kuten haastattelemani 75-vuotias Kaarina tilannetta kuvaili: maanantai tuli niin äkkiä. 

Kirjoittaja on Mun Oulun toimittaja Sirpa Tarkkinen.

Liittyvät sisällöt

Lue myös