Siirry suoraan sisältöön

Kuolema tulee näkyväksi sairaalassa ja Oulussa

11.3.2020

Elävä kuolema -hankkeessa kuolemaa haluttiin nostaa osaksi luonnollista elämää ja yleiseksi keskustelunaiheeksi.

”Menemmehän kaikki vääjäämättömästi kuolemaa kohti. Nyt siis kysytäänkin missä ja miten itse kukin haluaisi viimeiset hetkensä viettää”, sanoo hankkeen koordinaattori, kuvataiteilija Riikka Kontio

Kuolemasta vähemmän pelottava, sairaalasta viihtyisä

Hankkeessa myös haluttiin lisätä kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta. Taidetta tuotiin sairaalaan heille, jotka itse eivät enää pääse sen äärelle.  

Kaupunginsairaalan osasto A2:lla taide ja kuolema kohtaavat palveluesimiehen Sirkka Viitasen kiinnostuksesta.

”Taiteen ystävänä olen miettinyt miten kuolema tulisi taiteen keinoin helpommin lähestyttävämmäksi, ehkä vähemmän pelottavammaksi ja laajemmin ihmisten tietoon”, Viitanen kertoo.  

Niinpä Elävä kuolema -hankkeessa lisättiin sairaalaympäristön viihtyvyyttä taiteen keinoin.

Hiukkavaaran kuvataiteilijat toteuttivat A2-osastolle oman Taideapteekin. Se on taidelainaamo, josta osaston potilaat voivat lainata kuvataideteoksia potilashuoneisiinsa.

Tanssitaiteilija Helena Ratisen tanssiin osasto A2:n potilaat olivat ensin reagoineet, että mitä ihmettä. Lopulta päiväkahvin aikaan Ratista osattiin odottaa.

”Potilaat innostuivat tanssimaan rollaattorien ja pyörätuolien kanssa. Kun potilashuoneissa Helena silitti potilasta kädestä, tunnelma huoneessa rauhoittui heti,” Viitanen kertoo.

Osasto A2:lle toteutettuja Taideapteekin kuvataideteoksia esitellään kirjaston näyttelyssä. Tässä Saara Heinosen Majassa (2019).

Mukana yhdeksän eri taiteen alan taiteilijaa

Taustana Elävä kuolema -hankkeelle on ollut vakavasti sairaiden ja kuolevien psykososiaalinen tuki. Se on yksi painopistealue palliatiivisen ja saattohoidon kehittämisessä.  

Elävä kuolema -hankkeessa työskenteli seuraavat yhdeksän eri taiteen alan taiteilijaa: Saija Candelin, Kaisu Heikkilä, Saara Heinonen, Pekka Homanen, Ilona Kivijärvi, Riikka Kontio, Helena Ratinen, Hanna Kaisa Vainio ja Martu Väisänen.

Rahoitusta hankkeelle on saatu Taiteen Edistämiskeskukselta 40 000 euroa ja Oulun kaupungilta 30 000 euroa.

Elävä Kuolema tällä viikolla

Elävä kuolema -hankkeen näyttely Oulun pääkirjaston Laiturissa 5.4. asti. Näyttely esittelee hankkeen taiteilijoiden teoksia ja työskentelyä Oulun kaupunginsairaalan palliatiivisen (oireenmukaisen hoidon) ja saattohoidon osasto A2:lla.

Kaikille avoin ja ilmainen Elävä kuolema -seminaari pääkirjaston Pakkalan salissa torstaina 12.3. klo 9–16. Mukana muun muassa oululainen nuori leski Harri Filppa ja kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen. 

Elävä kuolema -hiljainen kävely keskiviikkona klo 13, perjantaina klo 13, lauantaina klo 11 ja sunnuntaina klo 13. Lähtö pääkirjaston Laituri-tilasta tanssitaiteilija Helena Ratisen ohjaamana. 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Helena Ratinen tanssi kaupunginsairaalan osastolla A2.
Helena Ratinen tanssi kaupunginsairaalan osastolla A2. Kuva: Riikka Kontio.

Lue myös