Siirry suoraan sisältöön

Kunta-alan ratkaisuesitys hylättiin

30.4.2020

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten kuukauden mittainen sovittelu ei ole johtanut ratkaisuun. Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote hylkäsi valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen. KT pitää Sote ry:n toimintaa vastuuttomana ja lyhytnäköisenä.

KT Kuntatyönantajien valtuuskunnan linjauksen mukaan KT olisi voinut hyväksyä sovittelijan ratkaisuesityksen, mutta vain siinä tapauksessa, että kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt olisivat hyväksyneet sen.

Ratkaisuesitykseen sisältyivät muun muassa sote-henkilöstölle oma alakohtainen sopimus, kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) allekirjoituspöytäkirja palkantarkistuksineen ja muine määräyksineen sekä kiky-tuntien poistuminen ja korvaaminen muilla järjestelyillä.

Lisäksi esityksessä oli erillinen virka- ja työehtosopimus koronaepidemiaan liittyvän kertapalkkion maksamisesta sairaanhoitopiirien lähinnä teho-osastojen henkilöstölle.

Tarjotussa ratkaisussa palkankorotukset olivat aiemmin tällä neuvottelukierroksella syntyneen yleisen linjan mukaisia. Sopimuskauden pituus oli 23 kuukautta.

Tulos pettymys

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen ja työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ovat pettyneitä ratkaisun kaatumiseen ja Sote ry:n toimintaan.

”Kuntatyönantaja oli näissäkin olosuhteissa valmis kantamaan vastuuta ja olisi tullut pitkälle vastaan järjestöjen sopimusoikeuksia koskevissa vaatimuksissa”, toteaa Lievonen.

”Kriisiolosuhteissa ja kuntatalouden syöksykierteessä kaikilta osapuolilta olisi voinut odottaa realiteettien tunnustamista, kriisitietoisuutta ja kompromissihalukkuutta”, Jalonen painottaa.

Koronaepidemia ja sen välittömät vaikutukset voivat kestää paljon aiemmin ennakoitua puolta vuotta kauemmin eikä sopimusratkaisua voi loputtomasti lykätä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote hylkäsi valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen.

Lue myös

Lue lisää aiheesta